StoryEditorOCM
4 kantunaGRADONAČELNIK KOMENTIRAO PISANJE MEDIJA O GAŠENJU KABINETA ZA RANU PREVENCIJU

Grad Zadar će pruzeti svoj dio odgovornosti da se usluge rane intervencije nastavu pružati bez naknade za zadarske obitelji!

Piše I. Ivanac
13. rujna 2019. - 15:30
GRADSKO_VIJECE_29pesut_v0001

Nakon velike bure koja se u javnosti podigla oko gašenja Kabineta za ranu intervenciju, zbog čega su djeca mlađa od tri godine ostala bez besplatne stručne pomoći, gradonačelnik Branko Dukić je na kolegiju podsjetio kako su još prije desetak godina započele aktivnosti kojima su se ostvarile inicijative o osnivanju kabineta, ali i izrekao opasku medijima. 

- Zajedno s Županijom uključili smo se u projekt kroz sufinanciranje, a potporu je pružio i Caritas. Od tada do danas itekako smo svjesni kako se zahtjevni poslovi rane intervencije ne mogu svesti na roditelje bez stručne pomoći. Unatoč tome, rana intervencija još uvijek nije zaživjela u sustavu na nacionalnoj razini, sve je svedeno na zajedničke napore roditelja, struke i jedinice lokalne samouprave. Takav je i naš slučaj, a za razliku od brojnih drugih gradova koji nikada nisu imali Kabinet, Grad je itekako zainteresiran za rješavanje trenutne situacije i preuzet će svoj dio odgovornosti da se usluge rane intervencije nastavu pružati bez naknade za zadarske obitelji, kazao je Dukić naglašavajući kako Grad nije zatvorio kabinet "kako to u medijima govore" i kako nije odgovoran zato što rana intervencija nije zaživjela u sustavu, te da i ove godine imaju osigurana sredstva za financiranje kabineta.

- Vodeći računa o prijekoj potrebi djece i roditelja, na sebe smo preuzeli obvezu, a proteklih tjedan dana stručne službe grada izrađivale su prijedloge kojim bi se nastavilo pružanju usluga rane intervencije do konačnog otvaranja centra Mocire, zaključuje gradonačelnik Dukić.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Mario Pešut, istaknuo je kako je zanimanje javnosti za Kabinet za ranu intervenciju opravdano jer ljudi s pravom od društva očekuju da dobiju besplatnu uslugu za koju smatraju da im pripada.

- Nažalost, došlo je do ovoga, ali idemo dalje. Izdvajanja Grada i Županije su bila preko pola milijuna kuna iako smo našim suradnicima stalno naglašavali da novci nisu problem. Rekli smo im da napišu program želja i potreba koje se tiču Kabineta, što su i napisali, ali na ultimativni način koji nije bio primjeren ovom trenutku, no kod nas nije falilo i nedostajalo volje da sve svoje obveze ispunimo, kazao je pročelnik Pešut dodajući kako je su u četvrtak održali sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s državnom tajnicom Marijom Pletikosom, na kojem su bili i predstavnici Zadarske županije, ali su se putem video linka priključili i predstavnici Caritasa.

- Dogovorili smo bitne točke kako bi što brže riješili problem koji je nastao. Zaključili smo da treba napraviti žurno raspisivanje natječaja za prijem novih djelatnik u kabinet i nadam se da će izaći idući tjedan. Druga stvar je pitanje prostora za Kabinet, a s kolegom Tomislavom Koronom smo pokrenuli prve korake da se iskoristi prostor na Ravnicama bivšeg centra za ovisnost koji je trenutno prazan. Taj prostor ne pripada Gradu, već se treba ići prema Ministarstvu državne imovine kako bi ga dobili na korištenje do konačne izgradnje Mocira. Ono što je važno kako bi sanirali trenutnu štetu i opravdali revolt roditelja, pripremili smo izmjene programa za socijalnu skrb za sljedeće Gradsko vijeće, tako da ćemo svim roditeljima koji moraju ići kod privatnika refundirati u potpunosti ili djelomično nastale troškove i to sve do trenutka dok naš kabinet ne proradi, kazao je Pešut dodajući kako će se oformiti još jedan tim za ranu intervenciju pri dječjem vrtiću Latica, a u sklopu toga će im pomoći novac iz europskih fondova.

- Pripremljen je projekt koji se tiče rane intervencije, a koji je već neko vrijeme u evaluaciji i ima za cilj unaprijediti i dodatno ojačati kapacitete kabineta, oformiti još jedan mobilni tim, nabaviti svu potrebnu opremu za rad, a uz to predviđene bi bile edukacije stručnjaka, osoblja i roditelja, a tim projektom bi se ostvarilo dodatnih 1,5 milijuna kuna čime bi se financirale dvije godine rada kabineta za ranu intervenciju, kazao je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za europske fondove.

19. travanj 2024 22:40