StoryEditorOCM
4 kantunaNAPOKON ODGOVOR

Gotovinin suradnik Kunjašić odgovorio na prozivke Pupić Bakrača: Svo svoje vrijeme i znanje takvi ulažu kako bi zakamuflirali sumnjivo stečenu imovinu

Piše Nacional.hr
14. veljače 2022. - 18:34

Europska komisija prošle je srijede službeno opomenula Hrvatsku pozvavši je da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune. Ubrzo nakon što je stigla vijest o opomeni, neki su mediji opomenu Europske komisije povezali s tvrtkama Jadran tuna i Pelagos net farma, koje su u suvlasništvu generala Ante Gotovine. Ministarstvo poljoprivrede to je demantiralo, piše Nacional.

Krajem prošlog tjedna županijski vijećnik Akcije mladih i ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač, na konferenciji ispred zadarskog sjedišta Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, rekao je: “Je*** državu u kojoj su generali nakon rata biznismeni. To može samo biti u državama Južne Amerike i Afrike. I da onda posluju pod takvim okolnostima da dobivaju kvote mimo zakona i rade što ih je volja, da za njih zakoni ne vrijede. To kažem kao građanin Republike Hrvatske i kao domoljub, a general Patton je rekao što misli o onima koji su se boreći za domovinu na kraju borili za svoje povlastice”.

Na izjave izrečene na spomenutoj konferenciji reagirao je Tonči Kunjašić, PR-ovac s Korčule i nekadašnji načelnik tamošnje općine Smokvica, te jedan od bliskih suradnika generala Ante Gotovine, prenosi Nacional. Dostavio je medijima otvoreno pismo nakon izjava Pupića Bakrača.

Kunjašić je poručio:

“Cijelom moru brutalnih laži, manipulacija i uvreda koje je prosuo od 4. siječnja do danas u medijski prostor, Pupić je Bakrač dana 11. veljače pred medijima još jednom ponovio rekapitulaciju svih svojih već demantiranih laži, ali im je na samom kraju konferencije pridodao dvije nove kako bi ponovno uzbunio i negativno utjecao na javnost”.

Dodaje da je na konferenciji, ‘nehotice i javno’, otkrio stvarni razlog njegovog ‘prekomjernog granatiranja medijskog prostora i javnosti teškim besramnim lažima’.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Komentirajući izjavu Pupić Bakrača da generali nakon rata mogu biti biznismeni samo u državama Južne Amerike i Afrike, Kunjašić je rekao da je to potpuna neistina.

“Najviše je umirovljenih generala i ostalih visokih časnika, koji su ozbiljni biznismeni ili su u Upravama najvećih kompanija i institucija poput Boeinga ili NASA-e upravo u SAD-u, Izraelu i ostalim državama zapadnog demokratskog Svijeta”, istaknuo je.

“A apsurdno je i karikaturalno, no znakovito, da su u Južnoj Americi i Africi, koje nabraja, a ja bih dodao i Siciliji, lokalni političari koji odgovaraju profilu Pupić Bakrača – učestala pojava”, poručio je dodavši da su u brojnim knjigama i filmovima ti lokalni političari prikazani kao osobe koje ne rade posao za koji primaju plaću, već svoju snagu, znanje i vrijeme ulažu kako bi zakamuflirali sumnjivo stečenu imovinu.

“Svaka sličnost s Markom Pupić Bakračem zapanjujuća je. I, važno, dostupna za novinarsko istraživanje. U filmu takvi likovi u fušu rade i usluge pripadnicima organizacija kao što su Cosa nostra, Clan del Golfo ili, ovdje, u Zadru oko tuna, wannabe Yakuzama. Kakav pomagač, takav i Yakuza, rekao bih”, kaže Kunjašić, a Nacional prenosi.

Izjavu Pupić Bakrača, da sve to govori kao domoljub, Kunjašić je komentirao da bi ga prije nazvao ‘stanoljubom’ ili ‘viloljubom’.

“No ta činjenica samo po sebi – a pogotovo način na koji su nekretnine stečene, ne znači da je takva osoba kao MPB domoljub, nego upravo suprotno. Domoljublje danas podrazumijeva poštivanje propisa, legalno stjecanje imovine i plaćanje poreza – baš kako to rade osobe koje on bezrazložno, ali ne besplatno, napada lažima”, poručio je.

Ističe da svi u Zadru, a sada i u ostatku Hrvatske, znaju da se Pupić Bakrač bavi lokalnom politikom, što podrazumijeva, kaže, prostačko, brutalno i besramno vrijeđanje svega i svakoga u Zadru. To, ističe Kunjašić, upravo koincidira sa tsunamijem nekretnina koji su nahrupile na njegovu imovinsku karticu.

“I sa svakom novom bio je brutalniji i besramniji. Sve je na webu. A ako postoji osoba u RH koja proklinje onoga tko je pokrenuo digitalizaciju zemljišnih knjiga – onda sam siguran da je to Pupić Bakrač”, kaže.

image
Ilustracija
Arhiva

Osvrnuo se Kunjašić i na Pupić Bakračevu rečenicu:

 “I da onda posluju pod takvim okolnostima da dobivaju kvote mimo zakona i rade što ih je volja, da za njih zakoni ne vrijede…”. Kunjašić kaže da je Pupić Bakrač tu razotkrio i sebe i zadatak i naručitelja. “To je pravi razlog zašto on već skoro mjesec i pol dana maltretira javnost brutalnim lažima. Očito je morao, naručitelju je bila žurba i siguran sam da se baš ova rečenica citira i izvan granica Republike Hrvatske”, poručio je.

Poznato je, ističe, da Hrvatska trenutno osim 90 tona tuna za hvatanjem udičarskim alatima (Big game fishing), ima i kvotu od 883,46 tona za daljnji uzgoj u kavezima. I da tu kvotu dijele četiri tvrtke kojima je odobren daljnji uzgoj tuna. Kunjašić je pozvao Pupić Bakrača da odgovori na tri laka pitanja: “Koja je to od četiri tvrtke dobila kvotu mimo zakona? Kojoj bi od njih kvotu trebalo umanjiti? Kojoj bi od te četiri tvrtke kvotu, potom trebalo uvećati?”

Podsjeća i da su mediji još prošle godine objavili da propisi dozvoljavaju legalan uvoz tuna iz Libije, radi daljnjeg uzgoja u kavezima u Hrvatskoj. “Kako to da onda jedan ribarski inspektor to ne zna i zašto je o tome šutio ako je smatrao da se nešto protuzakonito događa? Šutnja je trajala još od kolovoza 2020., pa sve do 4. siječnja 2022.? Što se promijenilo, bolje rečeno, koje su sada aktivnosti u tijeku – a prije se nisu događale”, zaključio je Tonči Kunjašić.

Podsjetimo, Marko Pupić Bakrač prošlog je mjeseca optužio Gotovinu da tunu nabavlja iz Libije, bez ikakvih papira. Tada je slučaj za nacional.hr komentirao odvjetnik Ivo Farčić.

Riječ je o obavljanju tzv. lon poslova u kojima su društva TD Jadran tuna d.o.o. i Pelagos net farma d.o.o. obavljali jednu fazu uzgoja tuna za strane proizvođače. Farčić ističe da je došlo do promjena kvote – Malta je dobila manji broj, a Hrvatska je imala neiskorištenih uzgojnih kvota, pa je strani uzgajivač tražio gdje će te kvote moći dovršiti zaključuje Nacional.

image
Ilustracija
Arhiva
18. travanj 2024 06:25