StoryEditorOCM
4 kantunaOČEVID CASINA

General Čermak: Požar su izazvali neki klinci, ali plovila nisu bila ugrožena. Kad mi obnovimo marinu, dignut će čitav Zadar kao destinaciju!

Piše M. Kalajžić
10. prosinca 2018. - 20:55
pozar_marina1-091218

Očevid izgorjele zgrade Tankerkomercovog nekadašnjeg casina u marini još uvijek traje, policija pokušava utvrditi kako je došlo do izbijanja vatre usred dana, u nedjelju u 11.39 sati, kako su to pokazale i nadzorne kamere. Zadarskim vatrogascima požar je dojavljen u 11.44 sati. Brzo su reagirali i djelatnici marine, a to nije prvi put da se u napuštenim prostorima Tankerkomercove marine događaju incidenti zbog čega je u nekoliko navrata pozivana i policija.

- Po našem mišljenju radi se o običnom činu vandalizma. Sumnjamo na neke klince koji su provalili unutra i nešto napravili i nama se čini da je to vandalizam. Nemoguće je da su uzrok električne instalacije jer je struja u potpunosti isključena u tom objektu, a 2008. godine očistili smo casino od svih pokretnih stvari i otpada što se moglo zapaliti o čemu imamo i evidenciju tako da tvrdnja da je gorjelo smeće nije točna. Gorjeli su tepisi i drvene oplate u casinu. Žao nam je što se to dogodilo i što su naši sugrađani imali neugodnosti, ali to je nešto protiv čega se mi ne možemo boriti – kazao je direktor Tankerkomerca Roberto Motušić.

U požaru je izgorio čitav kat i u zgradi je zbog toga nastala totalna šteta. Statika zgrade nije narušena, ali je šteta ipak ogromna jer je sve što je ostalo nakon požara praktično za baciti. Tankerkomerc ima osiguranje marine i svih objekata pa tako i bivšeg casina, tako da se očekuje kako bi se za uništenu zgradu trebala dobiti i odšteta od osiguravajuće kuće, ali to je postupak koji tek predstoji. Najvažnije je da plovila nisu bila ugrožena, a ona koja su bila blizu požaru, odvezana su i odmaknuta na sigurnu udaljenost. Nema niti štete na okolnim zgradama.

- Sve pohvale zadarskim vatrogascima koji su bili zbilja brzi i efikasni. Dobro su odradili svoj posao, a vlasnicima brodica upućujemo poruku kako ne moraju brinuti za svoje brodove jer niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi – zaključio je Motušić.

Umirovljeni general Ivan Čermak čija je tvrtka Crodux Derivati Dva preuzela Tankerkomerc također je čuo za izbijanje požara u marini.

- Mi smo ušli u Tankerkomerc i većinski smo vlasnici, to je točno, ali trenutno najviše rješavamo stvari oko otkupa državnog duga što bi trebalo biti gotovo ovih dana – kazao je Ivan Čermak koji kontrolira oko 70 posto dionica.

- Projektiramo i radimo kompletne priče oko projekta marine i vjerujemo da ćemo iduće godine krenuti u obnovu svega toga. Naime to se sve treba obnoviti, jer je sve to skupa u katastrofalnom stanju. Kad mi to napravimo, to mora biti nešto što će Zadar dignuti kao destinaciju. Kad bude projekt gotov prikazat ćemo ga javnosti, ali radimo jednu veliku stvar. Što se tiče požara, koliko je meni rečeno gorjeli su tepisi i dijelovi drvene oplate koja je bila na zidovima. Navodno su neki klinci to zapalili, ali požar se nije dalje širio jer nema ničega unutra – rekao je Čermak.
 

19. travanj 2024 11:27