StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKA SELIDBA

Evo kako će izgledati buduća "šalter sala" za sve županijske službe u Ulici Ivana Mažuranića, a kako Ured župana; "Županija seli ove godine!"

Piše Lada Burčul
26. siječnja 2022. - 22:08

"Kantun“ gdje se spajaju Ulica Ivana Mažuranića i Ulica Josipa Jurja Strossmayera, uz zadarsku Vruljicu, postat će najfrekventnija zona u Zadru, jer će se na prostoru iza te dvije ulice naći doslovno sve ustanove kojima je osnivač ili vlasnik Zadarska županija, a takvih je devet, kao i sama županijska uprava. Ona, sa svim odjelima, odlazi s Poluotoka u "četvrtu zgradu“, kako sada, uoči preseljenja, kolokvijalno nazivaju nekadašnji Ured državne uprave u Strossmayerovoj ulici.

Nema dvojbi da će preseljenje i objedinjavanje svih ustanova i odjela ići relativno brzim tempom, jer je za sve tri zgrade koje su Županiji darovane u bivšoj vojarni Stjepana Radića (to su zgrade u Ulici Ivana Mažuranića, brojevi 28, 30 i 32) izrada projektne dokumentacije završena.

image
Etaža prvog kata zgrade J.J. Strossmayera 20 u koju će biti smješteni Ured župana, mala vijećnica i županijski odjeli

Pokraj priče o tri darovane zgrade u Ulici Ivana Mažuranića, gdje će građanima iz cijele županije svakako jedan od najzanimljivijih podataka biti uređivanje šalter sale, izdvaja se priča o četvrtom objektu, upravo onom u Strossmayerovoj ulici, gdje se sa Poluotoka treba preseliti županijska uprava. Ta zgrada, naime, još uvijek je u vlasništvu države, tako da, unatoč realnom financijskom planu i planu raspisivanja natječaja za izvođača radova na uređenju unutrašnjosti zgrade, treba vidjeti da li će s imovinsko-pravnom situacijom sve proći glatko, jer bez toga nema odlaska županijske uprave iz bivše zgrade JNA na Poluotoku.

image
Situacijski prikaz budućih arhivskih prostorija Zadarske županije

- To nije nikakav kamen spoticanja, očekujemo uskoro knjiženje te zgrade u naše vlasništvo i tu problema nema. Tu je ionako bio Ured državne uprave koji je svugdje pripojen županijama. To je ta „četvrta zgrada“ za koju realno postoji mogućnost da bude useljena ove godine – kazao nam je u srijedu zadarski župan Božidar Longin.

image
Projekt uređenja okoliša unutar kompleksa zgrada Zadarske županije

Nikica Miletić, pročelnik županijskog Odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom, kaže da je sve spremno za raspisivanje javnog natječaja za uređenje zgrade u Strossmayerovoj.

- Projektna dokumentacija je izrađena, a financijski plan zaokružen u smislu da će se uređenje financirati iz vlastitih, proračunskih prihoda Županije, uz neveliko kreditno zaduženje – kazao je Miletić. Zgrada u Strossmayerovoj postaje centralna zgrada Zadarske županije, gdje će biti Ured župana i Mala vijećnica, te većina županijskih odjela. Ostali odjeli, koji ne stanu u ovu zgradu, bit će smješteni u obližnju zgradu, u prizemlju nekadašnje Hitne.

image
Pročelnik Nikica Miletić

Župan Božidar Longin istaknuo je da se preseljenje županijske uprave s Poluotoka treba obaviti što prije.

- Iseljenje je nužno, zgrada je neuvjetna i u državnom je vlasništvu. Resorno ministarstvo će odlučiti što će biti s njom. To je zgrada pod zaštitom konzervatora u koju je potrebno uložiti značajan novac. Mi ćemo iseliti iz nje nakon što naši novi uredi budu spremni. Paralelno ide objedinjavanje svih županijskih odjela i ustanova na jednom mjestu, uz uređenje velikog parkirališta. Žitelji cijele županije sve će imati na jednom mjestu, a tako nešto nije napravio ni jedan grad u Hrvatskoj – naglasio je Longin.

image
Župan Božidar Longin
Cropix

I on je apostrofirao "šalter salu“, koja će se nalaziti u prizemlju zgrade Ivana Mažuranića 28, odnosno zgrade u kojoj je donedavno bila Hitna pomoć.

- Projektnom dokumentacijom predviđena je sala sa 14 šaltera, u prizemlju zgrade bivše Hitne, gdje će građani predavati zahtjeve za sve što je u nadležnosti Županije, a to je ogroman broj poslova. Sve je to, kako znamo, sada raštrkano po cijelom gradu – kazao je pročelnik Miletić. U ovoj zgradi ostaje i uprava Doma zdravlja, koja se s prizemlja seli na kat.

To je jedna od tri darovane zgrade u Ulici Ivana Mažuranića, dok će se u preostale dvije smjestiti sve agencije i ustanove u vlasništvu Županije (ili kojima je osnivač Županija), a takvih je devet, na 13 lokacija: Razvojna agencija Zadarske županije „Zadra NOVA“ (sada na Putu Murvice), Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije „AGRRA“ (useljena u zgradu u Ulici Ivana Mažuranića), Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije (nalazi se u Ulici braće Vranjana na Poluotoku), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera“ (također u Ulici braće Vranjana), Županijska uprava za ceste zadarske županije (trenutačno u Zrinsko-Frankopanskoj ulici na Relji), Županijska lučka uprava (trenutačno u Ulici Franka Lisice na Bulevaru), Ljekarna Zadar (na Poluotoku), te Dom zdravlja i Zavod za Hitnu medicinu Zadarske županije, čije uprave ostaju u zgradi bivše „Hitne“, ali na katu.

Kamen spoticanja oko preseljenja pojavio se oko dislociranja ambulanti primarne zdravstvene zaštite iz bivše „Hitne“ u zgradu Poliklinike, zbog čega je u izradi dopuna projekta.

image
Prizemlje zgrade Poliklinike u Zadru gdje je smještena Prijavno-dojavna služba Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

- Dva milijuna kuna godišnje plaćamo najam prostora u kojima su županijske ustanove i to će prestati, odnosno već smo do sada preseljenjem nekoliko ustanova uštedjeli oko 800 tisuća kuna godišnje. Treba naglasiti da plan objedinjavanja županijskih ustanova i odjela radimo tako da se agencije i njihovi resorni odjeli nalaze što bliže, da se što praktičnije i brže sve može obavljati – kazao je Božidar Longin.

- U prošloj godini intenzivirali su se postupci preseljenja korisnika zgrade u vlasništvu Zadarske županije na adresi I. Mažuranića 28, 28 A i 28 B, te je u njih smještena Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, te uprava Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, sve iz poslovnih prostora koji su bili u zakupu – naveo je pročelnik Nikica Miletić, dodajući da se Prijavno-dojavna služba Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije krajem 2021. godine preselila u novouređene poslovne prostore u prizemlju zgrade nove Poliklinike u Zadru.

- Planovi vezani za preseljenje u 2022. godini su slijedeći: izvesti građevinsko-obrtničke radove na zgradi J.J. Strossmayera, izvesti radove na uređenju okoliša unutar bivšeg kompleksa vojarne Stjepana Radića, te urediti prostor arhiva Zadarske županije – kazao je Miletić.

image
Zgrada u vlasništvu Zadarske županije na adresi I. Mažuranića 28

Uređenjem okoliša unutar kompleksa zgrada će se osigurati dovoljan broj parkirnih mjesta, te zelenih i pješačkih površina za potrebe svih korisnika, ukupno 230 parkirališnih mjesta.

- Što se tiče arhiva, raspisan je postupak javne nabave za izvođenje radova na uređenju prostora u zgradi u Mažuranićevoj ulici 32, te je u tijeku pregled i ocjena pristiglih ponuda – naveo je pročelnik Nikica Miletić.

- U ovoj godini većina naših ustanova i odjela preselit će na novu lokaciju, a usporedno s tim izradili smo i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu tih zgrada. Kroz novu financijsku omotnicu Europske unije moći će se prijaviti energetska obnova javnih zgrada, tako da ćemo biti spremni čim javni poziv bude objavljen – zaključio je Longin.

25. travanj 2024 22:59