StoryEditorOCM
4 kantunaSTARI FILM, DRUGI GLUMCI

Grad je pripremio prijedloge da spasi nezakoniti proračun. Evo koji amandmani otpadaju, a koji se mijenjaju...

Piše Iva Ivanac
21. prosinca 2023. - 20:03

Film je gotovo isti, samo su ovog puta drugi glumci. Govorimo naravno o sjednici Gradskog vijeća na kojoj je izglasan gradski proračun za 2024. godinu.

Još uvijek se nije dogodilo, od saziva novog Gradskog vijeća, da je iz prve izglasan proračun koji u sebi nije sadržavao neke nepravilnosti ili nezakonitosti koje je bilo potrebno ukloniti. 

Razlog zbog kojih vijećnici predlože nezakonite amandmane krije se, kako tvrde oporbeni vijećnici, u tome što prilikom pisanja amandmana u proračunu ne mogu vidjeti na kojim se pozicijama nalaze već ugovorene obveze. Ali i zato što u ovom mandatu gradski vijećnici po prvi put u povijesti imaju priliku izglasati predložene amandmane, jer HDZ više nema potrebnu većinu. 

Naime, gradski vijećnici su na posljednjoj sjednici izglasali tri nezakonita amandmana: jedan Akcije mladih i dva nezavisne liste Enija Meštrovića. Za proračun su na koncu glasali vijećnici HDZ-a i nezavisne liste, zajedno s nepravilnostima, koje je sad potrebno ukloniti kako bi Grad imao zakoniti proračun. 

U petak bi u Glasniku Grada Zadra trebao biti objavljen akt o obustavi proračuna prema kojem Gradsko vijeće u roku osam dana treba ukloniti sve nepravilnosti. Predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću bit će upućen zahtjev za sazivanjem sjednice s prijedlogom zaključaka kako otkloniti nezakonite amandmane. Uz jednu ”malu” razliku: predloženi zaključci imat će manje novca nego što je predloženo izglasanim amandmanima! 

image

Branko Dukić

Luka Gerlanc/Cropix

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o amandmanu nezavisnih vijećnika za izgradnju krematorija. Iznos od 5,2 milijuna eura trebao bi se smanjiti na 500 tisuća eura jer je objektivno nemoguće da se krematorij izgradi u godini dana. U idućoj bi se godini tako izradila projektna dokumentacija, izvedbeni projekt pa čak i građevinska dozvola za krematorij. Eventualno bi se mogao objaviti i natječaj za izvođenje radova, ali gradnja krematorija krenula bi tek 2025. 

Drugo, gradonačelnik Dukić će Gradskom vijeću predložiti smanjenje sredstava za Sportsku zajednicu, odnosno sufinanciranje izvanškolskih sportskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na dječji doplatak. Amandmanom se traži 1,8 milijuna eura, a odobreno bi moglo biti 500 tisuća eura. Iznos se smanjuje zato što je ta stavka, u odnosu na prošlu godinu, povećana za 200 tisuća eura, odnosno 20 posto. Ali i zato što je amandman potrebno uskladiti sa Zakonom o sportu, Zakonom o udrugama i statutom Športske zajednice Grada Zadra. 

Dio predloženog iznosa od 500 tisuća eura moguće je utrošiti za dodatno povećanje plaće trenera u iznosu od deset posto, a ostatak se može usmjeriti na novi javni poziv ŠZGZ na kojega se, kao do sada, mogu prijaviti sportski klubovi koji će sami predložiti povećanje sredstava prema svojim potrebama. 

Treće, predložit će se ukidanje amandmana Akcije mladih o povećanju stipendija u iznosu od 30 tisuća eura jer se stipendije u proračunu definiraju kao izdatak, a ne kao rashod. Grad kao izdatak već plaća stipendije i pokriva kredit podignut za Aglomeraciju Zadar - Petrčane. Da bi se novi iznos stipendija mogao pokrivati iz izdataka potrebno je smanjiti drugu stavku, za Aglomeraciju, što je nemoguće jer se točno zna koliko iznose rate kredita za taj veliki projekt. 

image

Marko Vučetić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Gradske službe su naknadno otkrile i kako je sporan amandman o izradi projektne dokumentacije za OŠ Juraj Dalmatinac u iznosu od 13 tisuća eura, pa je za tu korisnu stvar pronađen drugi izvor financiranja. 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić potvrdio nam je kako će odmah po primitku zaključaka za uklanjanje nepravilnosti unutar proračuna sazvati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća. 

Ali, ništa se od ovoga ne bi događalo da gradske službe, po uzoru na Sabor, imaju “filter za nezakonite amandmane”, kao što je to jednom predlagao predsjednik kluba SDP-a Daniel Radeta. Nezakoniti amandmani tada ne bi ni mogli doći pred Gradsko vijeće, a kamo li da bi bili izglasani. Na gradskim vijećnicima je dakle odluka o tome hoće li ukloniti nezakonitosti i nepravilnosti iz proračuna i tako ga napraviti ispravnim i zakonitim. 

Ili će građanke i građani i u 2024. gledati reprizu mučne sage o ”legalizaciji” gradske blagajne. 

Povijest proračunske bolesti: Loš film, u reprizi

Proračun za 2022. godinu: Krajem 2021. godine izglasan je proračun za 2022. Ako ste slučajno zaboravili, i tada je, baš kao i naredne dvije godine, izglasan proračun koji u sebi sadrži određene nepravilnosti. Proračun su izglasali HDZ, Akcija mladih i nezavisni vijećnici Enija Meštrovića. Kako je HDZ bio svjestan da glasuje za proračun koji u sebi sadrži nepravilnosti, jer su neke pozicije, kao što je održavanje Kneževe palače, otišle “u minus”, napravili su zaključke i poslali ih predsjedniku vijeća Vučetiću kako bi sazvao sjednicu te kako bi se izvori financiranja ispravili. To je napravljeno u dva navrata, odnosno u dvije izvanredne sjednice Gradskog vijeća. Na prvoj izvanrednoj sjednici su pronađeni drugi izvori financiranja za održavanje Kneževe palače, a na drugoj je iz proračuna uklonjen SDP-ov amandman o higijenskim potrepštinama kojeg vijećnici nisu izglasali, a greškom se našao u proračunu.. 

Proračun za 2023. godinu: I prošle je godine izglasani proračun za 2023. sadržavao nezakonite amandmane. Ovaj je put oporbeni dio vijećnika (SDP, Akcija mladih, Enijovci) izglasao proračuna koji je bio bitno izmijenjen amandmanima formirane većine.

Nakon toga je trebala biti sazvana sjednica na kojoj su se planirale otkloniti nezakonitosti, ali to se nije dogodilo. Razlog je bio u predsjedniku Vučetiću koji, kako je tada komunicirao, nije dobio zaključke kojim bi se uklonile nezakonitosti i izglasali amandmani, pa nije ni mogao sazvati sjednicu kojom bi se proračun ozakonio. 

Kako nezakonitosti nisu ispravljene, gradonačelnik Dukić je donio odluku o obustavi proračuna te ga je poslao Ministarstvu financiranja ne bi li se utvrdilo je li zakonit ili nezakonit. Potom je donesena odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka, ili kolokvijalno rečeno “tehnički” proračun. Tek u travnju, nakon višetjednih sastanaka i dogovaranja, gradski su vijećnici izglasali proračun sa  zakonitima amandmanima. Ovog puta bez Akcije mladih, ali s HDZ-om. 

Proračun za 2024. godinu: Ove godine ponavlja se scenarij s proračunom kao i 2021. Za proračun s nezakonitima amandmanima (Enija Meštrovića i Akcije mladih) glasali su HDZ i nezavisni vijećnici. 

Sada izvršna vlast (HDZ), jer su njihovi vijećnici glasali "za", ponovno izrađuje zaključke kojim bi se trebale otkloniti nezakonitosti. Pa se ponavlja cijela procedura koju smo već gledali krajem 2021. Ako vijećnici na koncu uklonesporne stvari, Zadar će dobiti proračun. U slučaju da vijećnici to ne naprave u roku osam dana, aktivirat će se akt o obustavi proračuna. Nezakoniti proračun opet će se slati Ministarstvu financija na ocjenu, a u međuvremenu će se donijeti odluka o privremenom financiranju nužnih rashoda za prvi kvartal 2024.. U tom slučaju, sve do konačnog dogovora, Grad će ponovno raditi na tehničkom proračunu.

02. svibanj 2024 08:17