StoryEditorOCM
4 kantunaPOSAO GODINE

Frane Skoblar više nije najveći dioničar: transakcijom od preko 400 milijuna kuna Tankerska plovidba preuzela 24,53 posto udjela u Turisthotelu

Piše P.O.
4. studenog 2022. - 20:03

Tankerska plovidba je u nepuna dva mjeseca intenzivnom kupnjom dionica na Zagrebačkoj burzi povećala svoj vlasnički udjel u vlastitoj tvrtki kćeri Tankerskoj Next Generation s oko 51 posto na 91,41 posto. Procjenjuje se da je ta kupnja bila teška oko 350 milijuna kuna, a TNG će i nadalje ostati brodarsko dioničko društvo sa sjedištem u Zadru s neizmijenjenim poslovanjem.

Koncem listopada zadarski brodar finalizirao je i drugu, još veću transakciju kojom je s 24,53 posto dionica postao najveći pojedinačni dioničar Turisthotela! Time su potvrđena višemjesečna nagađanja da će doći do promjene vlasničke strukture u Turisthotelu.

Tankerska plovidba je dosada uglavnom ulagala u kupnju brodova, ali iz najnovijeg poteza vrha kompanije potpuno je jasno da su pažljivo pratili i mogućnost ulaganja u kupnju vlasničkih udjela drugih kompanija. Obrazlažući ovu odluku, predsjednik Uprave Mario Pavić izjavio je da Tankerska plovidba želi jednim dijelom diverzificirati svoje poslovanje kao dio dugoročne strategije usklađenja s globalnim smjerom dekarbonizacije, ali unatoč tome core biznis i dalje ostaje brodarstvo odnosno tankeri.

Dakako, u Zadru je vlasnički ulazak Tankerske plovidbe u Turisthotel doživljen kao svojevrsno ponovno „objedinjavanje” dviju velikih tvrtki poniklih u okviru nekadašnje Jugoslavenske tankerske plovidbe. Direktor Mario Pavić ipak podvlači da je kupovina vlasničkog udjela u Turisthotelu prije svega „poslovna odluka gdje prvenstveno želimo oploditi ulaganje”, ali priznaje da ipak „postoji i mala emocionalna komponenta vezana uz ovu transakciju obzirom na isprepletenu povijest ovih dviju tvrtki”. Da se radilo o sličnoj turističkoj kompaniji na nekoj drugoj lokaciji vjerojatno je ne bi ni razmatrali, izjavio je Pavić medijima.

Tako je došlo do velike promjene u vlasničkoj strukturi Turisthotela gdje je Tankerska u TOP 10 najvećih pojedinačnih dioničara „zamijenila” nekadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika uprave Turisthotela Franu Skoblara koji je sa svojih 11,85 posto udjela „pao” na drugo mjesto. Na popisu TOP 10 dioničara više nema ni člana Turisthotelovog Nadzornog odbora Ante Barića koji je po javno dostupnim podacima Tankerskoj prodao svojih 32.842 dionice. Jednako tako je postupila i članica Uprave Danka Nekić sa svojih 19.887 dionica, a podaci pokazuju da su samo te dvije kupnje teške preko 242 milijuna kuna s obzirom da je svaka dionica plaćena 4.600 kuna. Iz činjenice da su iz TOP 10 ispali Zoran Milišić i Matko Stojanov, jasno je da su i oni prodali svoje dionice. Cijeli se posao tako penje iznad 404 milijuna kuna.

Iz Tankerske su pojasnili da kupnjom 24,53 posto dionica Turisthotela nisu željeli prijeći prag od 25 posto jer bi u tom slučaju trebalo dati javnu ponudu, pa će preostali dioničari Turisthotela, žele li prodati svoje udjele, morati pronaći nekog drugog kupca ili čekati eventualnu javnu ponudu Tankerske plovidbe u budućnosti.

-

Dionice TOP 10 dioničara Turisthotela vrijede preko milijardu kuna

1. Tankerska plovidba 24,53 posto

2. Frane Skoblar 11,85 posto

3. Lidija Baraba 5,06 posto

4. Božidar Janković 5,06 posto

5. PBZ 5,02 posto

6. AZ OMF kategorije B 2,39 posto

7. Maja Maras Scumacher 1,98 posto

8. Mate Maras 1,98 posto

9. AZ Profit, otvoreni dobrovoljni mirovinski fond 1,59 posto

10. Erste Plavi, OMF kategorije B 1,37 posto

Ovih deset najvećih pojedinačnih dioničara ima 223.385 dionica Turisthotela, što je 60,91 posto udjela vrijednog nešto više od milijardu kuna.

 

 

18. travanj 2024 10:22