StoryEditorOCM
4 kantunaADIO ‘FOTO VJEKO‘

Enio Meštrović: Seli se? Neće ići! Pročelnik Korona: Razgovaramo sa Suraćima. Duguju nam 207.000 kuna, ali ih nismo tjerali iz gradskog prostora...‘

Piše Iva Ivanac
22. studenog 2021. - 19:09

Selidba kultnog foto studija Vjeko izazvala je reakcije na društvenim mrežama gdje je reagirao gradski vijećnik Enio Meštrović koji smatra da su mjesta kao što je ovaj foto studio narodno blago koja kreiraju duh grada.
- Veliki najam prisilio je legendarni foto obrt da promijeni adresu. Nije u šoldima sve. Neće ići, malo ćemo popričati!, objavljeno je na Facebook stranici Konji – nezavisna lista za grad Zadar.
Je li visina najma pravi razlog zbog čega se fotostudio Vjeko seli na drugu lokaciju, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislava Koronu koji već duže vrijeme komunicira s obitelji Surać oko poslovnog prostora kojeg koriste.
- Njihovo poslovanje je, koliko mi je poznato, već duže vremena u padu. Cijena zakupa tog prostora nije rasla, a izlicitirana je odavno, još 1999. godine, na 25 njemačkih maraka po kvadratu. Od ožujka 2004. godine, kada je došlo do konverzije maraka u eure, cijena iznosi 13 eura po kvadratu i takva je i danas. Grad Zadar nema praksu dizanja cijena zakupa - istaknuo je pročelnik Korona koji namjerava uskoro pozvati obitelj Surać na još jedan razgovor kako bi se dogovorili oko moguće pomoći.
- Oni po raznim stavkama imaju dug od 207 tisuća kuna. Iako je to razmjerno veliki dug, nikada nismo, niti ćemo u ovom slučaju, ići đonom na obrtnike. I u pandemiji koronavirusa tradicijske obrte smo u potpunosti oslobodili plaćanja zakupnine. Takvi obrti uvijek imaju niže cijene zakupnine, banke nemaju istu početnu cijenu zakupnine kao što ima neka obrtnička djelatnost. S jedne strane mi jednostavno nemamo alate da im snizimo cijene jer moramo djelovati u okviru Zakona o zakupu poslovnih prostora, a s druge strane to bi onda bila i diskriminacija prema ostalim zakupcima, kaže pročelnik Korona dodajući kako je Gradu cilj da se svi obrti koji dugo godina posluju u istom prostoru u istom i zadrže.
- Razgovarat ćemo sa zakupcima i vidjeti što se može napraviti po pitanju cijene i duga. Komunikacija između nas i obitelji Surać traje već duže vrijeme, a razgovarat ću i s pročelnikom Upravnog odjela za financije, Ivanom Mijolovićem, kako bi vidjeli možemo li im reprogramirati dug. U ovom slučaju jedino činjenično stanje jest da dug postoji i da im je ugovor i dalje na snazi, a razgovorom ćemo zajedno pokušati naći rješenja kako bi im se maksimalno olakšalo, kazao je Korona ističući da neki zakupnici u gradskim prostorima imaju istu cijenu od 1996. godine.
- Nije nam politika da tjeramo ljude i zbog toga ne povećavamo cijene zakupa, a time omogućavamo rad ljudi i njihovih obitelji. Nama su obrtnici izuzetno bitni jer oni predstavljaju identitet grada. Senzibilni smo što se tiče zakupnina obrtnika, tolerantni smo prema dugovima koje imaju i zajedno pronalazimo načine za reprogramiranje njihovih dugova, zaključio je pročelnik.

26. travanj 2024 11:37