StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD POD BAGERIMA

Gdje će se prašiti ovoga ljeta? Radovi u sezoni izvode se samo za projekte od posebne važnosti, ostalima prijeti kazna od 3.000 do čak 240.000 kuna!

Piše M.K.
1. srpnja 2022. - 21:57

Turistička sezona zahuhtala se na području grada Zadra, ali zahuktali su se i građevinski radovi koji se unatoč ljetnoj sezoni izvode bilo da se radi o EU projektima, zahvatima Hrvatskih cesta, radova na aglomeraciji, obnovi rive...

Pokušali smo pobrojiti što se sve i gdje radi ovoga ljeta, a ne može se pauzirati s izvedbom. Također nas je zanimalo određuje li još uvijek gradska uprava odobrenja za izvođenje radova u sezoni za privatne investitore?

Komunalni redari vrše nadzor nad provedbom Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova u 2022. god. te imaju uvid u radove za koje se zabrana ne odnosi. Izuzeci od privremene zabrane izvođenja građevinskih radova su: građevine, odnosno radove za čije je građenje, odnosno izvođenje utvrđen interes Republike Hrvatske, uklanjanje građevina na temelju rješenja građevinske inspekcije ili odluke drugog tijela državne vlasti, građenje građevina, odnosno izvođenje radova u godini u kojoj je odluka stupila na snagu, hitne radove na popravcima objekata i uređaja komunalne i ostale infrastrukture kojima se sprječava nastanak posljedica opasnih za život i zdravlje ljudi, nužne radove na popravcima građevina kad zbog nenadano nastalih oštećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, građenje objekata predškolskog, školskog, visokoškolskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, građenje javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave, izvođenje radova po projektima financiranim iz EU i nacionalnih fondova te izvođenje radova po projektima od posebnog značaja za Grad Zadar, doznajemo od Hrvoja Šarića, zamjenika pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra.

Edo Fantela, voditelj komunalnih redara ističe kako se visina novčanih kazni za prekršitelje određuje prema posebno uređenoj Odluci.

- Kazne su regulirane Naputkom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja NN broj 153/13. Širok je raspon kazni ovisno o kojoj vrsti građevine se radi i tko izvodi radove – pravna ili fizička osoba. Raspon je od 3.000 kn do čak 240.000 kuna pa treba biti oprezan ukoliko se bez odobrenja kreće u građevinske radove u ljetnoj sezoni.

Pokušali smo konkretno doznati gdje će se ovoga ljeta obavljati odobreni radovi. Na administrativnom području Grada Zadra za vrijeme turističke sezone, osim radova redovitog održavanja cesta, Hrvatske ceste d.o.o. obavljat će samo radove rekonstrukcije i izgradnje raskrižja državne ceste oznake DC306 s Ulicom Put Biliga u Zadru, kazao je Mario Pinčić, voditelj tehničke ispostave Hrvatskih cesta Zadar.

Što se tiče EU sufinaciranih projekata koji se provode na području grada Zadra, projekti u sklopu kojih će se tijekom ove sezone izvoditi radovi odnose se na Izgradnju infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I, nositelj projekta je Grad Zadar, adove na izgradnji senzoričkog parka koji će se smjestiti na području parka Vruljica, u sklopu projekta Inclusive Play, nositelj projekta Grad Zadar (Ovisno o rokovima i ishodu postupka javne nabave), zatim na zgradnju novog Poslovnog inkubatora na Bilom Brigu, nositelj projekta Inovativni Zadar d.o.o., rekonstrukciju stare Tehničke škole na Poluotoku, u sklopu projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće“, nositelj projekta Sveučilište u Zadru i radove na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru, nositelj projekta Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar, doznajemo od Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove u Gradu Zadru.

Znatno će se raditi i prema projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane. Tijekom ljetne sezone u srpnju i kolovozu asfaltiranje, izgradnja i ispitivanje cjevovoda radit će se u ulicama: Stanovi - Put Gazića, Put Tikulina, Dubrovačkoj ulici, Bili brig - Kruševskoj ulici, Polačkoj ulici, Rapskoj/Petrčanskoj ulici, Višnjik - Ulici Viktora Vide, Kožinskom prilazu, Basaričekovoj, Crpna postaja Park - Asje Petričić, Sutomiškoj, Brune Bušića, Belafuža – Ante Baljaka, Gospe Maslinske, Hrvatskih književnika, Franje Kuhača, Crvene kuće – Josipa Hatze, Marije J. Zagorke, Ive Mašine/Ive Hergešića, Dobrinića i Vidića, Put Crvenih kuća, Krbavskoj ulici, Vrličkoj ulici, Jakova Glivanovića, Rendićevoj i Ulici Antuna Augustinčića, Diklo – Barešićevoj ulici i Put Krčeva, Put Gazića i Gradišćanskih Hrvata.

Iz Odvodnje su nam dostavili plan izvođenja radova na izgradnji sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava oborinskih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe za lipanj i srpanj na području novog i starog Bokanjca – izvođača Strabag i plan izvođenja radova po ulicama tokom ljetne sezone tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH&Co.KG.

Razne vrste građevinskih radova obuhvatit će ulice Davorina Trstenjaka, Put Vrela, Put Bunara, Ulica Željka Markovića, Ulica Franje Fanceva, Ulica Grgura Budislavića, Poljana Jurja Dragišića, Ulica Alberta Hallera, Poljana Jaroslava Šidaka, Ulica Cerodole, Matekovića brig, Studenac, Ulicu Vrtlići, Ulicu Ispod dvorina, Ulicu Orašac i Ulicu Kuntrada.

Prema zadnjem izvještaju radovi na projektu rekonstrukcije i izgradnje lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok napreduju vrlo dobro, te su ispred predviđenog dinamičkim planom. Od početka radova 29.7.2021. do 31.05.2022. godine izvršeno je ukupno 51 posto ugovorenih radova, za što je bilo potrebno 41 posto vremenski predviđenog perioda trajanja. Dio radova koji obuhvaća sanaciju i produženje gata za 15 metara, Lučka uprava Zadar planira započeti nakon završetka sezone.

Uglavnom, prašit će se po većem dijelom grada, unatoč ljetu i turističkoj sezoni.

image

Popis radova u sezoni

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Popis radova u sezoni

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Popis radova u sezoni

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
19. travanj 2024 18:53