StoryEditor
4 kantunaNAJVEĆA ZAPLJENA?

Evo kolika je vrijednost marihunane otkrivene na golemoj plantaži pokraj Zadra: zarada bi bila veća nego što je proračun nekih hrvatskih gradova!

Piše Katarina Marić Banje/Sd
28. kolovoza 2021. - 14:58

Plantaža industrijske konoplje kraj Zadra na kojoj je otkriveno da su trećina biljki indijska konoplja tj. maruihuana najveći je ilegalni nasad otkriven u akciji hrvatske policije. Od ukupne mase 8,8 tona cvjetnih vrhova s kojom se trenutno barata u službenim izvješćima tek će toksikološko vještačenje pokazati koja je točna količina zabranjene materije.

Prema prvim informacijama, postotak THC-a (djelatne psihoaktivne tvari) u nađenim nasadima je oko 2 posto, a zakonski dozvoljena količina je do 0,3 posto.Upravo unavedenoj tvari je razlika između industrijske i indijske konoplje jer ova prva u sebi sadrži manje THC-a od dozvoljene minimalne količine.

U industrijskoj konoplji može se pod određenim uvjetima kod nekih sorti razviti nešto veći postotak, ali ne više od 0,6 posto, a nikako 2 posto. Količina THC-a u uzorcima marihuane prikupljenima od strane policije je u stalnom porastu unazad nekoliko desetljeća.

image
Jure Miskovic/Cropix

U 2012. godini koncentracija THC-a u marihuani je u prosjeku bila oko 15 posto u odnosu na četiri posto kolika je bila 80-tih. Navedeno je to na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporaba droga. Prema tom podatku, marihuana sa zadarske plantaže je loše kvalitete što ne znači da ne bi našla svoje tržište.

U nabavi je cijena kilograma "trave" 2.000 eura, što u protuvrijednosti iznosi 15.000 kuna. Od 8,8 tona bi se prodajom po tom iznosu moglo utržiti 17,6 miljna eura, što je u protuvrijednosti 132 milijun kuna. U uličnoj prodaji se taj iznos uvelike povećava tako da ne čudi spremnost uzgajivača da se izlože riziku uhićenja.

Kkao je navedeno na vutropedija.com, ako posadite svoje sjemenke branje možete očekivati za otprilike četiri  mjeseca. Prilikom unutarnjeg uzgoja životni ciklus rasta marihuane traje kraće nego kod vanjskog uzgoja zbog veće mogućnosti kontrole nad nutrijentima, vodom i ostalim uvjetima koji su potrebni da bi biljka sazrela.

Vrijeme rasta Auto – Flowering vrste kanabisa je kraće u odnosu na druge vrste Cannabis Indice odnosno Cannabis Sative, no to se odražava i na krajnji urod. Vrste marihuane i uvjeti koje joj pružite izravno utječu na raspon i duljinu rasta te na kompletan uzgoj biljke.

Vanjski uzgoj je najjeftiniji tip uzgoja. Za uzgoj marihuane na otvorenom vam je potreban prostor, sunce, sjeme i volja. Ne morate se brinuti oko nabavke posebne rasvjete, Ph itd, kažu na Vutropediji.

No, outdoor uzgoj marihuane donosi nove probleme poput privatnosti (dobra izolirana lokacija), mogućeg oprašivanja, krađe biljaka, nametnika, životinja te drugih štetočina koje se nalaze u prirodi.  Uzgoj marihuane prilazi svojem kraju kada nastupi cvjetanje biljke.

Prije cvjetanja postoji mikro razdoblje koje se naziva faza prije cvjetanja. Biljka tu pokazuje svoj spol te je upravo u to vrijeme potrebno posebno obraćati pažnju na to kako bi na vrijeme uklonili sve muške biljke.

image
Jure Miskovic/Cropix

Prije samoga branja, obratite pažnju da ne orezivate biljku dok nije barem 3 tjedna unutar faze cvjetanja. Ranije orezivanje može uznemiriti hormone biljke, navodi se na Vutropediji. 

Portal vutropedija.com se na dnu objava ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno.

Druga strana medalje su istraživanja "Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske“ prema kojima je najčešće korištena ilegalna droga marihuana. Prema dobnoj skupini najviše su je koristile osobe od 25 do 34 godina.

I prema "Istraživanju kvalitete života studenata" na prvom mjestu ilegalnih droga se našla marihuana/hašiš s prevalencijom od 44,5 posto. Kod pitanja koliko često studenti konzumiraju marihuanu od 511 ispitanika, njih 76,9 posto je odgovorilo jednom mjesečno ili rjeđe.

Procjenjuje se da je marihuanu barem jednom u životu koristilo oko 77 milijuna Europljana, što je gotovo svaka četvrta osoba u dobi od 15 do 64 godina.

23. svibanj 2022 00:28