StoryEditorOCM
4 kantunaFEJKAMO IZNENAĐENJE

Evo koga je Renata Peroš upravo zaposlila u Narodnom muzeju, a mi smo to znali još prije mjesec i pol. Kako smo znali? Jer imamo kristalnu kuglu...

Piše I. Nevešćanin; I. Ivanac
9. listopada 2020. - 11:14

Otkrit ćemo vam tajnu: mi vam novinari imamo kristalnu kuglu! Onu pravu, iz bajki o vješticama i čarobnjacima, u kojoj se ogleda daleka prošlost i kroz koju pomalja svjetlo budućnosti. Eto, zato smo 2. rujna 2020., na ovom mjestu, povodom natječaja za radno mjesto knjižničara u Narodnom muzeju Zadar na neodređeno vrijeme, između 20 kandidata unaprijed znali tko je zapravo jedini i pravi kandidat - jedna bivša djelatnica u zadarskim medijima. 

Procijenili smo da bi tada bilo neukusno napisati kako se zove, jer bi tako ispalo da nešto prejudiciramo, a i rasplinili bi nade i očekivanja drugih kandidata koji su naivno mislili da imaju neke šanse u ovoj igri dvostrukih pravila. Ali sada to više nema smisla skrivati. Marija Vidučić, poznatija kao Marija Pribisalić, bivša novinarka i urednica u izdanjima medijske kuće Vox, nova je zaposlenica Narodnog muzeja Zadar. Na neodređeno.

Znači li to da je ovaj natječaj bio namješten? Da je bio dizajniran samo za nju? Da je ravnateljica Renata Peroš opet nastavila sa zapošljavanjima svoje rodbine, prijatelja, poznanika i partijskih članova? Znači li to da Marija Pribisalić, svojedobno jedna od egzekutora volje Rena Sinovčića u notornom Voxu, danas nema pravo građanstva i zaposlenja u "javnom sektoru"? Da nema pravo na punu, sigurnu i stalnu plaću od nas građana, među kojima su nerijetki oni koji su njoj i sličnima iz Renovih medijskih štala bili česti predmet organiziranih hajki i javnog linča? Da se dobar dio njih, nakon kriminalne propasti "medijskog projekta", nakon dostizanja novinarskog i moralnog dna, nema pravo zakačiti na proračunsku sisu? Bilo kao novi zaposlenici ili savjetnici ili pak kao vlasnici tzv. lokalnih medija, obilato financiranih iz javnih fondova, počesto uz pomoć izravnog reketa? Naravno da to to ne znači! Mi smo samo zločesta zlopamtila koja nešto insinuiraju. Uostalom, kršćanski je oprostiti, zar ne. I pomoći drugima u nevolji.

Tko nam je krivi što kao oni nismo uvijek bili na pravoj strani, jednom kao medijski batinaši, a drugi put kao proračunski korisnici? Kod vazda istih gazda. Vrana vrani oči ne vadi. Ruka ruku mije. Ipak sve ostaje u krugu obitelji. Oni koji su jučer financirali i podržavali Sinovčićevu kriminalnu medijsku organizaciju, danas njihove vedete, od bivših glavnih urednika do istaknutih "novinara", uhljebljuju sigurnim zaposlenjima, po raznoraznim agencijama, javnim ustanovama, poduzećima i strogo kontroliranim medijskim kućama. Ipak su to, je li, zaslužnici. Za ovaj grad i za ovu vlast. A to se ne zaboravlja, kao i izdajnička ruka Renate Peroš. Za našu stvar. U Italiji kažu za cosa nostru.

Zato predlažemo jedno praktično rješenje: u buduće, na ovakvim i sličnim javnim natječajima, a ne sjećamo se da je u Zadru ikada drukčije bilo, gdje su novinari, zahvaljujući kristalnim kuglama, i prije raspisivanja znali za koga je natječaj namijenjen, neka lijepo prilože i sliku kandidata. Da ta formalnost do kraja bude formalna. Pardon, u skladu sa zakonom. Kako nitko ne bi mogao reći da se nekoga zapošljava mimo zakona. Nego isključivo uz volju partije.  

Da se, napokon, mladim ljudima više ne mažu oči i održava ih u lažnom uvjerenju kako žive "u demokraciji", s "pravom izbora", gdje su "znanje i kompetencija" garancija uspjeha "na tržištu rada". Ako mislite da je to vama bitno, da se od toga može živjeti, a ne od stranačke iskaznice, tko vam je kriv! Uzmite si lijepo svoja uvjerenja i pasoš i - pravac Irska!

Inače, natječaj za radno mjesto knjižničara objavljen je 14. kolovoza, a na intervju koji se održao 3. rujna bilo je pozvano 20 kandidata. Na razgovor se odazvalo njih osam, a kandidati su prošli provjeru "motivacije, stručnih kompetencija za obavljanje poslova iz Natječaja te socijalnih vještina kandidata, te provjere rada u MS Office programskom paketu i Windows okruženju“. Samo šest dana nakon održanih razgovora donesena je odluka o izboru kandidatkinje Marije Vidučić.

- Temeljem pristigle dokumentacije te obavljenog razgovora s izabranom kandidatkinjom utvrđeno je kako ista ispunjava sve tražene uvjete iz natječaja te je pokazala iznimne stručne kompetencije iz područja knjižničarstva, visoku razinu motiviranosti i socijalnih vještina, izrazitu upućenost u rad u MS Office paketu, kao i poznavanje više od jednog svjetskog jezika, stoji u odluci koju je potpisala ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš.

Iako je odluka o njenom zaposlenju donesena početkom rujna, ni danas, više od mjesec dana nakon, odluka nije objavljena na službenim internetskim stranicama NMZ-a.

image
Odluka ravnateljice Narodnog muzeja o zapošljavanju Marije Vidučić
Zadarski.hr
image
Odluka ravnateljice Narodnog muzeja o zapošljavanju Marije Vidučić
Zadarski.hr
24. travanj 2024 07:44