StoryEditorOCM
4 kantunaDVA ROČIŠTA

‘Gortan‘ dobio novu stečajnu upraviteljicu: prva je za vođenje stečaja dobila nagradu od gotovo pola milijuna kuna, ali je 2021. uhitio USKOK

Piše B. S.
12. ožujka 2024. - 22:06

Stečajna upraviteljica Mira Hajdić iz Splita imenovana je za novu stečajnu upraviteljicu jedne od nekoć najmoćnijih građevinskih tvrtki u Zadru Gortan- Zadar.

Hajdić će voditi stečaj ‘Gortana‘ nakon što je u stečajnom postupku razriješen dužnosti dotadašnji stečajni upravitelj Saša Stipić iz Zagreba.

Gortan- Zadar, kojeg su 1995. godine osnovali Stanko Zrilić i Ivan Jurjević, otišao je u stečaj zbog 957.961,22 kune duga u neprekidnom razdoblju od 120 dana. Odluku Trgovačkog suda u Zadru o pokretanju stečaja na zahtjev FINE potvrdio je Visoki Trgovački sud u Zagrebu odbacivši žalbu većinskog vlasnika tvrtke zagrebačkog odvjetnika Marka Kerna koji je u suvlasništvo Gortan-Zadra ušao koncem prošle godine kad je tvrtka već bila u predstečajnoj nagodbi.

Tijekom ovog tjedna ‘Gortan‘, koji na računu ima 233.197,70 eura, čekaju dva važna sudska postupka na Trgovačkom sudu u Zadru. U četvrtak, 14. ožujka održat će se ročište u tužbi koju je ‘Gortan‘ pokrenuo protiv Euroherc osiguranja d.d i bivše stečajne upraviteljice Ive Petanjek.

Riječ je o tužbi koju je ‘Gortan‘ pokrenuo smatrajući da je Petanjek kao stečajna upraviteljica napravila propuste, jer nije poduzela odgovarajuće korake u zaštiti imovine. Odštetni zahtjev postavljen je osiguravajućem društvu, po polici štete od profesionalne odgovornosti, a kako šteta nije isplaćena u mirnom postupku, nakon što se Općinski sud proglasio nenadležnim tužba je podnijeta na Trgovačkom sudu u Zadru. Kao prvoj stečajnoj upraviteljici ‘Gortana‘ Trgovački sud u Zadru odredio je Petanjek nagradu od 406.040,00 kuna bruto.

Petanjek je s ocem Brankom, također stečajnim upraviteljem uhićena u akciji USKOK-a 2021. godine zajedno sa još 11 osoba, na čelu s bivšim predsjednikom sisačkoga Trgovačkog suda Mihaelom Kovačićem. Uhićeni su tada zbog sumnji da su iz stečajeva više raznih hrvatskih tvrtki, koje su nadzirali i kojima su upravljali izvukli oko 30 milijuna kuna.

U drugom postupku u kojem je Lignum d.o.o. tužio ‘Gortan‘ na Trgovačkom sudu u Zadru, u petak, 15. ožujka, zakazana je objava presude.

‘Lignum‘ je tužio ‘Gortan‘ radi poništenja sporazuma o osiguranju, odnosno ugovora o zajmu. ‘Gortan‘ je od ‘Lignuma‘, naime, bio posudio 8,5 milijuna kuna i nije ih vratio, pa se Lignum kao fiducijarni vlasnik upisao na dio Gortanovih nekretnina koje su prethodno trebale biti predane Gradu Zadru.

U stečaju Gortana najveći su vjerovnici bili država i OTP banka koji su djelomično namireni prodajom nekretnina. 

Na Općinskom sudu u Zadru ovrhom OTP banke prodano je 157 Gortanovih nekretnina uz ukupnu cijenu od 50 milijuna kuna, među kojima i 35 stanova u luksuznom kompleksu nekadašnjeg TIZ-a. Građevinsko zemljište na Barbaričinama za 5.4 milijuna kuna kupila je Vodoinstalacija.

Prodana su i 41 parkirna mjesta, te 20 poslovnih prostora za ukupno 10,7 milijuna kuna. Jedan od vjerovnika u postupku, Erste & Steiermarkische banka obustavila je ovrhu nad deset poslovnih prostora, 24 parkirna mjesta, te zgradi Stambeno poslovnog tornja.

23. travanj 2024 02:27