StoryEditor
4 kantuna"POJAČANJE"

Grad im dao pozajmicu od 2,5 milijuna kuna: HNK Zadar nabavio 300.000 kuna vrijednog Mercedesa za voditelja Škole nogometa Krešimira Gojuna

Piše Predrag Opačić
11. veljače 2021. - 20:54
Cropix/Zadarski.hr

Zadarska je javnost priopćenjem obaviještena da je 4. veljače održana Skupština HNK Zadar čije je zasjedanje iscrpljeno kroz 15 točaka dnevnog reda. O detaljima, u priopćenju nije ništa navedeno, osim da su usvojeni financijski i programski izvještaji za prošlu, te plan za ovu godinu s tim što su ambicije ostale iste: plasman u viši rang natjecanja i dodatno poboljšanje rada klupske Škole nogometa.

Krajem prošle godine, na prijedlog gradonačelnika Branka Dukića, Gradsko vijeće je usvojilo odluku kojom se Klubu dodjeljuje pozajmica od 2,5 milijuna kuna. Dukić je to obrazložio kao „osiguranje financijskih sredstva za funkcioniranje HNK Zadar u 2020. i 2021. godini”, a kao razlog financiranja kroz pozajmicu navedeno je i to što je „Grad Zadar zajedno s HNK Zadrom za početak iduće godine zakazao pregovore s potencijalnim privatnim strateškim partnerima koji su zainteresirani za dugoročnu suradnju s Klubom. Budući da još nisu utvrđeni financijski i drugi uvjeti te suradnje, u ovom trenutku je financiranje Kluba najprihvatljivije obavljati u obliku pozajmice. Nakon što bude poznat ishod pregovora, potraživanje Grada Zadra po osnovi pozajmice se jednostavno može prenamijeniti u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, sponzorski ugovor ili zatvoriti povratom u proračun Grada Zadra” stajalo je u prijedlogu gradonačelnika Branka Dukića.

U razgovoru s Damirom Kneževićem, predsjednikom HNK Zadar, pokušali smo saznati nešto više o trenutnoj situaciji u Klubu sa Stanova.

image
Predsjednik HNK Zadra Damir Knežević
HNK Zadar

Iz dosada poznatih informacija, Grad Zadar je još uvijek najveći klupski "sponzor". Kolike su šanse da u dogledno vrijeme takva situacija bude preokrenuta, da Klub privuče i značajnije sponzore iz privatnog sektora?

- Trenutno se klub financira pozajmicom Grada Zadra i klupskim članarinama. Međutim, potpomognut je i sa sponzorima, kojima se i ovim putem zahvaljujem, te vjerujemo da će u budućnosti njihov broj svakako biti veći.

Objavljeno je da postoji zainteresirani investitor - je li planiran nekakav vremenski okvir u kojemu bi ti razgovori mogli biti završeni?

- Klub je zaprimio pismo namjere za ulaganjem i pregovori su u tijeku. Svjesni smo interesa javnosti za navedenu temu, ali zbog povjerljivosti podataka kojima smo se obvezali ne možemo nešto više iznijeti u javnost. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu.

Je li Klub financijski dovoljno konsolidiran da bi mogao iz godine u godinu ostvarivati ciljeve koji završavaju povratkom u Prvu ligu?

- Klub je financijski konsolidiran za planove koje imamo u 2021. godini, a to su razvoj i unaprjeđenje Škole nogometa u svim segmentima te plasman prve momčadi u viši rang natjecanja, u Treću HNL jug. Povratak u prvu HNL uvelike ovisi o ulazu strateškog partnera u klub.

Je li nedavna klupska Skupština odobrila kupnju automobila za potrebe HNK Zadar?

- Skupština kluba prema Statutu ne odobrava, ali je upoznata s kupnjom automobila. Automobil je kupljen za potrebe voditelja škole nogometa, a prema sporazumu koji je sklopljen između njega i Kluba. Nabavka automobila je financirana putem leasinga, te je potpomognuta i sa sponzorima, kaže Damir Knežević.

image
Zadarski.hr

Zato se odnedavno na parkingu ispred klupskih prostorija na Stanovima može vidjeti nabavljeni Mercedes sa zagrebačkim tablicama. Neslužbeno, automobil je vrijedan nešto više od 300.000 kuna.

"Vuku se kvalitetni kadrovski potezi"

- U dogovoru s potencijalnim strateškim partnerom preuzeli smo obvezu držati u tajnosti detalje tih razgovora, što je potpuno logičan poslovni potez. Što se tih razgovora tiče, ja sam optimist, vjerujem da će oni biti okončani na obostrano zadovoljstvo, izjavio nam je jedan od članova Skupštine potvrđujući da skupštinari znaju i za nabavku automobila.

- Razgovarali smo i o tome. U Klubu je u proteklih godinu dana povučen niz jako kvalitetnih kadrovskih poteza i mislim da javnost to vidi, puno toga je promijenjeno na bolje, podignuta je razina rada. U sklopu kadrovskog jačanja, kao voditelj Škole nogometa angažiran je dokazani stručnjak Krešimir Gojun. Gledajte, na nabavku automobila treba gledati u tom kontekstu, jer za kvalitetno rješenje treba povući i kvalitetan potez, kaže nam član Skupštine po kojemu je logičan sponzorski i marketinški interes auto kuće, jer se to u svijetu sporta odavno radi, smatra naš sugovornik.

Izdvojeno

03. ožujak 2021 11:20