StoryEditorOCM
4 kantunaZAPEO "HYATT MARASKA"

General Čermak zaustavio Turke?

12. lipnja 2018. - 18:55
hotel_hyatt30-220916

Dogus grupa ne želi reći u javnosti ništa o projektu izgradnje "Hyatt Maraska" hotela u Zadru. 

Kompanija ne odustaje od tog projekta i ostaje kod svojih planova, ali ništa više o realizaciji ne želimo reći - kratko nam je kazala glasnogovornica Dogus grupe u Zadru Meri Matešić nakon upita o sudbini prvog Hyatt hotela u Hrvatskoj koji je trebao preporoditi hotelsku ponudu u Zadru, na mjestu legendarne tvornice Maraska, a koji je već duže vrijeme, najblaže rečeno - na čekanju.

Počelo je prije dvije godine bajkovito: "Vrlo smo ponosni što u Hrvatsku dovodimo jedan od najpoznatijih hotelskih brendova na svijetu, a zajedno s "Hyattom" radit ćemo na transformaciji stare tvornice pića "Maraska" u hotel koji će gostima ponuditi najvišu razinu usluge" – najavljivao je svojevremeno Burak Baykan, direktor Dogusa za Hrvatsku i Crnu Goru.

Sudski sporovi

Za manje od tri godine u Zadru, a to znači negdje krajem ove ili najdalje početkom iduće godine, na mjestu jedne od najprepoznatljivijih gradskih vizura, nekadašnje tvornice pića i likera otvorene 1915. godine, trebao je biti otvoren "Hyatt Regency Zadar Maraska", čak sto milijuna eura vrijedan turistički projekt turske Dogus grupe, koja je u centru grada najavljivala gradnju luksuznog hotela sa 130 soba. Trebao je to biti prvi hotel "Hyatt" u Hrvatskoj, uz koji je Dogus grupa namjeravala graditi još i rezidencijalni dio sa 115 stambenih jedinica s unutarnjim i vanjskim bazenima, te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama, restoranima i cafe barovima.

Otkupom bankovnih potraživanja i kupnjom dionica od malih dioničara, tvrtka "Crodux derivati dva" generala Ivana Čermakapostala je vlasnik 33,95 posto dionica zadarskog "Tankerkomerca", posrnulog poduzeća koje se godinama muči s prijetnjom stečaja, dugovima od oko 250 milijuna kuna i višegodišnjim sudskim sporovima s državom oko koncesije za njegov najvredniji dio - Marinu Zadar u središtu grada.

Naime, Čermakov ulazak u "Tankerkomerc" u Zadru je izazvao golemu pozornost upravo zbog Marine Zadar, za koju su koncesiju htjeli dobiti turski investitori iz Dogus grupe, koji su u neposrednoj blizini trebali graditi "Hyatt Regency Zadar Maraska". U Zadru se odmah protumačilo da Čermakov ulazak u "Tankerkomerc" znači i "pobjedu" u prevlasti oko Marine Zadar te odustajanje Dogusa od gradnje 100 milijuna eura vrijednog "Hyatta", koji se uvjetovao upravo preuzimanjem Marine. U turskoj kompaniji, međutim, nikad nisu komentirati Croduxovo upletanje u njihove planove, kazavši tek da Dogus grupa i dalje čeka ishod natječaja za koncesiju nad Marinom Zadar, nadajući se da će biti transparentan. Natječaj je u međuvremenu zapeo u sudskim postupcima oko priznanja vlasništva na pomorskom dobru, jer je "Tankerkomerc" godinama poslovao na obali bez odobrene koncesije.

Glasine o prodaji

Prethodno su i brojne rasprave potresale Gradsko vijeće oko tog projekta za koji su gradski vijećnici usvajali čak tri Detaljna plana uređenja kako bi sve bilo spremno za početak gradnje prema željama investitora, ali osim manjeg "pretresanja" krova i ispitivanja fasade, legendarna tvornica Maraska do danas nije postala gradilište Hyatta.

- Grad je napravio sve da se tamo dogodi hotel, ali ne mogu ulaziti u poslovne sfere investitora. Vjerujem da je vlasnik DogusaFerit Sahenk čovjek od riječi - bilo je sve što je na tu temu, potaknut oporbenim pitanjima u Gradskom vijeću, nedavno rekao gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Njegovi suradnici pojasnili su da početak radova na hotelu ovisi o investitorima, a ne o Gradu Zadru koji ne može znati kakvi su njihovi financijski planovi i ugovori s bankama. Pojavile su se, naime, glasine da se Dogus našao u svojevrsnoj poziciji "turskog Agrokora" kojemu je izostala "pratnja" banaka, a potom i da se projekt zapravo priprema za - prodaju, a ne za investicije.

Vrijeme prolazi, projekt stoji, a u Dogus grupi šute. Kako će se rasplesti zadarska hotelska "bajka" i je li hrvatski general pomutio planove turskim investitorima, za sada se može samo nagađati.

Naša kronologija događaja kazuje da stvari ipak ne štimaju u Dogus grupi, barem ne prema zacrtanim planovima.

Istovremeno Ivan Čermak ne skriva da u Zadru ima velike ambicije za ulaganje u energetiku i turizam, gdje planira investirati najmanje 65 milijuna eura i zaposliti bar 500 ljudi.

A Marina Zadar okosnica je tih planova.

 

VELIKE NAJAVE Ulog 100 milijuna eura, posao za 200 mladih... 
Gradnja prvog "Hyattova" hotela na jadranskoj obali najavljivala se do kraja 2016. godine, dok se s rezidencijalnim dijelom trebalo krenuti u proljeće 2017. godine. Kako je tada najavljivao Hüsnü Akhan, predsjednik Uprave Dogus grupe, u tom velikom građevinskom poslu prednost su namjeravali dati domaćim, zadarskim i hrvatskim tvrtkama koje su kompletan posao trebale završiti do ove, 2018. godine.
U "Hyatt Regency Zadar Maraska" nova radna mjesta trebalo je pronaći 200 mladih hotelijera spremnih da rade ne samo u Zadru, nego bilo gdje u svijetu. Sa zadarskim projektom vrijednim 100 milijuna eura, ukupni iznos dosadašnjih ulaganja Dogus grupe u Hrvatsku porastao bi na oko 350 milijuna eura. Do tada je na hrvatskom tržištu turska grupa investirala (u Dubrovnik i Šibenik) oko 250 milijuna eura i zaposlila 350 ljudi, a zadarski Hyatt trebala je biti kruna dosadašnjih ulaganja, koja su obuhvaćala i marinu D-Marin Dalmacija u Sukošanu, također u vlasništvu Dogus grupe...
A onda je - sve stalo.
18. travanj 2024 21:14