StoryEditorOCM
4 kantunaZAVRŠNA KONFERENCIJA

Grad Zadar sa sedam dječjih vrtića uspješno proveo 14 milijuna kuna vrijedan projekt „Mreža ZaDar". Evo što je napravljeno za mališane i roditelje

Piše AVŠ
9. lipnja 2021. - 13:31

Točno dvije i pol godine nakon što je prijavljen za financiranje i odobren od strane Ministarstva demografije, u Zadru je u utorak održana završna konferencija velikog projekta „Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“.

Grad Zadar s partnerima, gradskim dječjim ustanovama “Radost” i “Sunce”, te još pet privatnih - “Maslačak”, “Ribica”, “Šuškalica”, “Golubica” i “Klokan”- proveo je ovaj projekt vrijedan 14 milijuna kuna koji je omogućio fleksibilnije radno vrijeme vrtića te produženi boravak mališana dok su im roditelji na poslu. Projekt je do 31. ožujka u potpunosti bio financiran iz Europskog socijalnog fonda, a nakon tog datuma, obavezu plaćanja za one koji su iskazali potrebu, preuzeo je Grad Zadar.

- Želimo omogućiti djeci jedan potpuno novi standard u programima odgoja i obrazovanja u Zadru, što je jedan od temeljnih ciljeva ovog projekta, te mjesto u vrtiću za svakog mališana. Za sada smo na izvrsnom putu- kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić na završenoj konferenciji koja je okupila brojne predstavnike dječjih vrtića koji su sudjelovali u “Mreži ZaDar”.

Grad je ovaj projekt prijavio u svibnju 2018., a njegova provedba počela je sredinom iduće pedagoške godine, od 1. travnja 2019., kada je u dječje vrtiće uveden produljeni i smjenski rad. Za te potrebe, na 24 mjeseca zaposleni su novi odgojitelji, stručni suradnici i tehničko osoblje.

- Svaki projekt je živ i pun izazova s kojima se suočavate dok ga provodite. Osim što smo počeli u sred godine, te u međuvremenu potpisali kolektivni ugovor za djelatnike u predškolskim ustanovama koji je promijenio financijske okvire u kojima je bio projekt, na kraju nam se dogodila još i pandemija korona virusa. I tome smo doskočili, pogotovo u obaveznim predškolskim programima, putem raznih platformi,U Zadr kako budući prvašići ne bi bili zakinuti. Posebno ističem suradnju s privatnim vrtićima koji su se uključili u ovaj projekt jer smo time uspjeli ujednačiti razvoj ranog i predškolskog odgoja, plaće djelatnika i cijenu boravka u vrtićima, te ih potaknuli da ulažu u sebe- kazala je Ivana Perić Zrilić, voditeljica ovog projekta kroz koji je provedeno 11 različitih edukacija.

O rezultatima i benefitima “Mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“ govorile su Ana Molt Demo iz dječjeg vrtića “Maslačak” te Larisa Pavlović Petani iz “Radosti”.

- U naših sedam područnih objekata organizirali smo smjenski rad dok smo u dva imali produljeni boravak. Zaposlili smo nove odgojitelje i drugo osoblje, što nam je izrazito drago, proveli smo brojne edukacije, uveli nove programe te dodatno opremili vrtiće. Tako smo roditeljima omogućili potrebnu fleksibilnost, a djeci osjećaj sigurnosti- kazala je Larisa Pavlović Petani.

25. travanj 2024 10:07