StoryEditorOCM

FOTO: MIRO BAREŠIĆ 'KRVAVIH RUKU' Rođak Ante: Da postoji svjedok, riješili bi mi to brzo. Po kratkom postupku!

Piše PSD.
9. kolovoza 2016. - 10:00
spomenik_baresic04-080816

- Da postoji svjedok, riješili bi mi to brzo. Po kratkom postupku! Ali polako, riješit ćemo i to – bio je prvi komentar Ante Barešića za Slobodnu Dalmaciju nakon što je u noći sa subote na nedjelju nepoznati počinitelj crvenim sprejem obojio lijevu ruku spomeniku Miru Barešiću kojeg su njegovi rođaci - Ante Barešić, njegov brat i prijatelji - krajem prošlog mjeseca podigli u rodnim Dragama kod Pakoštana.

- Neprimjereno, ne znam što da kažem. Bilo bi dobro da se ne ponovi. Prvi put ćemo preći preko toga, drugi put baš i nećemo – kazao je Ante Barešić. Na pitanje što to znači odgovorio je: "Ništa neću govoriti. Tko je to napravio, neka to izbaci iz glave, jer bi ga moglo koštati, nepovratno".

 

Ante Barešić nam je potvrdio da je policija u nedjelju bila u Dragama, ali da ih on i drugi inicijatori podizanja spomenika nisu pozvali, jer nisu htjeli oko toga "bez potrebe dizati paniku".

 

- Ne znam tko je to uopće stavio na portale. Ne želimo da se od toga radi panika, sve ćemo skupa smiriti i osigurati, a ako se pronađu počinitelji, imat ćete o čemu pisati. Molimo onoga tko je to napravio da se ostavi ćorava posla, jer će biti posljedica. Ovaj spomenik je naša želja, ne vidimo razloga da se netko oko toga uvrijedi. Mi smo ga financirali, ni lijevi ni desni, ni pravi ni krivi, nego brat, ja i prijatelji – dodao je.

 

Barešićevom spomeniku crvenom je bojom obojana lijeva šaka tako da izgleda kao okrvavljena, a "krv" se pritom "cijedi" niz lijevu nogu. Počinitelj je očigledno htio podsjeti na važnu činjenicu iz Barešićeve biografije da je kao hrvatski imigrant 1971. okrvavio ruke, odnosno oteo i ustrijelio jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića koji je od posljedica ranjavanja kasnije preminuo. Barešić je zbog terorizma bio osuđen u Švedskoj na doživotnu zatvorsku kaznu.

 

Spomenik u Dragama podignut je Brešiću kao hrvatskom branitelju i borcu za samostalnu Hrvatsku koji je početkom Domovinskog rata, 31. srpnja 1991. godine, pod nikad razjašnjenim okolnostima, poginuo u akciji kod Miranja Donjih u zaleđu Pakoštana, zajedno sa trojicom suboraca. Barešić je navodno upao u zasjedu stradavši od metka u leđa.

 

Prva fotografija "dotjeranog" Barešićevog spomenika objavljena je na Facebook stranici šibenskih antifašista "Antifa Šibenik", poznatima po nedavnoj akciji u Bilicama kod Šibenika, kada su crnom bojom zalili kamenu ploču bespravno podignutog mula kojeg su mjesni općinari nazvali po ministru NDH Mili Budaku. Uz sliku je objavljen i tekst u kojem navode da su dobili fotografiju "dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću. Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije ‘Hrvatski narodni otpor’, koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ. "

 

"Antifa Šibenik" nije službeno registrirana kao udruga, nemaju istaknute predstavnike i sve akcije provode aninimno. U komunikaciji preko Facbooka objasnili su nam da intervenciju na spomenik nije napravio nitko iz njihovog užeg kruga, a fotografiju "preuređenog" spomenika Miru Barešiću dobili su od "drugova s Murtera" koji su iste noći "uredili" i ploču s imenom ulice Mile Budaka u Pakoštanima, tako da su je preinačili u "Ulicu Mile Ludaka".

 

- Niti je Mile dobio ulicu jer je dobar književnik, niti Miro spomenik jer je branitelj, već samo zbog ustašluka koji buja i kojem se mora reći dosta! - ističu iz "Antifa Šibenika" uz objašnjenje da oni nemaju formalne članove, niti imaju veze sa Savezom antifašističkih boraca Hrvatske (SABH). Pohvalili su se dobrom suradnjom s lokalnim medijima preko kojih ukazuju na fašističke i nacističke grafite po gradu. "To nam je najveći uspjeh, što smo Šibenik očistili od fašističkih grafita" kažu iz "Antifa Šibenik".

 

Nakon što je doznao da su antifašisti iz Šibensko-kninske županije odgovorni za intervenciju na Barešićevom spomeniku nazvao nas je njegov rođak Ante Barešić.

 

- Policija sada ima otvorene ruke da sve sazna o počiniteljima. Oni su se sami pohvalili da su to napravili. Mi ih pozivamo i sljedeći put da dođu u Drage. Pripremamo im dobrodošlicu. Slobodna smo zemlja, nema problema – poručio je Ante Barešić šibenskim antifašistima.

 

Crveno obojana spomenička ruka već je u nedjelju djelomično očišćena posebnom tekućinom, a sljedećih dana boja bi trebala u potpunosti biti uklonjena sa spomenika. Ante Barešić kaže da "to neće imati većih posljedica za spomenik, ali bi moglo imati za izvršitelja. Mi to ne želimo, ali nije isključeno" zaključio je prvi rođak Mira Barešića.

 

Ivica Nevešćanin

 

VELIMIR BUJANEC: Nudimo nagradu od 20.000 kuna za informaciju o gadovima koji su oštetili spomenik Miri Barešiću!
Na Facebooku se oglasio Velimir Bujanec. Njegov post prenosimo u cijelosti:
Banditi se kriju iza tzv. Antifa - Šibenik, ali nas zanimaju konkretna imena... Oni koji su se usudili počiniti ovakav zločin i oskrvnuli spomenik hrvatskom heroju u Dragama, moraju znati da su time uvrijedili ne samo rodbinu i prijatelje, već i sve hrvatske dragovoljce i cijeli hrvatski narod. Nagradu za imena bandita ponudili su naši iseljenici iz Kanade i biti će isplaćena kao doprinos akciji institucija za koje očekujemo da će odraditi svoj posao

.


POLICIJA ISTRAŽUJE DOGAĐAJ: Takva nam pomoć nije potrebna
Dojavu da je dio noge i ruke spomenika Miru Barešiću obojan u crvenu boju zadarska je policija dobila u nedjelju od mještana. Proveden je očevid i u tijeku je istraživanje događaja, kazao nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Žodan je kazao i kako policija gleda na ovu "asistenciju" kontroverznog Bujanca, koji navodno nudi 20 tisuća kuna, baš koliko je policija pod ravnanjem Vlahe Orepića nudila za informaciju o svastici na Poljudu.
"Što se tiče raspisivanja nagrade, policija neovisno o tome provodi kriminalističko istraživanje i ovakva nam pomoć nije potrebna. No, nije zabranjeno ili sporno da netko raspisuje ovakve nagrade ukoliko to nije u suprotnosti s nekim drugim zakonima", navodi on. Što se policije tiče, nastavlja, ona radi posao i "ta priča s policijskom istragom nema nikakve veze", prenosi N1. 

23. veljača 2024 13:12