StoryEditorOCM
4 kantunaPOGLEDAJTE VIDEO

Fra Šime Nimac i bankarica Jasmina opet u sudnici; nakon afere oko prodaje crkvene zemlje, on živi u samostanu, a ona je izvrsno plaćena konzultantica

Piše PSD.
13. rujna 2021. - 14:54

Devet godina nakon izbijanja afere oko prodaje crkvene zemlje na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je započelo ponovljeno suđenje fra Šimi Nimcu, nekadašnjem župniku Baške Vode i nekadašnjoj direktorici sektora privatnog bankarstva Splitske banke Jasmini Bilonić koje se tereti za zlouporabu i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnica ŽDO-a tereti fra Šimu Nimca da je tvrtki "Sunčani Bast" za 1,3 milijuna eura prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije, a bankarica ga je, po optužnici, nagovorila da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun. Od tog novca su, po stavu tužiteljstva, kupili jahtu "Lucky me", luksuzni automobil te zatvorili stara dugovanja prema bankama, a na računu bankarice je kasnije pronađeno 2,3 milijuna kuna. Na prvom suđenju 2014. godine oboje su bili nepravomoćno osuđeni i to fra Nimac na dvije godine, a Bilonić na godinu i devet mjeseci. No, Vrhovni sud ukida tu presudu danas pokojnog suca Slavka Lozine krajem listopada 2019. godine i predmet vraća na ponovno suđenje pred novo sudsko vijeće, ovaj put vijeće suca Dinka Mešina.

Video sa suda:

- Gospodine suče, ne smatram se krivim - kazao je kratko u ponedjeljak fra Šime očitujući se o optužnici. Kako je pojasnio, nema nikakvih primanja, nema imovine, a trenutno živi u franjevačkom samostanu u Sumartinu na otoku Braču.

image
Na fotografiji: fra Šime Nimac
 
Nikola Vilić/Cropix

Jasmina Bilonić je također kazala da se ne osjeća krivom, a sudu je također rekla da nema imovine te da radi kao konzultantica za plaću od 20 do 30 tisuća kuna mjesečno. Oboje su naglasili da će iznijeti obranu na kraju dokaznog postupka i da će odgovarati na pitanja suda.

'Bankarica' nije bila voljna davati izjave... 

Nimčeva odvjetnica Nela Pedišić složila se s prijedlogom Rene Laure, zamjenice ŽDO-a da se čita materijalna dokumentacija i iskazi svjedoka dani na prethodnom suđenju osim svjedoka don Ivana Čubelića, tada generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, fra Željka Tolića, nekadašnjeg provincijala provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita te fra Joška Kodžomana, provincijala koji je naslijedio Tolića.

image
Na fotografiji: Jasmina Bilonić

 
Nikola Vilić/Cropix

Pedišić je predložila, a sud je to i prihvatio, da se na raspravu kao svjedok pozove i monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski koji bi trebao svjedočiti o tome da li je, kao što je to fra Nimac na prvom suđenju govorio, dao usmeno ili pismeno odobrenje za prodaju spornog zemljišta. Na sudu bi se nadbiskup trebao pojaviti 4. studenoga ove godine.

- Samo njegovim saslušanjem će se moći kvalitetno provjeriti obrana mog klijenta - kazala je Pedišić.

Zatražila je da su pribavi i predmet sa splitskog Trgovačkog suda u kojem je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi tužbom tražila od tvrtke Sunčani Bast, kupca zemlje, da se poništi ugovor kojim im je fra Šime Nimac prodao 39 tisuća kvadrata zemljišta. Naime, u tom slučaju došlo je do sudske nagodbe kojom se tvrtci priznaje vlasništvo nad nekretninama, a župa je zadržala oko četiri tisuće četvornih metara zemljišta.

- Fra Kodžoman je dao suglasnost i odobrenje za nagodbu, a ovdje se radi o biskupijskom zemljištu - rekla je odvjetnica fra Nimca koja je zatražila i da se utvrdi je li Jasmina Bilnoić još uvijek vlasnica broda "Lucky me".

Također je predložila i da se pribavi od Partner banke ispis prometa na računu na kojem je Bilonić imala blokiranih dva i pol milijuna kuna, a onda je s tim novcem raspolagala uz pomoć Tomislava Božića, bivšeg direktora poslovnice Partner banke u Splitu. U tom je slučaju Božić, po dogovoru s Bilonić, u 24 navrata izdao nalog za kratkotrajnu deblokadu računa te joj je, kao neosnovana mjesečna kamata, isplaćeno ukupno 347 tisuća kuna. Protiv oboje je nedavno ŽDO Split podiglo optužnicu.

- Suglasni smo za čitanjem materijalne dokumentacije, a za saslušanje ili novo svjedočenje predloženih svjedoka odluku prepuštamo sudu. Moram istaknuti da je privremenom mjerom bilo blokirano i raspolaganje brodicom, a evo već 10 godina moja klijentica plaća održavanje i sve oko tog broda, a njime ne može raspolagati - rekao je iskusni splitski odvjetnik Joško Čeh koji zastupa Jasminu Bilonić.

26. travanj 2024 21:45