StoryEditorOCM
4 kantunaNAJAVA ODLASKA SUCA RADMAN UZNEMIRILA ŽUPANIJSKI SUD

Glasnogovornik Hrvoje Visković: Objavljene informacije mogle bi naštetiti postupku za Kornate!

Piše B.S.
14. ožujka 2018. - 21:32
kornati

Kada će Boris Radman otići s mjesta suca Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru nije se moglo preciznije doznati ni u srijedu, osim da se u slučaju "Kornat" očekuje okončanje postupka pred aktualnim Sudskim vijećem ne čijem se čelu nalazi.

- Sudac je podnio zahtjev za upis u imenik odvjetnika i u tijeku je procedura koja se vodi pred Odvjetničkom komorom. Točan trenutak njegovog odlaska još se ne zna, te se očekuje okončanje postupka protiv Dražena Slavice pred aktualnim Sudskim vijećem - rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković izrazivši bojazan da bi ranije objavljene informacije o odlasku suca Borisa Radmana sa Županijskog suda u Zadru sada mogle naštetiti postupku. Nije mogao potvrditi je li predsjednik suda Boris Babić dobio Radmanov zahtjev za razrješenjem od sudačke dužnosti, navodeći kako se taj postupak vodi pred Državnim sudbenim vijećem (DSV) koje će i donijeti odluku o razriješenju.

- Rasprave su u predmetu "Kornat" zakazane za kraj ožujka tako da će se postupak po svemu sudeći dovesti do kraja - rekao je.

Radman je za 29. i 30. ožujka, kada je zakazao nastavak suđenja jedinom optuženom u slučaju Kornat, bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, pozvao dvojicu vještaka.

Dr. Winton Afrić, vještak za telekomunikacije prezentirat će tako rezultate vještačenje 42 broja mobitela svih odlaznih i dolaznih poziva koje su vatrogasci zvali i primili u inkriminirano vrijeme.

Stalni sudski vještak zračnog prometa Miljenko Čop, iznijet će pak rezultate vještačenja helikoptera kojim su kobnog dana vatrogasci prevezeni na Kornat. U to će se vrijeme na sudu prezentirati i novo vještačenje stručnjaka Instituta Ruđer Bošković na okolnosti i uzroka stradanja 13 vatrogasaca na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

Od sudskog vještaka Davora Mayera čije se svjedočenje tek očekuje Radman je zatražio vještačenje o uzroku, tijeku i mehanizmu opasnosti na Kornatu.

Zanimalo ga je kako je djelovalo gorivo koju su vatrogasci nosili sa sobom, da li je još nešto moglo pospješiti obim i jačinu vatre, kao i način kretanja helikoptera tog dana na Kornatu, te da li je na mjestu nesreće bila veća temperatura vatre, koliko je iznosila i ako jest što je tome razlog. Tražio je i odgovor na pitanje bi li pravovremeno djelovanje zračnih vatrogasnih snaga (kanaderi, zračni traktori, helikopteri...) umanjilo ili otklonilo karakter opasnosti.

19. travanj 2024 19:28