StoryEditor
4 kantunaNAČELNIK OPĆINE VIR KRISTIJAN KAPOVIĆ GOSTOVAO U EMISIJI OTVORENO

Govorio o pronatalitetnoj politici i spriječavnju daljnjeg demografskog propadanja Hrvatske. Evo kako su povećali broj stanovnika za otoku za čak 450 posto!

Piše Kažimir Škrbić
15. svibnja 2019. - 10:58
vir-200218

Kako povećati natalitet i spriječiti daljnje demografsko propadanje Hrvatske? Ovo pitanje postavio je HRT-ov voditelj Branko Nađvinski u emisiji Otvoreno, a njegovi gosti pokušali su hrvatskoj javnosti ponuditi neka od rješenja za nacionalnu demografsku revitalizaciju. Otok Vir je jedna od rijetkih sredina koja ne samo da nema takve probleme, već bilježi novu demografsku eksploziju i rast stanovništva od 57,7 posto u odnosu na posljednji popis 2011. godine. Štoviše, od 1991. kada su na Viru živjela svega 862 stanovnika, sadašnjih i trenutnih 4.780 čini najveći zabilježeni rast u Hrvatskoj unazad 30-ak godina od nevjerojatnih 454,4 posto!

- Nema tajne formule i nema formule preko noći. Posljednjih 15 godina provodimo pronatalitetne mjere, jer smo od 1960-ih godina do 1991. zabilježili pad od 30 posto stanovništva. Kako ne bi umrli i doživjeli sudbinu drugih otoka, kao jedinica lokalne samouprave, odnosno od kada smo postali Općina novim teritorijalnim ustrojem RH, donijeli smo političku odluku kako će nam demografska revitalizacija biti glavni cilj - kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović u emisiji Otvoreno, objašnjavajući kako je upravo iz tih razloga Općina Vir svake godine deset posto proračunskih sredstva usmjerila u pronatalitetnu politiku. To je isto, dodao je načelnik Kapović, kao da Hrvatska od svojega godišnjeg proračuna od 140 milijardi kuna značajnih 14 milijardi odvaja za potrebe demografske obnove, a odvaja se trenutno oko 5 milijardi kuna.

- Moram također naglasiti kako se gospodarski razvoj previše vezuje uz ovaj problem. To zapravo ne pokazuju svjetske statistike, jer one govore upravo suprotno: najbolje demografske statistike su u najsiromašnijim zemljama, a ne u najbogatijima na svijetu - istaknuo je virski načelnik. Vir je 1990-ih svoju demografsku revitalizaciju crpio iz činjenice velikog biološkog bazena u susjednoj Bosni i Hercegovini otkud je zbog ratnih prilika na otok dolazio veći broj novih stanovnika, a taj je trend osnažen ulaskom Hrvatske u EU. No nisu to bili jedini razlozi dolaska novog stanovništva na otok, pa je načelnik Kapović govorio i o konkretnim mjerama demografske i socijalne politike koju provodi Općina Vir.

- Najveća mjera posljednjih 15 godina, izravno ili neizravno, bila je otvaranje novih 500 radnih mjesta uz dodatnih 500 sezonskih radnih mjesta. Druge su mjere samo nadogradnja te osnovne i najvažnije mjere. Tako imamo najveće rodiljne naknade u Hrvatskoj od 12.000 za prvo dijete, 24.000 za drugo, 48.000 za treće, 96.000 za četvrto i 192.000 za peto dijete, ili ukupno 372.000 kuna. Imamo također besplatni vrtić, besplatne knjige, stipendije i školarine za studente i školarce, a svima se po završetku školovanja pruža prilika za pripravničkim stažem unutar općinskog sustava i trgovačkih društava s plaćom od 5.700 kuna - upoznao je načelnik Kapović hrvatsku javnost s virskim mjerama tijekom posljednjih 15 godina. Na kraju je zaključio:

- Ovaj se demografski problem u Hrvatskoj neće riješiti preko noći, jer je posljednjih 170 godina ona emigrantska zemlja. Nama trebaju ljudi, odnosno moramo postati imigrantska zemlja u koju će dolaziti novi ljudi, radnici i njihove obitelji. Hrvatska svima mora postati atraktivna zemlja za život i rad.

U studiju HRT-a gosti ove emisije bili su još aktualna ministrica za demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, bivši ministar rada i socijalne skrbi iz vremena SDP-ove koalicijske vlade Davorko Vidović, demograf s Instituta Ivo Pilar prof. dr. Nenad Pokos i predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Nino Žganec.

Izdvojeno

06. srpanj 2020 22:41