StoryEditorOCM
4 kantunaKOLOVARE NA ČEKANJU

Grad Zadar potrošio milijun kuna na uređenje dvije gradske plaže: evo kako izgledaju kupališta na Puntamici i kod Marexa...

Piše Ivica Nevešćanin
15. svibnja 2020. - 21:59

Ovogodišnju sezonu kupanja Zadrani dočekuje s dvije novo uređene gradske plaže, na Puntamici i kod Marexa, na koje je utrošeno milijun kuna iz gradskog proračuna.

- U prosincu smo započeli radove na uređenju nastavka šetnice od granice marine do rta na Puntamici. Sanirali smo dio obale i mul koji se tamo bio urušio. Također smo dohranili plažu te oplemenili prostor novim sadržajima. Posadili smo novo zelenilo, ugradili tuševe, postavili kabine za presvlačenje... – kaže Robertino Dujela, pročelnik gradskog odjela za komunalne djelatnosti.

Kupalište Jadran kod Marexa također je dobilo novi izgled, a prema idejnom rješenju podijeljeno je u dva „tematska dijela”. Na sjeverozapadnio dio, na kojem se nalazi sunčalište i igralište s blago podignutom platformom i tuševima, te jugoistočni dio, gdje je parkiralište koje je sada prekriveno betonskim pločama, ali bez smanjenja dosadašnjih zelenih površina.

- U tijeku je podaskavanje sunčališta i ugradnja tuševa. Taj bi posao trebao biti završen za koji dan tako da možemo slobodno reći kako su oba kupališta spremna i na raspolaganju građanima. Nakon uređenja kupališta na Punti Bajlo prošle godine, koji je jako dobro prihvaćeno od korisnika i stanovnika Arbanasa, ovo je nastavak našeg rada na podizanju standarda gradskih plaža i kupališta. Nekada smo za taj posao imali 300 tisuća kuna i koristili smo ih uglavnom na dohranu plaža te održavanje čistoće i urednosti. Prošle godine tu smo poziciju u proračunu udvostručili, na 600 tisuća kuna, a za ovu povećali na milijun. Sada je taj novac u potpunosti utrošen – kaže Dujela dodajući da neki troškovi uređenja plaža i kupališta mogu biti financirani i s drugih pozicija, pa ukupna ulaganja u uređenje plaža iznose više nego što je to planirano kroz jednu proračunsku poziciju.

Primjer za to je uređenje plaže na Kolovarama, točnije dijela između bivše zgrade Poliklinike i restorana Zara Beach. Sanacija i uređenje obalnog dijela financirat će se preko odjela za EU fondove, a dio zelenog pojasa s borovom šumom do bedema, pokrit će odjel za komunalne djelatnosti. I unutar te druge faze uređenje, tumači Dujela, dio radova se može financirati iz proračuna planiranog za radove naših koncesionara, kao što su Čistoća ili tvrtka Stipčević.

- Nažalost, epidemija virusa je zaustavila natječaj za izvođača prve faze radova koja uključuje sanaciju morskog dijela kupališta, izgradnju obalnog zida i betoniranje dijelova u moru. U drugoj fazi uredit ćemo zeleni pojas, napraviti mjesta za sjedenje, nasuti šljunak, ali i zaustaviti promet u tom dijelu Kolovara. Automobilima će promet biti dozvoljen samo iz smjera Elektre do bivše zgrade Poliklinike, ali ne i u zelenom pojasu. Nadam se da ćemo do kraja godine završiti prvu i pokrenuti drugu fazu uređenja tog dijela obale – ističe Dujela.

Nastavak kupališta na Kolovarama – od Zara Beach do Fontane – u nadležnosti je tvrtke Obale i lučice koja će po potrebi dohraniti plažu kako bi bila potpuno spremna za sezonu kupanja.

- U tijeku je i postavljanje tuševa na nekoliko lokacija, od Marexa i Puntamike do Dikla. Vjerujemo da će naši sugrađani, uz pridržavanje preporuka epidemiologa, uživati na uređenim gradskim kupalištima ovoga ljeta – poručuje Robertino Dujela.

08. svibanj 2024 19:58