StoryEditorOCM
4 kantunaMOGU, ALI NEĆU

Epidemiolog Medić uveo novu evidenciju zaraženih kako novinari ne bi više mogli pratiti broj novooboljelih povezan s bolnicom u Biogradu!

Piše I. Ivanac, I. Nevešćanin
15. travnja 2020. - 10:40

Epidemiolog Alan Medić se na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije samoinicijativno referirao na evidentiranje broja zaraženih koji su izravno ili neizravno povezani sa biogradskom bolnicom. Naime, između službenih brojki epidemiloga i novinarske evidencije, ali i izvješća iz Stožera, postoji evidentan raskoran od gotovo dvadeset oboljelih više nego što to službena statistika pokazuje, a dovode se u vezu s bolnicom u Biogradu.

Medić je rekao kako će od danas raditi nove izvještaje u kojem će zaražene voditi prema mjestu boravka, a novo oboljele povezane sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu na Moru neće posebno isticati, makar u stvarnosti mogu biti povezani s kontaktima iz tamošnje bolnice. 

Medić svoju odluku nije posebno obrazložio, ali je očito da se novim načinom "brojanja" želi prekinuti u javnosti često spominjanje odgovornosti za događaje u biogradskoj bolnici koji je najveće žarište koronavirusa u Zadarskoj županiji, i za koju je sam Medić ustvrdio da se nije pridržavala mjera zaštite protiv širenja virusa. Novim metodom evidencije Medić će praktički onemogućiti novinarima praćenje lanca zaraze kojeg je generirala Ortopedska bolnica, za što odgovornost još nitko nije preuzeo, iako nedvojbeno postoji. 

Istiniti podaci itekako su bitni za javnost i svaka veza s bolnicom u Biogradu, makra bili treći kontakti u redu, javnosti znače i najbolje govore što se događa ako se svi ne pridržavamo propisanih mjera, pogotovo unutar zdravstvenih ustanova. Nije nevažno spomenuti da je zaraza iz biogradske bolnice prenesena i u zadarsku bolnicu, a moguće i u bolnicu u Kninu. To mišljenje jasno potkrepljuju i brojke jer se prema novinarskoj evidenciji od 78 pozitivnih nalaza na koronavirus u županiji njih čak 67 veže uz biogradsku bolnicu, bez zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji.

Evo kako je dr. Medić opravdao novi načina izvještavanja o broju novozaraženih:   

- Promijenio sam malo izvještavanje vezano za oboljele. Naime, jučerašnji datum (14. travnja) bio je zadnji dan kad se zadnji pacijent i djelatnik Ortopedske bolnice mogao zaraziti u bolnici. S tim je završena njihova mjera samoizolacije stoga su sad svi ovi kontakti koji dolaze zapravo kontakti kontakata onih koji su bili u izolaciji. Već sad imamo i kontakte tih kontakata tako da govorimo o kontaktima trećeg reda i u tom smislu sam bio za to da se ne govori da je sad svaki kontakt povezan s biogradskom bolnicom, kazao je dr. Medić dodajući kako mogu evidentirati zaražene i do četvrtog reda kontakta.

Iako Medić jasno navodi kako je jučerašnji datum zadnji dan kada su se osobe mogle zaraziti unutar bolnice, kontakti sa zaraženima iz biogradske bolnice koji su koronavirus dobili kasnije, baš kao i njihovi kontakti, mogli su i dalje širiti zarazu van bolnice. Zbog čega sada te treće kontakte neće povezivati s biogradskom bolnicom kada je jasno da je to indirektna veza s bolnicom u Biogradu? 

Ako ih već može evidentirati i do četvrtog reda kontakta, kao što govori, zbog čega to onda i ne radi već javnosti sada 'uvaljuje' novi način vođenja zaraženih po mjestu boravka?

03. svibanj 2024 21:00