StoryEditorOCM
4 kantunaBIOGRAD POSTAJE CENTAR HRVATSKE INDUSTRIJE ZABAVE

Fun park Mirnovec počinje s radom početkom srpnja! Evo koliko će koštati ulaznica, kako će raditi i koje sve atrakcije ima!

31. svibnja 2017. - 13:04
mirnovec_zrak1-250517

Dizajner Marin Rajčić i ilustrator Ivan Gatarić od ranog jutra obilaze gradilište "Fun parka Mirnovec" kod Biograda na Moru. Vodička im je Ana Števanja, kordinatorica za marketing i prodaju, simpatična djevojka iz Biograda u ranim dvadesetim godinama. Korak po korak, detaljno obilaze svaku od tri tematske cjeline prvog zabavnog parka u Hrvatskoj. Ana im ukazuje na brojne detalje u scenografiji unutar tri osnovne tematske cjeline i 25 atrakcija parka za koje njih dvoje trebaju kreirati jedinstveni vizualni identitet i signalizaciju za posjetitelje. Isti vizualni identitet koristit će se u marketinškoj promociji "Fun parka Mirnovec" čije je otvaranje planirano za početak srpnja.

- Od prvog dana uključeni smo u projekt "Fun parka Mirnovec". Surađujemo na svim fazama projekta i ovo nam je prvi dolazak u Biograd. Iznimno sam zadovoljan kako sve to skupa napreduje i izgleda – kaže nam Marin Rajačić iz tvrtke Demode koji je s direktorom "Fun parka Mirnovec" Borisom Kovačekom i ekipom organizatora Media Festivala u Rovinju surađivao na stvaranju vizualnog identiteta i tog festivala.

Kovaček je uz studij marketinga na Ekomomskom fakultetu u Zagrebu radio kao DJ i u to vrijeme pokrenuo časopis "Supkultura". Potom se zaposlio u EPH i brzo napredovao do zamjenik direktora promocije i marketinga da bi odatle, zajedno s Tomom Ricovom, pokrenuo malu ali moćnu agenciju za projekt marketing "Pepermint". Tijekom rada na projektima 44-godišnji Kovaček, upoznaje i "hrvatskog kralja pirotehnike", Franju Koletića, s kojim se upušta u novi poslovni izazov - "Fun park Mirnovec", prvi tematski park u Hrvatskoj i regiji.

- Mi pripadamo industriji zabave i imamo čast uvesti na hrvatsko tržište novi proizvod i stvoriti nove korisnike. Kao što je gospodin Koletić pionirski ušao na tržište pirotehnike sada to isto radi na području zabavnih parkova jer za takvim sadržajima, očito, u Hrvatskoj postoji potreba – kaže Boris Kovaček.

Odmah na početku razgovora zamolio nas je da ni u kojem slučaju za "Fun park Mirnovec" ne koristimo već pomalo uvriježenu sintagmu "dalmatinski Gardaland".

- Javili su nam se ljudi iz Gardalanda i pitali zašto koristimo njihovo zaštićeno ime. Mi, naravno, naš park nikad nismo tako nazvali, već pojedini medij. Drago nam je da nas uspoređuju sa Gardalandom, ali vas molim da u medijima ubudiće koristite naše ime.

U zabavnoj industriji, staroj 200 godina i jednoj od najbrže rastućih kreativnih industrija na svijetu, postoje tri osnove vrste zabavnih parkova: lunaparkovi, vodeni parkovi i tematski parkovi. "Fun park Mirnovec" je od početka bio zamljišljen kao tematski, a ne vodeni park, što se u početku brkalo. Za razliku od lunaparkova, tematski parkovi imaju jedinstvenu dnevnu ulaznicu za sve atrakacije, dok se u lunaparkovima svaka atrakcija naplaćuje posebno. Na isti način funkcioniraju i tematski parkovi u Europi, poput Gardalanda u Italiji ili Legolanda u Danskoj.

"Fun park Mirnovec" dizajnirao je talijanski arhitekt Franco Barazzoni, jedan od ponajboljih arhitekata za zabavne parkova na svijetu. Prostire se na površini od 45 tisuća četvornih metara, a vrijednost investicije iznosi oko 12 milijuna eura. Prilikom zadnjeg obilaska gradilište krajem svibnja većina atrakcija u parku je bila u funkciju, a užurbano se radilo na dovršetku pojedinih objekata i uređenju okoliša. Zahvat u građevinskom smislu nije ništa manji niti zahtjevniji od najvećeg gradilišta u Zadarskoj županiji, onog u novoj trajektnoj luci u Gaženici, gdje se gradi 350 metara dugačka zgrada putničkog terminala.

- Tematski park je podijeljen na tri dijela: Gusarski stari grad, namijenjen obiteljskoj zabavi, Divlji zapad, namijenjen djeci i Svemir koji obiluje adrenalinskim atrakcijama. U sva tri dijela parka imamo ukupno 25 atrakcija, plus ugostiteljske sadržaje i prodavaonice suvenira. Imamo restoran sa preko 400 mjesta te tri manja ugostiteljska objekta u svakom dijelu parka, kao što su rošitlj, palačinkarnica i slastičarne sa šećernom vatom i sladoledom. Sve građevinske poslove obavljaju domaće tvrtke, a sklopili smo ugovore i s hrvatskim proizvođačima i dobavljačima hrane i pića kao što su Kraš, Frank, Pipi... – govori Kovaček.

Biograd je izabran, nastavlja direktor parka, zbog idealne pozicije. Uistinu se nalazi na središtu Jadranske obale i u srcu Dalmacije. Točno na pola puta između Rijeke i Dubrovnika, na dva i pol sata od Zagreba, u blizini Zadra, Šibenika i Splita. Biograd nije puno udaljen ni od Sarajeva, Banje luke i Ljubljane. Gledajući na razini godine, magistralom iznad Biograda prema dalmatinskim županijama godišnje prođe oko 6,5 milijuna turista. Dio njih, nema nikakve sumnje, svratit će i u "Fan park Mirnovec", koji se nalazi tik uz glavnu jadransku prometnicu.

Niti kilometar niže od parka, u prekrasnoj pješćanoj uvali okruženom borovom šumom, smješteno je turističko naselje Crvena luka u vlasništvu talijanske obitelji Romana Prodija. Naselje sa 166 smještajnih jedinica potpuno je preuređeno prije tri godine, a upravljanje je od ove godine preuzeo francuski specijalist za turističke rezidencije Pierre & Vacances.

- Park će raditi godišnje između 150 i 200 dana. Prve godine možda nešto kraće, jer kasnije i krećemo, ali planiramo početi od Uskrsa i raditi do kraja rujna. Plus događanja za Božić, Novu godinu i Helloween. Sve drugo ovisit će o interesu gostiju i vremenskim uvjetima. Moguće je i da nakon rujna budemo radili svaki vikend. Prema poslovnoj studiji Horwath Consultinga, u prvoj godini računamo na 150 do 170 tisuća posjetitelja. Taj broj bi se već u drugoj godini trebao povećati za oko 30 tisuća posjetitelja – govori Boris Kovaček.

Početak radova na izgradnji "Fun parka Mirnovec" u travnju prošle godine pozitivno je odjeknuo u cijeloj biogradskoj regiji. Zabavni park preuzeo je ulogu generatora kreiranja novih radnih mjesta i pratećih uslužnih djelatnosti. U samom parku bit će izravno otvoreno preko sto novih radnih mjesta za stalno zaposlene, sezonce, studente i učenike, a preko 95 zaposlenih čini lokalno stanovništvo. Iznajmljivači apartmana od Draga do Sukošana s velikim zanimanjem čekaju početak rada "Fun parka". Već mjesecima bilježe pojačan buking za ovo ljeto, a nadaju se, posve opravdano, i produljenju sezone. Otvaranje parka raduje i okolne ugostitelje, restoratere, trgovce...

- Već smo dogovorili suradnju s turističkim kućama, TZ Biograda i gradonačelnikom Ivanom Knezom. Svi oni od prvog dana podržavaju naš projekt i očekuju brojne benefite za ovaj kraj. Siguran sam da će naš park cijelu regiju pogurati naprijed u smislu obogaćivanja turističke ponude – zaključuje direktor parka Boris Kovaček.

 

Dnevna ulaznica od 100 do 190 kuna

Radno vrijeme "Fun parka Mirnovec" u sezoni bit će svakog dana od 10 do 23 sata. Nakon zatvaranja parka, gostima će na raspolaganju biti sadržaji izvan samog parka, jedan kafe bar i najveća video igraonica u Hrvatskoj. Diskoteke ili noćni klubovi nisu u konceptu "Fun parka Mirnovec" jer je on osmišljen kao obiteljski biznis.

Jednodnevna cijena ulaznice za park kretat će se od 100 do 190 kuna, ovisno o dobu godine i uzrastu posjetitelja. U srcu sezone, primjerice, dnevna karta za djecu iznosit će 100 kuna, a za odrasle 190 kuna.

 

Povrat investicije i nova ulaganja

U strukturi prihoda parka cijena ulaznice zauzima između 50 i 60 posto. Oko 30 do 35 posto donosi ugostiteljstvo, a ostalo suveniri. "Fun park Mirnovec" povrat investicije planira kroz desetak godina s tim da je već za prve tri godine predvidio nova ulaganja u proširenje atrakcija. Nove atrakcije dopunit će postojeće tematske dijelove i nalazit će se unuta granica obuhvata sadašnjeg parka.

 

Tri teme parka i 25 atrakcija

"Fun park Mirnovec" podijeljen je na tri teme: Gusarski stari grad, Divlji zapad i Svemir. Unutar svake teme nalazi se nekoliko atrakcija, kao što je park s dinosaurima ili vodena staza s kanuima u Diljem zapadu, ringišpil, piratska kuća ili bitka gusarskih brodova na umjetnom jezeru u Gusarskom gradu, a najviše atrakcija ima u Svemiru: vodeni tobogani, panoramski kotač, tajfun (klatno), rollercoster, starflayer i brojni drugi.

 

U parku i smještaj za zaposlenike

Unutar samog parka nalazi se i zgrada za zaposlenike. U njoj su četrdeset kreveta i dva apartmana za sezonske radnike i zaposlenike koji ne žive u Biogradu i okolici. Takav objekt govori da se u planiranju "Fun parka Mirnovec" jednaka pažnja posvećivala budućim radnicima i zaposlenicima, kao i budućim korisnicima. 

 

Parking za 500 automobila

Ispred ulaza u zabavni park uređuje se veliko parkiralište kapaciteta oko 500 parkirnih mjesta. Korištenje parkinga će se naplaćivati, ali po povoljnim uvjetima, kaže direktor Kovaček. Roditeljima s djecom prvi sat parkinga će biti besplatan, parking karta će vrijediti cijeli dan a iznosit će maksimalno 10 do 15 kuna.

26. svibanj 2024 12:01