StoryEditorOCM
4 kantunaKAO BONNIE & CLYDE

Francuski ljubavni par serijski pljačkao kupače na zadarskim plažama: "Zatvor je gori nego što sam mislio. Ispričavam se svojoj djevojci!"

Piše Božana Sviličić
25. travnja 2024. - 20:58

Florian F. (35) i Mathilde S. (25), francuski ljubavni par, osuđeni su na Općinskom sudu u Zadru nakon što su prošlo ljeto više turista na zadarskim plažama opljačkali do – gola. U samo četiri dana, od 13. do 17. srpnja 2023. godine, na plaži Kolovare i Punta Bajlo, deset su žrtava ostavili samo u kupaćim kostimima. Ukrali su im sve stvari čija je vrijednost veća od šest tisuća eura. Uhićeni su u trgovini "New Yorker" u trgovačkom centru "Supernova", dok su namjeravali platiti robu koju su tamo izabrali.

Florian F. na sudu je odmah sve priznao i rekao kako se u ni u jednom trenutku nije dogovarao sa svojom djevojkom, te da joj se "pred ovim sudom ispričava zbog onoga što joj je napravio".

- Zatvor je puno gori nego što sam mislio i siguran sam da se više nikad neću ovako ponašati. Strašno mi je što sam svoju djevojku stavio u zatvor svojom greškom - rekao je na sudu gdje se više puta ispričao za svoje ponašanje navodeći kako nije došao u Hrvatsku krasti, te da je napravio strašnu grešku zbog koje se kaje,.

Njegova djevojka Mathilde S. potvrdila je kako sa svim tim nije imala nikakve veze, dok je za gomilu stvari koje su pronađene njezinom automobilu francuskih oznaka rekla kako nije primijetila ništa neuobičajeno. Naglasila je kako je tek neposredno prije uhićenja, kada su išli s njezinim autom u Supernovu, primijetila da je u autu - "mali nered".

- U Hrvatsku sam došla kako bi radila. S dečkom sam se dogovorila da ćemo se odvojiti i svatko tražiti sebi posao. Od kada smo zajedno radili smo u više istih gradova. Vezano za ovo, nisam znala što se događa. Tražila sam od suda da se pregleda moj mobitel kako bi se vidjelo gdje sam tražila posao, ali to je odbijeno - rekla je, između ostalog, opovrgnuvši navode da je u dućanu imala u rukama bankovne kartice kako je to u svom iskazu naveo policajac.

- Tijekom toga dana prije nego što smo uhićeni razdvojili smo se radi traženja posla. Ta razdvojenost je trajala neko vrijeme, ali se zbog proteka vremena ne mogu sjetiti točno koliko - opisala je.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović osudila je ih je, međutim, oboje na djelomične uvjetne zatvorske kazne. Florian F. dobio je jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, prema kojoj se kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini isto ili drugo kazneno djelo.

Mathilde S. osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i jednog mjeseca, a kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci neće se izvršiti ako roku od tri godine ne počini isto ili drugo kazneno djelo.

Prilikom odmjeravanja kazne sud je Florianu F. kao olakotne okolnosti cijenio priznanje oba kaznena djela, izraženo žaljenje, kao i dosadašnju neosuđivanost, dok je Mathildi, iako neoosuđivanoj, kao otegotno sid cijenio upornost pri počinjenju kaznenog djela, pobude zbog kojih je ta djela počinila, ali i činjenicu da nije pokazala nikakvo žaljenje zbog svog kriminalnog ponašanja.

Njezina obrana je ocijenjena nuvjerljiovom jer je u njezinom automobilu bila tolika količina ukradenih stvari, da je bilo krajnje neživotno i nelogično da ih ona ne bi primijetila. Što se pak tiče bankovnih kartica žrtava koje joj je policajac oduzeo, sud nije našao razloga zbog kojih bi on o tome lagao.

Majka jedne od maloljetnih žrtava posvjeodčila kako je sin inkriminiranog dana nazvao da mu je netko ukrao ruksak i sve njegove stvari koje su se nalazile na plaži Kolovare. Ispričao joj je da su se on i prijatelj išli kupati, a da su njihove prijateljice koje su bile na plaži rekle da će im čuvati stvari, ali to nisu učinile nego su otišle. Kad su se vratili iz mora stvari više nije bilo.

Naknadno mu je vraćen mobitel Samsung Galaxy, sunčane naočale Ray Ban i osobna iskaznica, dok mu nije vraćen ruksak, ručnik za plažu, par eura koje je imao za džeparac, te hlače i majica. 

Majka jena sudu ispričala kako su stvari vraćene njezinom sinu na način da ih je nazvala časna sestra koja im je rekla da im ih je netko ispred samostana na sandučiću ostavio, pa da je po osobnoj karti došla do njihovih podataka.

Zadranka koja je s maloljetnom kćerkicom i suprugom oko 19 sati navečer bila na plaži Punta Bajlo ispričala je kako su ostavili svoja dva ruksaka, u trenutku dok su se išli igrati sa kćeri na pijesak. kada je njezin suprug otišao prema stvarima više ih nije bilo. Nakon oprilike dva dana jedan im je gospodin donio njezin ruksak kojeg je slučajno našao ispod kamiona u Gaženici, a suprug je naknadno pronašao novčanik u nekakvom žbunju u Arbanasima kao i svoj mobitel I-phone.

15. srpanj 2024 19:12