StoryEditorOCM
4 kantunaU PETAK PO 12. PUT ZAREDOM:

Evo što vas čeka u ovogodišnjoj Noći muzeja

Piše P.O.
24. siječnja 2017. - 21:50
noc_muzeja_zadar2-240117

Zahtjevna tema ovogodišnje Noći muzeja, „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo", na različite će načine predstavljati izazov za brojne hrvatske, pa i zadarske muzeje, a mnogi među njima će ipak u Noć muzeja krenuti sa svojim stalnim postavima i dosada uobičajenim aktivnostima. Zato je ravnatelju Muzeja antičkog stakla Ivi Fadiću bilo čudno što se nameće ovakva tema s kojom neki muzeji, primjerice Muzej sporta, teško mogu izaći na kraj. Noć muzeja u Zadru zajedničkom su presicom najavili Fadić i ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš.

Što se Muzeja antičkog stakla tiče, jedinu "poveznicu" s temom Noći muzeja predstavlja koncert kojega će u petak s početkom u 20 sati održati zadarski Jet Set Band. Osim toga, posjetitelji će moći vidjeti izložbu "Aurora Borealis" autorice Julijane Voloder, akademske kiparice koja će se predstaviti s devet skulptura ženskog torza rađenih tehnikom taljenog stakla u kombinaciji s poliesterom. Na izložbi "Zadar susreće Milano", čiji su autori Rosa Chiesa i Sandro Pezzoli, s izborom talijanskih umjetnika i dizajnera stakla od 1960. do danas.

Tu su i tradicionalne radionice puhanja stakla i izrade staklenog nakita uz pomoć Marka Štefanca i Anite Gospić, a djeci je namijenjena radionica "Slaži, crtaj, igraj" na kojoj će moći oslikavati predloške muzejskih izložaka, lijepiti kolaže, crtati, te igrati "mlin", "križić kružić", puzzle i memory.

Svi posjetitelji MAS-a mogu sudjelovati u lutriji čije će nagrade od ponoć izvlačiti poznata zadarska glumica Tamara Šoletić.

Što se Narodnog muzeja tiče, Muzej grada Zadra priređuje izložbu "Lice i naličje muzeja – pedagoška i dokumentacijska služba, dok Etnološki odjel u Gradskoj straži priređuje projekcije na DVD-u u sklopu kojih će Krešimir Galin, etnomuzikolog iz Zagreba, upoznati posjetitelje s hrvatskim narodnim glazbalima., te demonstrirati svirku na njima. Bit će prikazani i DVD-ovi s aktivnostima Narodnog muzeja posvećenima glazbi i folkloru.

U Galeriji umjetnina ide izložba "Glazba i glazbeni instrumenti u fundusu Narodnog muzeja" među kojima su posebno zanimljivi klavir – spinet koji potječe iz ljetnikovca Lantana u Sutomišćici i nabavljen je otkupom, te koncertni klavir Reichenberg Wien s kraja 19. stoljeća. Bit će izložene i fotografije s početka 20. st. nastalih u ateljeu Tomasa Burata i Ante Brkana, te drugih zadarskih fotografa srednje i mlađe generacije kojima su glazbenici poslužili kao tema fotografskog portreta. Tema glazbe neodvojiva je od pop-kulture i u tom smislu izložit će se fotografije koje je Galerija umjetnina nabavila s 11. Plavog salona (1983), a dokumentiraju pop i rock scenu 80-ih godina. Radi se o fotografijama objavljenim u časopisu „Polet" koji je sadržajem i dizajnom, a posebice fotografijom snažno obilježio medijsku scenu toga vremena.

Tijekom Noći muzeja u prostorima Galerije umjetnina nastupat će duo „Yota" koji će posjetiteljima predstaviti tradicionalnu portugalsku glazbe Fado.

U Gradskoj loži posjetitelji Noći muzeja mogu vidjeti "Olimpijsku bajku Šime Fantele i Igora Marenića".

U 12. Noći muzeja Arheološki muzej Zadar pripremio je bogat i raznolik program sjedinjujući glazbu i more. Program započinje glazbeno - scenskom predstavom udruge "Suncokret uživo" pod nazivom "Odisej u prošlosti i sadašnjosti", koja nam pripovijeda o slavnim Odisejevim putovanjima Mediteranom, u režiji Milene Dundov i pod glazbenim vodstvom Ive Mustać Klarić. Zatim slijedi otvorenje izložbe "Lux et mare - Svjetlost i more" autora Dina Tarasa te glazbeno - kreativna radionica "Nevera", koja je osmišljena po principima Orff Schulwerka, pod vodstvom prof. Asje Vuković. Tu su i stalne postave prapovijesti, antike i srednjeg vijeka, izložba "Čovjek i more - ribolov u antici" autorice Dušanke Romanović. Uz izložbu je pripremljena prigodna radionica "Izrada ribolovnog štapa" u suradnji s Pomorskom školom Zadar.

"Zvuk, čovjek, glazba" edukativni je pano autorice Timke Alihodžić, na kojem će posjetitelji imati priliku informirati se o zvuku i glazbi kroz povijest, a u radionici "Izrada glazbenih instrumenata" moći će pod vodstvom prof. Asje Vuković izrađivati glazbene instrumente od različitih materijala. "Budi arheolog" radionica je namijenjena najmlađima.

26. travanj 2024 11:35