StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE PONIŠTEN OTKAZ OPĆE BOLNICE VESNI ZUBČIĆ?

Govorili su o kriminalu, počelo je suđenje, a onda je došlo do preokreta

6. siječnja 2017. - 21:46
vesna_zubcic2-030116

Vesna Zubčić godinama je slovila za jednu od najmoćnijih osoba u Općoj bolnici Zadar gdje je bila "žena iz sjene" bez koje u "najvećoj zadarskoj tvornici" s preko 1.200 zaposlenih nije moguće donijeti iole značajniju odluku. Njena stvarna moć je značajno nadilazila njene formalne ovlasti utemeljene u poziciji pomoćnice ravnatelja: ravnatelji su se mijenjali kako se mijenjala stranka na vlasti, a Zubčić je bila vječna. Sve dok joj sanacijska upraviteljica Andrijana Bedalov krajem 2015. godine nije uručila najprije redovni, a ubrzo i izvanredni otkaz.

U onom dijelu zadarske javnosti koji je bio uvjeren da je, sa svojim čudnim javnim nabavama, učestalim dodatnim radovima i silnim problemima s izvođačima i nabavljačima, Bolnica postala ogledni primjer "netransparentnog poslovanja" u čijem srcu je upravo Vesna Zubčić, taj je otkaz doživljen kao mogući početak rasplitanja cijele te priče. Mislila je tako i Bedalov, koja je odavno smijenjena s mjesta sanacijske upraviteljice, ali je sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Čačić Brčić 23. prosinca prošle godine presudila da je otkaz Vesni Zubčić nezakonit. Bolnica ju mora vratiti na posao i isplatiti joj 181.161 kuna naknade plaća uvećanih za zatezne kamate.

Bedalov je uvidom u ekonomski i financijski dio poslovanja uočila niz nepravilnosti u stručnom radu i poslovanju pomoćnice ravnatelja za financijske, organizacijske, pravne i tehničke poslove Vesne Zubčić koje se odnose na nezakonitosti u provođenju postupaka javne nabave, propuste kod obračuna i isplate plaća, te propuste utvrđene u inspekcijskim nadzorima, zbog čega je OB trpjela financijsku štetu. Zbog toga je Zubčić dobila redovni, a izvanredni joj je otkaz uručen zbog naplate uvećanih putnih troškova jer je prikazivala da živi u Starigradu, a stvarno je na posao putovala iz Islama Latinskog što je od 3. do 15. rujna 2015. utvrdila detektivska agencija iz Splita.

Kod redovnog otkaza su bili sporni sanacija Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i šest aneksa u tom poslu s "Ploterom" koji radove nije obavio do kraja, primopredaja nikada nije obavljena, a bankovna garancija je istekla. Tu je i sanacija prizemlja Urologije i Otorinolaringologije u čemu su protivno zakonu i pogodovanjem izvođaču, direktnim ugovaranjem naručeni dodatni radovi teški 25 posto osnovnog ugovora ili nešto više od pola milijuna kuna.

Sporan je bio i još jedan stari slučaj, takozvana "afera centralna kuhinja", u kojem se pred Trgovačkim sudom u Zadru vodi spor u kojemu "Lavčević inženjering" i "Lavčević Zadar" od Bolnice traže 1,7 milijuna kuna (s kamatama preko 3,2 milijuna) zbog dodatnih naknadnih radova.

Sutkinja Ivana Čačić Brčić u presudi navodi da "svaki otkaz ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja radnika valja individualizirati", te da je Bolnica morala dokazati da je Zubčić počinila barem jednu od povreda radnih obveza koje su joj stavljene na teret. Međutim, pravna služba i odvjetnik kojega je OB Zadar angažirala nakon Zubčićkine tužbe – to nisu uspjeli dokazati u niti jednom jedinom slučaju! Uključujući i navodno lažiranje putnih troškova što je kao razlog otkaza sutkinja odbacila jer u odluci o otkazu "nije razvidno u kojem periodu" je do navodnog lažiranja došlo jer o izvještaju detektivske agencije u odluci o otkazu uopće nema riječi (!), a sud "nije ovlašten ispitivati dopuštenost otkaza iz nekih drugih razloga koji u odluci nisu navedeni". Sutkinja je u obrazloženju navela i da Zubčić nikada od Bolnice nije dobila ni jednu zakonom predviđenu opomenu pred otkaz.

Zubčić je tvrdila da nije "niti usmeno niti pisano naručivala ili odobravala izvođenje bilo kakvih radova jer takva mogućnost niti ne postoji jer Bolnica ima svoje interne propise po kojima bi takvo što mogao učiniti samo ravnatelj ili njegov zamjenik" ako ga ovlasti. Potvrdio je to i nekadašnji ravnatelj Zvonimir Vrančić u slučaju centralne kuhinje navodeći da ni usmena ni pismena suglasnost za izvođenje bilo kakvih naknadnih radova od njega nije tražena, te da nema saznanja da je to traženo od Vesne Zubčić, a niti bi ona to mogla odobriti bez njegova dopuštenja. I Dario Nakić, također bivši ravnatelj", izjavio je kako "nema saznanja" da je Zubčić osobno naručivala bilo kakve dodatne radove.

Dakle, sud je odlučivao samo o zakonitosti odluke o otkazu, ne o eventualnim kaznenim djelima počinjenima u Bolnici. Zbog medijskih napisa na tu temu, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva zadarska je policija koncem 2015. godine obavila niz informativnih razgovora s vodećim ljudima Opće bolnice. Izvještaj je proslijeđen , ali ishod ove obrade još uvijek nije poznat, jer iz ŽDO tvrde da "izvidi još traju".

 

 

RAVNATELJ ŽELJKO ČULINA: Nećemo se žaliti!

 

Je li presuda Općinskog suda o poništenju otkaza Vesni Zubčić postala pravomoćna, trenutno nije bilo moguće utvrditi. U slučaju da se OB Zadar žalila u roku od osam dana, presuda ne bi bila pravomoćna, a u slučaju da sud u tom roku nije zaprimio žalbu, presuda bi trebala biti pravomoćna. Po neslužbenim informacijama, odvjetnik koji je zastupao OB je podnio žalbu koju su iz Bolnice ipak odlučili povući, ali u kratkom razgovoru ravnatelj Željko Čulina nije ni spomenuo to podnošenje žalbe. 

- Bolnica se neće žaliti. Takvu sam odluku donio nakon konzultacija s pravnicima. U odluci o otkazu je napravljen niz propusta i mi ćemo sada poštivati sudsku presudu, a gospođi Zubčić ćemo ponuditi neko radno mjesto sukladno njenoj stručnoj spremi, kaže ravnatelj OB Zadar Željko Čulina dodajući da je tako odlučio kako Bolnicu ne bi doveo u još teže financijske nevolje.

Naime, svojedobno je Bolnica uručila dva otkaza i dobila sudske sporove na Općinskom i Županijskom sudu, ali je Vrhovni sud te odluke poništio, a Bolnica je izložena nemalom financijskom udaru zbog kojega je i prije nekoliko mjeseci samo u jednom od ta dva slučaja morala isplatiti 300.000 kuna zateznih kamata. Poučen tim iskustvom, ali i činjenicom da je u "slučaju Zubčić" OB izgubila već prvi spor na Općinskom sudu, Čulina je odlučio ne uputiti žalbu na presudu.

 

"AFERA CENTRALNA KUHINJA": Zaboravili zvati svjedoke?!

U sporu "Lavčević inženjeringa" i "Lavčevića Zadar" protiv OB Zadar zbog dodatnih naknadnih radova na centralnoj bolničkoj kuhinji od 1,7 milijuna kuna (s kamatama preko 3,2 milijuna), Trgovački sud je donio dvije presude na štetu OB, ali je predmet još na Visokom trgovačkom sudu koji mora odlučiti o žalbi OB Zadar. Iskazi svjedoka u tom su sporu povremeno bili vrlo kontradiktorni i često su spominjani i na ročištima u suđenju zbog otkaza Vesni Zubčić.

- Prema iskazima svjedoka (iz postupka na Trgovačkom sudu) radovi su naručivani usmenim putem, a u svemu je sudjelovala i Vesna Zubčić, navedeno je u obrazloženju njenog otkaza.

Andrijana Bedalov je koristila iskaze svjedoka iz spora na Trgovačkom sudu koji su "iskazivali da je Vrančić naručivao radove preko telefona", te da je "Zubčić sa svime bila upoznata".

Ali, u sporu oko otkaza Vesni Zubčić, OB Zadar nije uopće predlagala saslušanje svjedoka iz spora na Trgovačkom sudu, dok iz iskaza saslušanih svjedoka u sporu Zubčić-OB Zadar "ne proizlazi osnovanost tvrdnji" koje se Zubčić stavljaju na teret odlukom o otkazu, navela je sutkinja Ivana Čačić Brčić u svojoj odluci o poništenju otkaza.

18. travanj 2024 10:07