StoryEditorOCM
4 kantunaU DVIJE ZADARSKE STRUKOVNE ŠKOLE DOLAZIT ĆE SE IZ PET ŽUPANIJA

Evo zašto su dobile status Regionalnog centra kompetentnosti i što će napraviti sa dobivenih 72 milijuna kuna!

Piše L.Burčul
31. srpnja 2018. - 20:14
Strukovna škola Vice Vlatkovića

- Strukovno obrazovanje je u Europi u žiži zanimanja, strukovne radne snage nedostaje. Mi smo najopremljenija i po rezultatima najbolja zdravstvena škola u Hrvatskoj, stalno ukorak s novim izazovima koje donosi razvoj tehnologije. Jedna zanimanja nestaju, druga nastaju, to nam donose nove tehnologije, a mi ćemo sada, sa 41 milijun kuna, moći „opravdati“ novac koji je Europa uložila u našu školu – kaže Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva. Ova  zadarska škola time je postala centar usavršavanja koji pokriva pet županija: Karlovačku, Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, te Zadarsku.

- Projekt ima više ciljeva, jedan od njih je potaknuti zanimanje za upis u strukovne škole. To se ne odnosi na zadarsku Medicinsku školu, jer smo uvijek puni, ali na druga središta sigurno da. Medicinske sestre su najdeficitarnije zanimanje u Hrvatskoj, ali i u Europi, uz druga strukovna zanimanja – kaže Davor Vidaković, koji ima najduži ravnateljski staž u Hrvatskoj, 30-godišnji, od čega je ravnatelj zadarske Medicinske škole pune 23 godine.

Što znači status Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva za budući rad Medicinske škole u Zadru? Škola dobiva 41 milijun kuna bespovratnih EU sredstava, što se s tim novcem planira?

- Živimo u potpuno novom vremenu koje se velikom brzinom mijenja. Kao prvo, mi ćemo biti mjesto u koje će se iz pet županija dolaziti na edukaciju, a na nama je da odgovorimo izazovima vremena: primjerice, izrazito je skočila potreba za školovanim i educiranim dadiljama, jer mjesta u domovima za stare nema, a ne živi se više „starinski“ kada je bilo normalno da su stari ljudi dio obitelji. Ogroman broj naših sugrađana žive sami i trebaju dadilju. Drugi značajan primjer je dentalni tehničar, to je najskuplje zanimanje u hrvatskom školstvu, a stvara se potpuno nova tehnologija sa kojom moramo ići ukorak i nabavljati ju. Na tržištu su dentalni tehničari, uz medicinske sestre, najtraženiji. Educirat ćemo zdravstvene djelatnike za razne grane, od tečajeva reanimacije do obuke za pružanje hitne medicinske pomoći. Riječju, unaprjeđivat ćemo struku i osposobljavati ljude, te u tome biti centar za pet županija – kazao je Vidaković.

Za to su potrebna sredstva: Medicinska škola Zadar ima tri bolesničke sobe, potrebno ih je urediti veći broj. Imaju jednu lutku-simulatora, što je jedan od najvažnijih 'alata' za učenje. Preko digitalnog sustava lutka simulira razna bolesna stanja, primjerice srčanu aritmiju koju učenici na licu mjesta reguliraju.

- Treba nam pet lutki. Svaka košta 250 tisuća kuna – istaknuo je Vidaković.

Uložit će se i u digitalnu opremu, iako je Medicinska škola Zadar najbolje opremljena zdravstvena škola u Hrvatskoj.

- Ne smijemo stati, jer novo vrijeme tako diktira – zaključio je ravnatelj, istaknuvši da škola ima verifikaciju za edukaciju svih zanimanja u području zdravstva. S obzirom da će sada, postajanjem Centra za pet županija, nedostajati prostor, ravnatelj Vidaković je najavio uređenje novih kabineta, a širenje škole postići će se obnovom zgrade stare Medicinske škole pokraj Opće bolnice.

Dvije su zadarske srednje škole imenovane Regionalnim centrima kompetentnosti – u sektoru strojarstva to je Strukovna škola Vice Vlatkovića. I ravnatelj ove škole, kao i u Medicinskoj, radi taj posao 23 godine, a Tihomir Tomčić je školu Vice Vlatkovića 1995.godine 'dobio' u ruševnom stanju. Škola je odavno proglašena najboljom školom u Hrvatskoj za obrtnička zanimanja, dospjela je i na naslovnicu magazina „Forbes“, prva je napravila svoj solarni centar, solarnu punionicu električnih vozila, bicikl na struju, učenici su napravili prvi električni i prvi solarni automobil u Hrvatskoj, imaju vjetrenjaču za proizvodnju električne energije, svoje hibridno vozilo toyotu…

- Tajna uspjeha? Od prvoga dana radim na nabavljaju opreme, koje nije bilo, i nikada nisam u tome stao. Ne postoji drugi način da učenici nauče svoju struku – kazao je svojedobno ravnatelj Tomčić.

Za imenovanje škole Regionalnim centrom kompetentnosti, Tomčić je rekao da su kod toga ključne dvije stvari:

- Centar nije bitan samo za naše učenike ili učenike Tehničke škole u Zadru, Rijeci ili Puli, već je važan za srednje škole u Biogradu, Benkovcu, Obrovcu i Gračacu, jer će ove škole od Centra i naše opreme imati direktne koristi. Korist će imati i učenici i nastavnici koji će se educirati za primjenu novih tehnologija. Druga ključna stvar je povezanost sa Sveučilištem, jer ćemo mi od dobivenih novaca izgraditi novu automehatroničarsku radionicu, iznad koje će biti kabinet za mehatroniku, uz solarne sustave na krovu. Sveučilište u Zadru će od iduće pedagoške godine imati studij mehatronike i upravo ova oprema koju ćemo nabaviti služit će studentima za izvođenje dijela nastave. Treća komponenta se potom stvara u sinergiji s gospodarstvenicima, sve ovo je ključno za razvoj gospodarstva – zaključio je ravnatelj Tomčić, čija škola dobiva 31 milijun kuna.

08. svibanj 2024 09:57