StoryEditorOCM
4 kantunaSVEUČILIŠTE U ZADRU

Faričić inauguriran u novog rektora: "Svako društvo i svaka zajednica je snažna onoliko koliko i najslabiji član te zajednice"

Piše Iva Ivanac
16. listopada 2023. - 14:45

- Svako društvo i svaka zajednica je snažna onoliko koliko i najslabiji član te zajednice. Zbog toga će moj pogled biti usmjeren i prema njima, uvažavajući različita znanstvena područja i različite poglede te imajući na umu "dobro je činiti dobro", poručio je prof. dr. sc. Josip Faričić, novi rektor Sveučilišta u Zadru, na svečanoj inauguraciji održanoj u ponedjeljak. 

Faričić je zamijenio dosadašnju rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican te je odlukom Senata izabran za rektora na mandatno razdoblje od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2027. godine.

Inauguraciji su prisustvovali Jadranka Žarković, izaslanica predsjednika RH i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje, Grozdana Perić, izaslanica predsjednika hrvatskog Sabora i predsjednica saborskog Odbora za finacije i državni proračun, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić i nadbiskup u miru Želimir Puljić, Nikola Bašić, izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Danijela Hrovatek Tomić, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, župan Božidar Longin sa suradnicima, gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić te članovi Rektorskog zbora, predstavnici sudbene vlasti u Zadru, lokalne i područne samouprave, gospodarstva...

Rektorica u odlasku, Dijana Vican, zahvalila se svim suradnicima i djelatnicima u sveučilišnoj zajednici, ali i izvan nje. 

- Dok će se drugi pobrinuti za pametne gradove i sela, pametnu potrošnju energije i pametne automobile, ja vam u ostavštini dajem pametne programske ugovore. Cijeloj akademskoj zajednici želim razboritosti, u osiguravanju puno većeg broja "full-time" znanstvenika jer su u odnosu na jednako male zemlje u popriličnom zaostatku. Sveučilišne insignije, koje samo rektor nosi, obvezuju rektora na ostvarivanje punine sveučilišnoga života, na spremnost za preuzimanje odgovornosti, za unutarnju sveučilišnu zajednicu, djelatnike i studente te cijelo hrvatsko društvo. Nijedan učinak ne pripisujem sebi, dijelim ga kao zajedničko žrtvovanje za svako učinjeno dobro, sve što je bilo pogrešno i krivo, pripisujem i odnosim sa sobom, kazala je Vican kako će novi rektor "sveučilišna starteška jedra" čvrsto držati.

- Neka ti ne nedostaje volje htijenja i učenja. Imamo rektora koji u svojoj dominantnoj mirnoći ne odaje gorljivost za ciljem, no varate se. Iza mirnoće i kontrolirane pribranosti i obazrivosti krije se snažna kombinacija energičnosti, poduzetnosti, inovativnosti i kreativnosti. Vrlo je živopisan pripovjedač i istinski domoljub, kazala je Vican proučujući da novom rektoru snaga duha nikada ne izblijedi. 

- Svoj put i mandat preda mnom mogu usporediti s putom i plovidbom u brodu. To je brod Sveučilišta u Zadru kojeg čini vrijedna posada. Koliko god zapovjednik broda bio opremljen znanjem, ništa ne može napraviti bez svojih časnika i dočasnika, bez profesora i administrativnog te tehničkog osoblja. Ništa ne može napraviti bez onih zbog kojih smo i radi kojih smo ovdje, a to su studentice i studenti. Taj brod je opremljen odgovarajućim sredstvima, najsuvremenijom digitalnom tehnologijom, i ta tehnologija i svemoguće druge naprave omogućili su nove iskorake, sigurniju plovidbu i uspješnije obavljanje zadaće. Međutim, unatoč primjeni tehnologija potrebno je poznavati kako i zašto funkcioniraju, ne treba zaboraviti kompase. Potreban je vrlo važan kompas, moralni kompas. Znanje koje na sveučilištu generiramo i prenosimo mlađim naraštajima, bez dobra, ne vodi prema nečemu što priželjkujemo nego nažalost u ono o čemu i danas u svijetu svjedočimo, kazao je novi rektor. 

05. svibanj 2024 06:32