StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI PROJEKT

Falkensteiner nastavlja gradnju na Punta Skali u jesen pod vodstvom Borisa Podrecce, prodaju 88 Premium Living apartmana "Aurora Residences"

Piše M. K.
21. svibnja 2024. - 14:07

Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela. Najnoviji projekt razvijat će se od jeseni u Falkensteiner Resortu Punta Skala u Hrvatskoj. Pod vodstvom poznatog arhitekta Borisa Podrecce, FMTG će do 2025. izgraditi 88 novih vrhunskih stambenih jedinica. Zainteresirani investitori mogu sudjelovati u razvoju projekta kroz trenutnu crowdinvestment kampanju FMTG Investa - objavio je Falkensteiner Zadar.

"Kada gradimo apartmane za najam i prodaju, prodamo oko trećinu prije početka gradnje", rekao je Otmar Michaeler, izvršni direktor FMTG-a. Tvrtka ove godine puni 67 godina i tijekom desetljeća se razvila u međunarodnu turističku grupu i najpoznatiji austrijski turistički brend.

"Moji su roditelji započeli s malim pansionom u Južnom Tirolu, a s FMTG-om smo stvorili strukturu koja je jedinstvena u Europi. Gradimo, razvijamo, savjetujemo. Kroz savjetovanje drugih tvrtki neprestano učimo i vrlo rano uočavamo trendove", kazao je Erich Falkensteiner, predsjednik Nadzornog odbora FMTG-a.

Turistička grupacija već 20 godina nudi apartmane za najam i prodaju pod brendom Premium Living. Oni su integrirani u infrastrukturu Falkensteiner hotela, nudeći vlasnicima mogućnost uživanja u hotelskim pogodnostima.

"Kupac odlučuje koje usluge želi. Ako nekretninu za odmor ne koristi, može nam ju dati u daljnji najam", kaže Michaeler. Tako FMTG izbjegava prazne krevete, a vlasnici apartmana ostvaruju određeni dio prihoda. Tvrtka se u budućnosti planira još više fokusirati na ovaj model. Potražnja će i dalje rasti, u što je Michaeler uvjeren, a mnogo je razloga za to. Na primjer, modeli rada značajno su se promijenili od pandemije.

"Workation je trend koji sve više jača. Premium Living apartmani koji se mogu koristiti tijekom cijele godine nude savršeno mjesto za kombiniranje posla i odmora", objašnjava Michaeler. Statistike također pokazuju da apartmani s dodatnim uslugama postaju sve popularnije kod umirovljenika.

"Postajemo zdraviji kako starimo. Mnogi ljudi žele uživati u zlatnim godinama negdje drugdje i pritom se osjećati kao kod kuće", dodao je.

Ne samo da su porasli troškovi izgradnje, već i visoke kamatne stope danas otežavaju razvoj nove nekretnine isključivo putem bankovnog financiranja. Ovdje popularni apartmani nude atraktivnu opciju za unakrsno financiranje. Za Michaelera je to sada uvjet.

"Ako danas ne možemo unakrsno financirati hotel s apartmanima, razvijamo se samo na mjestima gdje dobivamo javna sredstva", kazao je.

Novi apartmani u Falkensteiner Resortu Punta Skala

Gradi se isključivo na vrhunskim lokacijama i uvijek u suradnji s renomiranim arhitektima i dizajnerima, poput Mattea Thuna ili Richarda Meyera. Jedan od vodećih projekata turističke grupe je Falkensteiner Resort Punta Skala u blizini Zadra. Resort već uključuje dva hotela s 5 zvjezdica, Premium Living apartmane, luksuzne vile i Fortis Club, vrhunski sportski i zabavni centar.

Gradnju na poluotoku Falkensteiner nastavlja u jesen. Pod vodstvom austrijskog arhitekta Borisa Podrecce razvijaju se novi Premium Living apartmani "Aurora Residences".

"Za mene Punta Skala utjelovljuje čežnju za horizontom. More i nebo zrcale se posvuda. S novim apartmanima želim dalje razvijati taj kontinuitet. Zgrade su poredane kao prsti, okrenute prema moru i tako da jedna drugoj ne zaklanjaju pogled na horizont", kaže Podrecca. Ukupno će se u četiri zgrade izgraditi 88 apartmana. Zainteresirani kupci mogu birati između četiri različite veličine od 42m2 do 175m2. Završetak je predviđen za lipanj 2025. godine.

Inovativni koncept crowdinvestmenta

Više od sedam godina FMTG uspješno povezuje inovativne projekte s vlastitim crowdinvestment konceptom – već dvije godine i kroz vlastitu platformu FMTG Invest.

"Naši investitori znaju točno u koje projekte ulazi njihov novac sa svakom kampanjom i kasnije mogu uživati u rezultatu kao gosti hotela", rekla je Anne Aubrunner, direktorica FMTG Investa. Naime, kamate se isplaćuju ili u gotovini ili u obliku hotelskih vaučera.

"Nešto više od polovice naših investitora odlučuje se za otplatu kamata u vaučerima i tako postaju gosti“, kaže Aubrunner o uspješnom konceptu.

"Za naše višestruke ulagače posebno je popularna kombinacija gotovinskih kamata i hotelskih vaučera", dodala je. FMTG Invest tim stavlja poseban fokus na transparentnost i redovitu komunikaciju s investitorima.

"Za nas odnos ne završava završetkom investicije, već počinje", objašnjava Aubrunner osobni pristup. Trenutno je FMTG Invest u 12. krugu crowdinvestmenta. Prikupljena sredstva će, između ostalog, ići za realizaciju Aurora Residencesa u Falkensteiner Resortu Punta Skala.

17. srpanj 2024 19:08