StoryEditorOCM
4 kantunaDUKIĆ I LONGIN OTPUTOVALI U KINU I UZDAJU SE U NJIHOV KAPITAL

Električni autobusi na ulicama Zadra, tvornica akumulatora u Gospodarskoj zoni Crno?

24. siječnja 2018. - 22:17
autobus_saht6-160417

Prije nekoliko dana najavljena su višemilijunska kineska ulaganja u "Luku Zadar", u Zračnoj luci vjeruju u uspostavu zračne linije između Zadra i Kine, a nadu da bi upravo kineski kapital mogao oživjeti zadarsko gospodarstvo pokazuju i župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić. Zato će vodeći ljudi lokalne vlasti u četvrtak istovremeno biti na putu za Kinu kamo svatko od njih odlazi svojim poslom i s posebnim ciljevima.

Iz pojašnjenja ovog putovanja koje smo dobili iz gradske uprave, proizlazi da Zadrani upravo u Kini žele otvoriti mogućnost pomicanja Gospodarske zone Crno s mrtve točke na kojoj ovaj projekt tavori već godinama.

-Domaćin delegaciji je tvrtka LTO Energy, ovlašteni distributer Yinlong Energy proizvoda u zemljama srednje i istočne Europe. Yinlog je najveći svjetski proizvođač električnih vozila, te posjeduje patente za LTO (litij titanijev oksid) baterije. S tom tvrtkom smo otpočeli razgovore o suradnji, a jedna od tema je i uspostavljanje proizvodnog pogona u Gospodarskoj zoni Crno za proizvodnju LTO baterija za autobuse. Organizator posjeta je tvrtka LTO energy kojoj se Grad Zadar pokazao kao najoperativniji sugovornik s jasnim prijedlozima za suradnju, stoji u dopisu kojega smo dobili.

Iz njega postaje jasno i zbog čega su u sastavu delegacije direktor Liburnije Edvin Šimunov i predsjednik Nadzornog odbora Ante Kalmeta.

-Cilj posjeta i eventualne suradnje je predstaviti Zadar kao demo-grad koji bi promovirao električne autobuse tvrtke Yinlong u svom javnom prijevozu. Pokušat ćemo definirati konkretne uvjete pod kojima bi se nabavili autobusi na električni pogon kao pilot projekt, a koji bi se eventualno mogao sufinacirati i novcem EU fondova iz mjera koje potiču smanjenje emisije štetnih plinova i očuvanje okoliša. Kako se radi o inicijalnim razgovorima, u ovom trenutku nemamo značajnije konkretne podatke koje bismo vam mogli dati, kažu u gradskoj upravi Zadra.

Evo što o ciljevima svog puta u Kinu kaže župan Božidar Longin:

-Na službeni put u Kinu idemo na poziv hrvatskog veleposlanika Nebojše Koharevića. Nastavno na nedavni posjet veleposlanika Kine Zadarskoj županiji, održat ćemo u Veleposlanstvu RH sastanke na visokoj razini na kojima ćemo prezentirati gospodarske potencijale Zadarske županije. Jedna od tema naših sastanaka bit će i povelja prijateljstva koju planiramo potpisati s kineskom pokrajinom Hainan, izjavio nam je župan Božidar Longin.

Sa županom Longinom ide i pomoćnik pročelnice njegovog Ureda Ante Župan, dok su u delegaciji gradonačelnika Dukića pročelnik Ureda gradonačelnika Neven Klarin, direktor Liburnije Edvin Šimunov i predsjednik Nadzornog odbora komunalnog prijevoznika Ante Kalmeta.


 

16. travanj 2024 14:29