StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO XXL: TOUR OF CROATIA STIGAO U ZADAR

Eduard Michael Gros pobjednik je 2. etape spektakularne biciklističke utrke

18. travnja 2018. - 20:45
tour9-180418.JPG

Spektakularna biciklistička utrka Tour of Croatia, u svojoj drugoj od šest planirah etapa dotaknula je i Dalmaciju, jer se vozilo od Karlovca do Zadra, preko Plitvičkih jezera i Velebita, u dužini od 234,5 kilometara. Ove godine utrka je po mnogo čemu je zahtjevnija utrka i u još višoj je kategoriji Svjetske biciklističke organizacije (UCI). O kvaliteti svjedoče timovi iz najvišeg ranga klasifikacije, a sportska uzbuđenja i najljepši kadrovi Hrvatske poslani su na sve kontinente putem televizijskog prijenosa. Uz predivan krajolik, biciklisti su na putu od Karlovca do Zadra uložili ogromne napore . Otuda i olakšanje, na cilju na zadarskom Forumu, koje je iskazao pobjednik 2. etape Eduard Michael Grosu, žilavi Rumunj koji vozi u talijanskoj momčadi " Nippo – Vini Fantini"!

- Nije bilo nimalo lako, doista jedna teška utrka čiji smo kraj željno iščekivali svi do jednoga. I dobro je da se na trenutak odvijala neformalna vožnja, zapravo, dobra je to odluka organizatora, jer je puhao iznimno snažan vjetar. Lani sam u Zadar stigao kao peti, znao sam što me očekuje u gradskoj vožnji, odnosno, valjalo je pripaziti na svaki detalj. Sretan sam neizmjerno – zaključio je Grosu, kojem je pobjedničku crvenu majicu uručio Branko Dukić, gradonačelnik Zadra. Valja istaknuti kako je Grosu imao trostruko slavlje, jer je najbolji u ukupno dvije odrađene etape te prema bodovnom poretku.

- Konkurencija je jako izražena, puno je odličnih vozača, meni osobno bilo je jako zanimljivo kad se utrka nastavila od Masleničkog mosta( starog op.p.), do Zadra jer nam je vjetar udarao u leđa  pa je i brzina uvelike prelazila uobičajena mjerenja – pojasnio je Grosu.

Prije nego je pala odluka o "prekidu utrke" ili kako to biciklisti zovu nekontrolirane vožnje u dužini od dvadeset kilometara, na čelu kolone od ukupno 130 biciklista vodio je Peter Koning (Nizozemska), ali su ga ubrzo stigli oni kvalitetniji vozači. Manje sreće nego u prvoj etapi imao je Talijan, Niccolo Bonifazio, jer je u jednom zavoju dok se vozilo gradskim ulicama pao, ujedno izgubio i "prolazno vrijeme". Sudionici su iskazali zadovoljstvo jer su srdačno dočekani i bodreni prije ciljne ravnine, pa su im i problemi koje im je zadavala bura lakše proživljeni.

Treća etapa, vozi se od Trogira preko Makarske rivijere pa do Biokova, dok je start četvrte iz Starigrada u samom središtu NP "Paklenica".

 

09. svibanj 2024 21:28