StoryEditorOCM
4 kantunaISPRAVILI SU GA

Evo koliko su financijski teški prijedlozi opozicije koje je gradonačelnik Branko Dukić odbio, a u proračun ih je uvrstila većina gradskih vijećnika

Piše Predrag Opačić
22. prosinca 2021. - 19:13

Na prijedlog proračuna gradonačelnika Branka Dukića jedan amandman imao je i Klub vijećnika HDZ-a i  njegovih koalicijskih partnera. Tim je amandmanom KK Zadru dodijeljeno 5,5 milijuna kuna, a po obrazloženju gradonačelnika Dukića ta će sredstva biti proslijeđena Višnjiku kojemu KK Zadar ionako duguje za najam dvorane, a Višnjik će ih usmjeriti u izgradnju vrtića na prostoru Višnjika.

Među amandmanima Nezavisne liste Enija Meštrovića koje je gradonačelnik Dukić u startu prihvatio, našla se cesta od Bilog briga prema Skročinima, dodjela božićnica, te potpora otočanima za kulturne i sportske manifestacije i potpora roditeljima za izvannastavne aktivnosti njihove djece. Ta posljednja stavka teška je milijun kuna, a sva četiri Meštrovićeva amandmana vrijedna su nešto više od dva milijuna kuna.

Većina gradskih vijećnika uvrstila je u gradski proračun i devet amandmana Akcije mladih koje je gradonačelnik Dukić odbio. Tako su u proračun uvršteni: sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti (povećanje za 100.000 kuna), sufinanciranje dadilja (320.000), sufinanciranje pokaza srednjoškolcima s područja grada, i povećanje učeničkih i studentskih stipendija (200.000), izrada projektne dokumentacije za višenamjensku sportsku dvoranu (200.000 kuna), razvoj sporta i rekreacije dobili su dodatnih 137.000 kuna, a 300.000 kuna ide na proširenje OŠ ŠK Benje. Tri milijuna bi iz proračuna trebalo biti utrošeno na izgradnju stanova za mlade obitelji, dok bi dugotrajno nezaposleni trebali dobiti 300.000 kuna.

Većina vijećnika prihvatila je i SDP-ove amandmane koje je gradonačelnik Dukić odbio, pa će 1,9 milijuna otići na božićni poklon bon za umirovljenike, za projekte energetske učinkovitosti sredstva su uvećana za 700.000 kuna, pola milijuna bi trebalo raspodijeliti djeci koja žive u riziku od siromaštva, po 400.000 kuna namijenjeno je infrastrukturi na otocima i javnoj garaži na Ravnicama, dok bi potpore tradicijskih obrtima trebale biti uvećane za 350.000 kuna.

Međutim, unatoč tome što se oko ovih SDP-ovih amandmana složila većina vijećnika (osim HDZ-ove koalicije), SDP je na koncu bio protiv amandmanima nadograđenog gradskog proračuna. Osim pet vijećnika koalicije Srcem za Zadar koji su bili protiv, vijećnica Akcije mladih Marjana Botić je kod izglasavanja proračuna ostala suzdržana.

19. travanj 2024 06:15