StoryEditorOCM
4 kantunaPISMO ZBOG GARAŽE

Gospodine Radeta, na zadnjim izborima na Voštarnici dobili ste 541 glas. Naša inicijativa okupila je najmanje 700 stanara. Bez demagogije, molim!

Piše Zadarski.hr
15. lipnja 2023. - 14:37

Pitanje izgradnje podzemne garaže na Voštarnici pretvara se u zadarsku top komunalnu temu. Povodom zadnjih istupa Daniela Radete ponovno nam se javio Zoran Vrhovac, jedan od stanara ulice Put Murata 3d, koji 49 godina živi na Voštarnici i veće je javno reagirao na temu parkinga u njegovom kvartu. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

nastavno na otvoreno pismo vašoj redakciji od strane gospodina Daniela Radete predsjednika GO SDP-a i gradskog vijećnika, a vezano na temu pogodovanja privatnom investitoru.

Prvim dopisom vašoj redakciji vezano na temu: "Problematika parkiranja na području oko bivšeg hotela IŽ" želio sam animirati javnost na probleme koje imamo, s kojima se susrećemo, i o kojima svi međusobno pričamo, ali nitko nije skupio hrabrosti da o tome javno progovori. Nakon mog dopisa reakcije su bile više nego pozitivne, animirala se javnost, predstavnici stanara okolnih zgrada i vlasnici hotela.

Sastanak predstavnika stanara i vlasnika hotela koji se održao nije bio vezan za pogodovanje privatnom investitoru nego za pronalaženje rješenja za zajedničke probleme. Dopis koji je poslan u gradsko poglavarstvo je potpisan s imenom i prezimenom od strane predstavnika stanara, da je gospodin Radeta na nekoj od funkcija u gradskom poglavarstvu dobio bi ga i on, a ovako neka ga zatraži na uvid od njih. To što je netko gradski vijećnik ne daje mu za pravo da svojim postupcima radi protiv interesa građana, a pogotovo svojih birača.

Sad ću biti bezobrazan pa ću iznijeti neke činjenice. Da podsjetim gospodina Radetu da je na prošlim izborima na području grada Zadra biračka mjesta Višnjik (63., 64., 65. i 66. u OŠ Šime Budinića), a namjerno sam nabrojao sve da dobije na važnosti, za njega tj. za listu stranaka na kojima je i njegova stranka, glasao je 541 birač, ni druge političke stranke nisu prošle puno bolje. Podaci dostupni na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Naša inicijativa je okupila predstavnike stanara okolnih zgrada oko bivšeg hotela Iž što iznosi oko 350 stambenih jedinica, pa neka je u prosjeku po dva punoljetna člana već nas je 700. Možda među stanarima postoje i oni koji se s našom inicijativom ne slažu, ali njihov broj je minimalan. Taj broj je daleko veći od onog što ste osvojili na prošlim izborima.

Nemojte nas smatrati za budale jer znamo o čemu govorimo, a javni prostor nitko neće odnijeti nego naprotiv urediti. Vi političari tj. predstavnici naroda nije na vama da odlučujete na kojem sastanku će te se pojaviti ili ne. Ovdje se ne radi o Vama nego o biračima koji su vas izabrali njih 541. Vi zastupate tih 541 ljudi. Vi ste ti koji se trebate boriti za njih i za sve ostale koji nisu glasali za vas, ali ne demagogijom i podmetanjima nego stvarnim prijedlozima i rješenjima. Kad to shvatite možda će biti kasno.

Hotel je na istom mjestu već 50 godina i vjerujem da će biti bar još toliko. Možemo se mi slagati ili ne slagati s gospodinom Ninčevićem, ali taj čovjek nije hotel nekome oteo nego ga kupio za više nego je država tražila na javnom nadmetanju. Otvaranjem hotela u proračun grada je uplatio i plaćat će i dalje poprilično novaca kroz komunalnu naknadu, poreze i prireze, boravišnu taksu turističkoj zajednici, zaposlio je toliko ljudi...

Morate shvatiti da od tih novaca koje uplati on, svi ostali poduzetnici i građani koje bi vi trebali zastupati i predstavljati dobivate vijećničke naknade. Samim ne djelovanjem i miniranjem bilo kakve inicijative radite protiv samih sebe.

Hvala vam što brinete o nama, slobodno i vi dođite parkirati svoje vozilo kod policije, a onda lagano se uputite svojoj kući. Parkiralište u kampusu je u vlasništvu Sveučilišta koje može jedan dan zatvoriti prolaz kroz kampus i zabraniti parking, isto tako parking kod policije je crkveno vlasništvo (osim trokuta pored rotora), a garaža koja je krivo označena je privatna i plaća se. Tako ste mogli reći ne treba garaža na Bilom Brigu jer se građani mogu parkirati na Višnjiku iza dvorane. Ima jedna stara poslovica "Tko muči dvije uči".

I samo za kraj kako je rekao general Gotovina: "Rat je gotov okrenimo se budućnosti."

Mislim da bi svi zajedno trebali gurati naprijed bez obzira na stranačku pripadnost za boljitak grada i svih nas. Ne sakupljajte jeftine političke bodove, jer nekad se to obije o glavu. Zato vas pozivam da organizirate javnu tribinu na trgu koji toliko branite. Pozovite novinare, predstavnike stanara i stanare, gospodu iz poglavarstva i vlasnika hotela te prezentirajte svoje viđenje problema i rješenje koje nudite, ali vas molim u popodnevnim satima jer mi porezni obveznici radimo obično kroz jutro.

Završimo s ovim prepucavanjem preko novina i uhvatite se posla, a ako ne želite pustite one koji to žele.

Nadam se da ćete se pojaviti na sastanku u gradskom poglavarstvu, te da ćete svi zajedno podržati želju nas građana i riješiti ovaj problem.

S poštovanjem,

Zoran Vrhovac

01. svibanj 2024 03:19