StoryEditorOCM
4 kantunaMARKO VUČETIĆ

Gadljivo je sve ovo s Ledanom. To što su činili i nisu činili gradonačelnici i njihovi pročelnici, je jadno. HDZ je odgovoran za tragedije!

Piše Iva Ivanac
16. kolovoza 2022. - 22:12

Tko je odgovoran zbog toga što se na istom mjestu u Perivoju kraljice Jelene Madijevke ponovno dogodila još jedna tragedija, trebaju li Nasadi raskinuti ugovor s tvrtkom Riva Liburna koja je vlasnik ugostiteljskog objekta Ledana i hoće li se u navedenom kafiću/noćnom klubu uistinu održati tematska sjednica Gradskog vijeća, komentirao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić koji za drugu smrt u četiri godine kriv lokalni HDZ.

- Odgovorni su svi oni koji kažu da nisu odgovorni jer navodno nisu ništa mogli učiniti iako sada, nakon medijskog pritiska i izvjesne političke štete koja im može biti nanesena, pokušavaju nešto, i to minimalno, napraviti kako ne bi nanijeli pretjeranu financijsku štetu članovima vlastitog političkog čopora koji se, već trideset godina, nalazi u bezobzirnom, a na ovom zadarskom primjeru vidimo i, u odnosu na ljudske žrtve, potpuno bezosjećajnom stanju prvobitne akumulacije kapitala.

Ako gradonačelnik Branko Dukić, svi pročelnici, a osobito nekadašnji pročelnik Šime Erlić, koji je sadašnji predsjednik GO HDZ-a, direktor Nasada i suvlasnici Ledane imaju zajednički nazivnik u pripadanju HDZ-u, jasno je da je lokalni HDZ odgovoran i za ovaj serijal tragedija u Ledani, kazao je Vučetić dodajući kako se zbog toga što ne smiju biti odgovorni, sada svim silama trude pronaći neodređenog nekoga ili beznačajnog nekog koji će, modelom žrtvenog jarca, preuzeti krivnju.

- Nemojmo zaboraviti da su naše institucije inficirane koruptivnim virusom HDZ-a te će, nesumnjivo, učiniti sve da zaštite politički hranidbeni lanac o kojem zaposlenici institucija egzistencijalno ovise. Dakle, nitko nije odgovoran, samo je, do sada, nekoliko njih, zbog zle sudbine, mrtvo, istaknuo je Vučetić kojeg smo i upitali i koga smatra odgovornim za dugogodišnje nezakonito poslovanje Ledane.

- Budući da sam ljubitelj ironije, ovdje bez imalo zadrške, mogu reći da je očito odgovoran nekadašnji vijećnik Mladen Malta koji je još prije pet godina prvi upozorio na sumnju u nezakonitost i što je, s njegove strane potpuno bezobrazno, očekivao da će Grad Zadar, u maniri dobrog gospodara, nešto učiniti. Malti ni ovo nije bilo dovoljno, skupio je dokumentaciju, predao je, kako se to kaže, nadležnim institucijama, a one su, kako to već poslovično biva, budući da su, kako rekoh, inficirane virusom HDZ-a, osjetile naglu, ali dugotrajnu slabost i pet godina se, po ovom pitanju, nisu oglašavale. Više puta sam govorio o tome kako je Hrvatska, zbog toga što nikada nije dovršena u jakim, funkcionalnim i neovisnim institucijama, poludržava. Poludržave su, bez okolišanja, jadne, očajne i viskozne. Takav je, u političkom smislu, Zadar - jadan, očajan i gadljivo ljepljiv.

Ovo što se događa u poznatom zadarskom perivoju, zapravo je gadljivo, a to što su činili, odnosni nisu činili, gradonačelnici i njihovi pročelnici, ne mislim samo na Dukića nego i na njegove prethodnike, je jadno. Možda im je, budući da su deklarirani tradicionalisti i protivnici  tzv. rodne ideologije, ma što ona bila, bilo potrebno, na početku mandata, dati injekciju testosterona pa da se odvaže i zaštite javno dobro. Ovako imamo političke eunuhe koji bez imalo osjećaja za javno dobro gledaju, odobravaju, a najvjerojatnije i dogovaraju, devastaciju javnog prostora, a samim time i javnog i općeg dobra. Dakle, devastiran je Zadar. Građani bi trebali biti svjesni da je ovime njima nešto uzeto – park, novci u gradskom proračunu, ali i sam Grad. Grada, zbog političkih jadnika, u ovom perivoju nema jer ga, odlukom koruptivne političke stranke, tamo ne smije biti, istaknuo je Vučetić koji smatra da gradska tvrtka Nasadi što prije treba raskinuti ugovor s tvrtkom Riva Liburna. 

image

Ledana

Luka Gerlanc/

- Čak i pod cijenu da suvlasnici ove tvrtke prestanu donirati novac HDZ-u za tzv. političku aktivnost, a kakva je to aktivnost vidimo na primjeru Ledane. Nasadi bi, makar sada, kada to već nisu učinili odmah na početku, trebali raskinuti ugovor s tvrtkom Riva Liburna, ali bi Grad Zadar trebao raskinuti ugovor i s direktorom Nasada, odnosno, trebalo bi ga razriješiti s funkcije jer je njegova uloga da vodi računa o Gradu, a to znači da vodi računa o zakonitosti i da ne pravi, odnosno ne podržava, financijsku štetu. Hoće li se išta od ovoga dogoditi? To ovisi isključivo o ustrajnosti medija, prvenstveno portala Zadarski.hr, koji je ovu temu medijski i otvorio, govori Vučetić dodajući kako ga ne bi čudilo, ako mediji utihnu, da ekipa 'zapasa' i susjedni park, a da direktor Nasada i gradska uprava, baš kao i do sada, zadovoljno promatraju to proširenje ugostiteljske ponude u Zadru.

Početkom kolovoza Vučetić je na svom Facebook profilu najavio i održavanje tematske sjednice vezanu uz turističku ponudu i komunalni nered.

- Ako ćemo raspravljati, između ostalog, i o aferi Ledana, onda je najprikladnije da o Ledani raspravljamo u Ledani. Zašto bismo trošili sate na suvišne riječi i na opisivanje nečega što pogledom možemo zahvatiti u djeliću sekunde? Nisam naivan i ne očekujem da će gradske službe omogućiti održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća u Ledani, no to ne znači da tematske sjednice neće biti. Moramo raspraviti o načinu gospodarenju gradskim prostorom i javnim površinama, ali i o sigurnosti u Zadru. Puno toga trebamo i moramo raspraviti ako želimo zaustaviti ovu dekadenciju, kaže Vučetić kojeg smo zamolili i da nam komentira izjave gradonačelnika Dukića o aferi Ledana, ali i njegovo distanciranje od medija.

- Svaki put kada mi netko kaže da komentiram nešto što je Branko Dukić navodno rekao, borim se s razvučenim osmijehom na licu – naravno mome, a ne njegovom, tamo je osmijeh stalno prisutan. Dukić se od novinara razlikuje samo po tome što novinari od njega čuju ono što je on prethodno čuo od PR-a. Dukić ne govori i ne daje izjave, on izjave, manje ili više spretno, samo prenosi.

Imajte na umu da o Dukićevim izjavama skrbi pet do šest zaposlenika i pokoji vanjski suradnik. On je, u sebi i po sebi, komunikacijska bomba. Razumljivo je da ga drže na distanci od medija jer bi rekao nešto što ne smije, nešto što ugrožava HDZ. Ni PR mu nije nešto posebno, pogotovo kada pokušavaju komunicirati kako gradonačelnik nije kauboj. Poručujem im, njima a ne njemu: gradonačelnik nije kauboj, ali je izabran da izađe na kraj s kaubojima koji su, primjerice, uzurpirali javnu površinu, a ne da pusti te kauboje na miru kako bi i dalje financirali rad njihove zajedničke stranke, zaključuje Vučetić.

image
Jure Miskovic/Cropix
19. travanj 2024 23:46