StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGLI NOVCI

Od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova u Zadar stiglo preko 12 milijuna kuna za pet projekata vrijednih 103 milijuna

Piše Iva Ivanac
27. rujna 2021. - 13:57
Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić je u ponedjeljak zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću uručio ugovore, vrijedne 9,3 milijuna kuna, o sufinanciranju pet kapitalnih projekataZadarski.hr

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, je u ponedjeljak zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću uručio ugovore vrijedne preko 12 milijuna kuna o sufinanciranju pet kapitalnih projekata: Projekt izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno, projekt razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, projekt Inclusive Play, projekt implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT - Zadar Mobility 4.0 (ZUM 4.0) i projekt gradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora za Inovativni Zadar.

Riječ je o projektima ukupno vrijednima više od 103 milijuna kuna te će ugovori o sufinanciranju značajno olakšati realizaciju, s obzirom na to da je udio sufinanciranja Grada na ovim projektima 15 posto. 

- U ovom trenutku traje postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji infrastrukture u poduzetničkoj zoni Crno, radovi na inkubatoru su u tijeku i idu prema planu, Tuđmanova se gradi, ugovorena je nabava opreme za projekt Zum, a pokrenuta je i oprema Inclusive play, istaknuo je gradonačelnik Dukić dodajući kako svi ostali kapitalni projekti idu u dobrom smjeru zahvaljujući suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te svim institucijama uključenim u provedbu projekata. 

- Svaki od ovih pet projekata zahtjeva sufinanciranje lokalne zajednice što ujedno i predstavlja opterećenje za proračun. Svaki od ovih projekata, provode se uz obvezu sufinanciranja, ta lokalna komponenta je vrlo važna , a ujedno i predstavlja opterećenje za gradski proračun. Upravo u tom dijelu Fond za sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja olakšava provedbu već ugovorenih projekata, povećava likvidnost i omogućuje bolju generalnu apsorpciju europskih fondova. Kao Ministarstvu u cilju nam je da lokalnim jedinicama olakšamo provedbu projekata upravo je zato ovaj Fond, čija je vrijednost milijardu i 58 milijuna kuna, osnovan, istaknuo je državni tajnik Erlić dodajući kako na području Grada ima nikad više projekata financiranih europskim sredstvima.

- Kada govorimo o projektima svih korisnika koji se trenutno provode na području Zadra, onda govorimo o projektima vrijednim 2,09 milijardi kuna. Što se tiče projekata koje provodi Gradska uprava, Zadar je na razini jedne godine povukao najviše novaca iz Fonda za sufinanciranje i to pokazuje da se Zadar nalazi u intenzivnom razdoblju jer je veliki broj projekata u provedbi, kazao je Erlić dodajući kako će uskoro pristići i ugovor za tvrtku Eko Zadar u iznosu od deset milijuna kuna.

Erlić je čestitao gradonačelniku i Gradskoj upravi na rekordnom povlačenju sredstava za sufinanciranje, kazao je i kako vjeruje da će uspjeti realizirati sve projekte na korist građana.

- Vidimo kako europski projekti mijenjaju Zadar na bolje, i vjerujem kako će uskoro stići nove prilike kako kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti tako i kroz novu omotnicu sredstva i ovim putem apeliram na Grad da se što bolje pripremi i da budu spremni s novim projektima, zaključio je Erlić. 

17. travanj 2024 13:07