StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVNE NEKRETNINE

Frki stan obnovljen za 160 tisuća kuna: cijelo vrijeme izvođenja radova boravio u tom stanu premda nije bio za korištenje

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
3. veljače 2022. - 09:04
Obnovljena zgrada u Jurišićevoj ulici u Zagrebu u kojoj boravi šef Plenkovićeva ureda Marko Todorov/CROPIXMarko Todorov/Cropix

Ako je suditi po glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću, zviždačica Maja Đerek - laže.

- S indignacijom odbacujem optužbe gđe Maje Đerek o meni iz jednog jednostavnog razloga - jer su lažne. Ne znam zašto me i u dogovoru s kim nastoji neutemeljeno ocrniti, ali je pozivam, ako me nastavi klevetati, da se suočimo na poligrafu - napisao je ovaj saborski zastupnik na svojem Twitter profilu tjedan dana nakon što ga je bivša direktorica Sektora za poslovne prostore u tvrtki Državne nekretnine javno prozvala da je od nje tražio, pozivajući se na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, da pojedinim zakupcima koji su imali velike dugove te dugove ne naplaćuje.

Poligraf? Nema problema. Možemo se naći i u nekoj televizijskoj emisiji pa da razjasnimo stvari, poručila mu je odmah Maja Đerek, ironično prokomentiravši da je "počašćena što joj se nakon sedam dana omerte osobno obratio Katičić, pa makar i tvitom“. Pritom ga je pozvala da utvrde činjenično stanje: njezine navode da je Katičić urgirao za određenog pojedinca odmah je javno potvrdio njegov stranački drug Gordan Jandroković. A razgovor koji je s njom vodio o tom slučaju preko zvučnika pratili su svjedoci koji će, ističe ona, "po potrebi svjedočiti o tom njegovu činu“.

Lažirane reference

- Gospodin Katičić očito zaboravlja da me je treći put zvao u prisutnosti dviju kolegica iz Ministarstva koje su čule cijeli naš razgovor - naglašava Maja Đerek. Poručivši Katičiću da, ako ne želi s njom sudjelovati u televizijskom sučeljavanju i inzistira na poligrafu kao jedinoj metodi razjašnjavanja, onda i ona inzistira da istome poligrafu pristupe i direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo te ministar Mario Banožić.

- Tako ćemo odmah moći saznati je li gospodin Katičić znao za lažirane reference gospođe Sabo pri prvom natječaju za direktoricu Državnih nekretnina d.o.o. iz 2017. godine, jer je baš on bio u komisiji za njezin izbor - zaključila je Maja Đerek.

Priopćenjem su se oglasile i Državne nekretnine, iznoseći svoju verziju o obnovi službenog dužnosničkog stana Zvonimira Frke Petešića, koja se također dosta spominjala u priči o poslovanju ove državne tvrtke. Pojašnjavaju da je dan nakon potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio šire područje grada Zagreba, građevinska inženjerka, zaposlenica Državnih nekretnina, izvršila očevid stanja stanova u državnom vlasništvu, između ostalog i onog u Jurišićevoj ulici, koji je, prema njihovim riječima, pretrpio velika oštećenja: svi zidovi i stropovi su popucali, nastala su oštećenja u žbuci većih i manjih razmjera te je oštećen zabatni zid, razbijene su lampe te stan nije bio u funkciji za korištenje.

- Zaključeno je da se u nekretnini radi o dvije vrste hitnih sanacija: o obnovi zidova i stropova, koji nisu konstruktivna oštećenja, te, drugi dio, o hitnim konstruktivnim sanacijama zabatnog zida.

image
Zvonimir Frka Petešić se tijekom obnove stana selio iz sobe u sobu
Jure Mišković/CROPIX
Jure Miskovic/cropix

Za prvi dio hitnih sanacija bilo je potrebno otući svu lošu žbuku sa zidova i stropova dnevne sobe, hodnika, kuhinje i sanitarnih čvorova, otprašiti površinu, nanijeti impregnaciju, ožbukati veće pukotine, s mrežicom pregletati prvu ruku, fino gletanje, brušenje i bojenje svih površina. Stan je bilo potrebno svakodnevno zaštititi PVC zaštitnom folijom (sve podove, sav namještaj koji je vlasništvo trgovačkog društva) te na kraju dana maknuti najlon i očistiti plohe, s obzirom na to da je korisnik stana i dalje u njemu boravio i koristio ga na vlastitu odgovornost unatoč izvođenju navedenih radova i potencijalnoj opasnosti - navode u Državnim nekretninama.

Navedeni radovi su ugovoreni i izvršeni u iznosu od 39.955,26 kuna bez PDV-a. Isprva, zgrada u Jurišićevoj imala je žutu naljepnicu, a nakon popravka dimnjaka dobila je zelenu naljepnicu. Što znači, pojašnjavaju u Državnim nekretninama, da se zgrada ne može ni prijaviti za obnovu od potresa.

Hitna sanacija

- Društvo je inzistiralo na pregledu stana od strane ovlaštenog statičara kojeg je angažirao upravitelj GSKG-a i koji je naknadno konstatirao da je zabatni zid u stanu kojim upravljaju Državne nekretnine oštećen tako da se mora konstruktivno sanirati. Po odbijenici GSKG-a da se sanira navedeni zid iz pričuve, nadležni sektor Društva donio je odluku da se u hitnu sanaciju ide sredstvima trgovačkog društva jer se radilo o ugrozi ljudi i imovine. U neposrednoj opasnosti su bili i prolaznici u Jurišićevevoj, a ni sanacija fasade ne bi se mogla kasnije realizirati bez obnove zabatnog zida - ističu u Državnim nekretninama.

U svibnju je izveden projekt izvanrednog održavanja po hitnom postupku u iznosu od 6000 kuna bez PDV-a te je pokrenut postupak jednostavne nabave za radove. Radovi su ugovoreni na iznos od 98.859 kuna bez PDV-a, što u Državnim nekretninama smatraju povoljnim, budući da su suvlasnici zgrada za rušenje triju dimnjaka plaćali više.

Radovi na zabatnom zidu, točnije u spavaćoj i dječjoj sobi, započeli su 5. svibnja 2020., a završeni su 1. lipnja 2020. Izvođeni su otežano jer je korisnik na vlastitu odgovornost cijelo vrijeme živio u stanu, a i namještaj Državnih nekretnina bio je u stanu pa se obnavljala prvo jedna soba, u drugu se preselio namještaj, a zatim obrnuto. Sanacija je za sobom, što je uobičajeno, povukla i dodatne radove, pa je završni račun iznosio 123.823,90 kuna bez PDV-a. Manje, upozoravaju u Državnim nekretninama, od rušenja triju dimnjaka.

PLENKOVIĆ O ĐEREK
Sve je to dio harange

Novinari su u srijedu tražili i od premijera Andreja Plenkovića da se očituje o navodima zviždačice Maje Đerek.
- Jutros sam baš pitao Banožića kako komentira njezine navode, a on mi je rekao da je tu osobu vidio samo jednom u životu i da postoji zapisnik s tog sastanka. Mislim da je i ona dio te harange - poručio je Plenković.

 

TVRTKA 'EVENT MASTERS'
Dugovi u splitskom poslovnom prostoru

Maja Đerek osvrnula se i na slučaj tvrtke 'Event masters', koja je u Splitu koristila državne nekretnine i nije plaćala najamninu.
- Zanimljivo je kako gospođa Renata Sabo 'aktivno upravlja potraživanjima' samo u određenim slučajevima, i to baš u slučajevima zakupnika koji su nelikvidni i koji ne plaćaju zakupninu, a koje očito netko protežira. Koje je osiguranje plaćanja dugovanja tražila od navedenog zakupnika kada mu je odobrila zadnje dvije obročne otplate, u tom svom 'aktivnom upravljanju potraživanja'? - zapitala se zviždačica iz Državnih nekretnina, podsjetivši da je prije koji dan odbijeno provođenje skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom 'Event masters d.o.o.', i to nakon što je istoga dana direktor Igor Fuštar pozvan da dođe na sastanak kod Renate Sabo.
'Event masters' tvrtka je iz Zagreba koja se bavi prodajom ulaznica, a s kojom su Državne nekretnine 2018. sklopile ugovor o zakupu prostora u Bedemu Priuli, na vrhu Marmontove ulice, površine 601 četvorni metar. U međuvremenu je nad tvrtkom 'Event masters d.o.o.' pokrenut skraćeni stečajni postupak, a Državne nekretnine nisu prijavile nikakvo potraživanje premda je dug iznosio 2.301.914 kuna. Maja Đerek objavila je da joj je 29. rujna 2020., dva tjedna nakon što je Nadzornom odboru prijavila nepravilnosti u ovom slučaju, uručen otkaz.

19. travanj 2024 10:26