StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJAJU SE SUDSKI SPOROVI OKO PROSTORA RESTORANA "ZADAR"

Grad tuži "Jaderu" i traži 624.020 kuna - "Jadera" odgovorila protutužbom i kao "pošteni posjednik" želi milijun kuna!

20. rujna 2018. - 15:00
restoran_zadar3-200918.JPG

Dugogodišnji i brojni sudski sporovi između "Jadere" i Grada Zadra oko vlasništva i korištenja poslovnih prostora još uvijek nisu u cijelosti okončani. Naprotiv, kako jedan sudski postupak završi, otvara se novi, pa ne čudi da se takav ishod upravo događa i u slučaju poslovnog prostora Restorana "Zadar" oko čijeg vlasništva se vodio jedan od sporova.

Pravomoćnom sudskom presudom s konca prošle godine 154 četvorna metra prostora Restorana "Zadar" pripalo je Gradu Zadru, ali on do danas nije ušao u posjed vlastite nekretnine. Svojedobno je pročelnik za gradsku imovinu Tomislav Korona objasnio kako se čekao protek paricijskog roka kako bi Grad Zadar mogao pokrenuti ovršni postupak radi predaje navedenih nekretnina. Ovog tjedna, neslužbena informacija po kojoj je Grad zbog toga pokrenuo tužbu, potvrđena nam je u gradskoj upravi:

-Potvrđujemo da je Grad Zadar pokrenuo postupak vraćanja, predaje u posjed ugostiteljskog restorana "Zadar". Postupak se vodi pred Trgovačkim sudom u Zadru, pod poslovnim brojem P-42/2018, te kako je riječ o parnici u tijeku, ne možemo iznositi druge detalje postupka, stoji u dosta šturom odgovoru gradske službe za odnose s javnosti.

U travnju ove godine gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović ustvrdio je da između Grada Zadra i "Jadere" nije postojao nikakav ugovor o korištenju prostora Restorana "Zadar".

-Tu nije bilo ugovora. Dužili smo ih po podacima Porezne uprave Zadar o visini prosječne cijene za najam poslovnih prostora na području zadarskog Poluotoka. Je li to realna cijena za taj prostor, moći će se kazati kada spor bude završen. Sud tu prosječnu cijenu može prihvatiti, ali može odlučiti i drugačije, možda zbog atraktivnosti lokacije Restorana "Zadar", naveo je pročelnik Mijolović koji je tada odgovorio i na pitanje zbog čega je Grad tužio tvrtku "Cidaris":

-Zato što se ispostavilo da ta tvrtka koristi prostor "Danice" i Restorana "Zadar". Mi nismo znali u kakvom su odnosu "Jadera" i "Cidaris", jer za korištenje tog prostora Grad "Cidarisu" nije dao suglasnost, niti je od nas ona zatražena, konstatirao je Mijolović.

Sada je Grad podnio tužbu Trgovačkom sudu kako bi realizirao pravomoćnu presudu i konačno ušao u svoj prostor. Međutim, suvlasnik "Cidarisa" Tomislav Fain, nasuprot onome što je rekao pročelnik Mijolović, tvrdi da "Cidaris" – nije ni u kakvom sporu s Gradom.

-Za korištenje prostora Restorana "Zadar" smo imali potpisan ugovor o najmu s "Jaderom", ali "Cidaris" nije u ovom sporu između Grada i "Jadere", mi smo tu treća strana, pa ne mogu ulaziti u predmet toga spora, izjavio nam je Fain tvrdeći da mu nije poznato je li "Jadera" obavijestila Grad Zadar da u prostoru oko čijega se vlasništva spore posluje "Cidaris" s kojim je "Jadera" potpisala ugovor.

Ostalo je nejasno odnosi li se tužba Grada Zadra za predaju u posjed prostora Restorana "Zadar" samo na "Jaderu" ili i na "Cedaris", pa smo od Grada zatražili pojašnjenje.

-Tužbom su obuhvaćeni i "Jadera" d.o.o. i "Cidaris" d.o.o., odgovoreno nam je iz gradske uprave.

Evo što su nam kazali u Trgovačkom sudu:

-Predmet poslovnog broja P-42/2018 je parnični predmet povodom vlasničke tužbe Grada Zadra koji od "Jadere" d.o.o. traži predaju u posjed poslovnog prostora kojega je Grad Zadar uknjiženi vlasnik. Također, "Jadera" d.o.o. protutužbom traži isplatu ulaganja navodeći kako su bili pošteni posjednici, stoji u odgovoru što nam ga je poslala sutkinja Katarina Zdunić, glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru.

Dakle, na tužbu Grada Zadra za "predaju u posjed poslovnog prostora "Jadera" je odgovorila potpuno logičnom protutužbom jer je izvan svake sumnje da je "Jadera", godinama radeći u tom poslovnom prostoru, imala ne samo značajna ulaganja u poslovni prostor nego i u njegovo održavanje. Svoje ulaganje "Jadera" je procijenila na nešto više od milijun kuna. Ročište na tu temu zakazano je za 25. listopada.

Međutim, paralelno s ovom tužbom i protutužbom, na Trgovačkom sudu se otprije vodi još jedan spor u kojemu Grad Zadar od "Jadere" traži isplatu 624.020 kuna za korištenje prostora u vremenu dok je "Jadera", po mišljenju Grada, bila u "nepoštenom posjedu". Sljedeće ročište u tom predmetu zakazano je za 27. rujna.

 

TOMISLAV FAIN: Nemamo ni jedne kune duga prema Gradu!

 

U "poplavi neznanja" oko poslovnog prostora Restorana "Zadar", Grad nije znao da je "Jadera" u prostor Restorana "Zadar" uvela "Cidaris", a suvlasnik "Cidarisa" Tomislav Fain nije znao je li "Jadera" o tome obavijestila Grad. Kao da je Zadar veličine Londona i nitko nikoga ne poznaje!?

Dok je taj cirkus trajao, suvlasnik "Cidarisa" Tomislav Fain je poslovao u prostoru kojega je sud dosudio Gradu Zadru, istoj onoj jedinici lokalne samouprave u čijem je Turističkom vijeću sjedio i odlučivao o nedavnom izboru direktora Turističke zajednice. Smatra li to malo neobičnim?

-Ponavljam: "Cidaris" nije ni u kakvom sporu s Gradom Zadrom ni u jednom slučaju. Nemamo ni jedne kuna duga ni prema Gradu Zadru ni prema Poreznoj upravi, kaže Fain.

17. travanj 2024 17:13