StoryEditorOCM
4 kantunaGLAS PSIHIJATRA?

Erol Gaši jedva je smirio Vučetića u tvrdnjama da ‘gradonačelnik Dukić ima podijeljenu osobnost‘,a sve se zakuhalo pitanjem o linearnom akceleratoru

Piše L.Burčul
29. travnja 2021. - 13:45

Predaja kandidacijskih lista koalicije „Srcem za Zadar i Zadarsku županiju“, s predstavnicima za gradonačelnika Zadra Markom Vučetićem i za župana Zlatkom Marasovićem, u četvrtak se ispred Izbornog povjerenstva pretvorila u neočekivanu i neplaniranu žestoku retoriku.

Sve je teklo mirno dok Vučetić, govoreći o obmanama u režiji HDZ-a, nije izjavio da je najperfidnija hadezeova obmana ona koja se tiče zdravlja građana, a to je obećanje gradonačelnika Branka Dukića da će Zadar dobiti linearni akcelerator.

- Dukić najavljuje da će napraviti ono što do sada nije napravio i što mu nije bilo u središtu interesa, a to je nabavka aparata za zračenje. Linearni akcelerator je, dragi građani Zadra, onaj kôd u kojem mi dekodiramo perfidne politike. Nitko nije imao na umu nabavku linearnog akceleratora, a sad vam to obećavaju i igraju se s vašim zdravljem – kazao je Vučetić.

Na opasku novinara da je Dukić, kao predsjednik Lige protiv raka Zadar, sudjelovao u kampanji za kupnju linearnog akceleratora puno prije nego što je došao u gradsku upravu, Vučetić je rekao da „Dukić ima podijeljenu osobnost.“    

- Branko Dukić ne može s pozicije gradonačelnika nastupati kao odijeljena osobnost, kao čovjek koji je dobar izvan stranačkih struktura, a dok obnaša političku dužnost da zaboravi onog dobrog Branka Dukića. Očito je da Branka Dukića kao gradonačelnika nisu vodile ideje o nabavi linearnog akceleratora, a kad izađe iz ureda onda odjedanput oživi ta, od njega odvojiva dobrota, i želja da nabavi linearni akcelerator. Dakle, radi se o duboko podijeljenoj stvarnosti i ako građani Zadra žele živjeti u podijeljenoj stvarnosti imat će i duboko podijeljenog gradonačelnika koji živi u iluziji vlastite dobrote – rekao je Vučetić.

U dobacivanjima da je uređaj za zračenje obećao premijer Plenković, a ne Branko Dukić, Vučetić je najprije kazao da taj uređaj košta 25 milijuna kuna.

- Premijer je to obećao u ime Branka Dukića i Božidara Kalmete, i to obećanje je postalo sastavni dio njihove kampanje, napravili su tu varku, inženjering, da građani uistinu pomisle da im linearni akcelerator dolazi po rukama onoga koji gotovo ništa po tom pitanju kao politička osoba nije napravila – ustrajao je Vučetić, u čije se izlaganje umiješao kandidat za župana Zlatko Marasović, izjavom da Županija ima proračun od 1,3 milijarde kuna. S tim novcima i dobrim upravljanjem, zapjenio je Marasović, već se moglo naći novca za kupnju aparata za zračenje. Upućen da su to samo decentralizirana sredstva koja preko Županije idu daljnjim korisnicima, a ne novac kojim Županija slobodno raspolaže, Marasović se dosjetio EU fondova i istaknuo da je Županija onda trebala akcelerator nabaviti preko EU fondova. Opet je odnekud stigla opaska da aparat, ako dođe, i dolazi putem EU fondova, pa se u cijelu gungulu umiješao Erol Gaši, povjerenik raspuštene županijske organizacije SDP-a.

- Kao prvo, sramotno da je kupnja linearnog akceleratora tema baš pred izbore u lokalnoj kampanji. Znači, 30 godina nešto nemamo, a imamo novce za mercedes za NK Zadar, i baš u lokalnoj kampanji pojavio se odjednom premijer koji daje aparat za zračenje. Toga smo se već nagledali i kod gradnje škole na Novom Bokanjcu koja je u predizbornom programu HDZ-a od 2005. godine, a onda smo u 2021. godini došli do toga da dignemo kredit i prepustimo upravljačka prava Crkvi. Ni danas ne znamo koliko će se djece uopće upisati u tu školu, a po našim informacijama na predupisu je bilo 19 djece. To je politika HDZ-a i politika premijera Plenkovića, to je politika Branka Dukića: jedino je bitno obećavati u kampanjama. Kad će nešto doći, to je manje bitno. I to svi dobro znamo jer to gledamo 30 godina i za to vrijeme naši mladi iseljavaju, napustili su Zadar i Zadarsku županiju, a oni će nam prodavati kako je Zadar uspješan i kako je Zadarska županija uspješna i idealna za život. Jest, hadezeovcima – ljutito je zaključio Gaši i „povukao“ kandidate u zgradu na predaju kandidacijskih lista.  

16. travanj 2024 14:15