StoryEditorOCM
4 kantunaU ARBANASIMA

Grade ‘kućetine‘ uz more i podižu ih nasipavanjem tla; vrhunac je asfaltiranje tako podignute ceste: ostale kuće čekaju prvu kišu i totalnu poplavu!

Piše L.Burčul
7. lipnja 2021. - 22:09

U Arbanasima, gdje nedaleko obale duž Ulice Andrije Kačića Miošića niču zdanja koja su više nalik zgradama nego privatnim kućama, događa se drama u jednom od „rukavaca“ glavne ulice: asfaltira se pristupni put velebnim zdanjima, ali bez dozvole i na opasan, pogrešan način. Na to uzaludno upozorava tamošnji dugogodišnji stanovnik Ivica Gundić – prijave koje je uputio inspekcijama i „komunalcima“ nisu riješile ništa, postavljanje asfalta, s čime se počelo u subotu, nastavilo se, pred našim očima, i u ponedjeljak.

Neće trebati dugo čekati, vjerojatno najkasnije do jeseni i do prvih kiša, da se dogodi katastrofa za koju, po provjerenom receptu, nitko neće biti kriv. Kuće koje su Arbanasi tu sagradili tko zna prije koliko godina će poplaviti, jer su vlasnici novih glomaznih građevina enormnih gabarita za svoje kuće – podignuli razinu tla! Stare kuće su doslovno potonule u odnosu na razinu novih.

Gundić nam pokazuje fotografije koje je snimao kako je vrijeme odmicalo: od zelene livade, do početka gradnje i nasipanja silnih slojeva kako bi svaka kuća bila izdignuta. Kako se nasipavalo za kuće, tako se i pristupni put nasipavao šljunkom i bivao sve viši.

- Ozbiljno sam se tada prestrašio, shvatio sam da mi prva kiša znači poplavljeno prizemlje, ali još ni tada nisam vjerovao da bi mogli sve to asfaltirati bez ikakve brige za oborinske vode, na onako povišeni šljunčani put samo su u subotu počeli stavljati asfalt – kaže Ivica Gundić, objašnjavajući da se depresija, udubljenje, stvorilo već  kad su privatni izvođači nasuli cestu; već tad su se oborinske vode slijevale sa strane.

- Grad Zadar je to trebao riješiti po GUP-u i po detaljnom planu tako da se postave odvodni šahtovi i drugo što je potrebno, jer naša je kuća samo deset centimetara viša od razine ceste. Kad padne kiša ući će nam u prizemlje i kompletno će nas poplaviti. Ja nisam protiv toga da se asfaltira, nego prije sloja asfalta treba riješiti osnovne stvari kad su oborinske vode u pitanju. Neće ovo dobro završiti – kaže Gundić.

Cesta se, kaže, radi „na crno“, bez građevinske dozvole, bez geometra, bez mjerenja, odoka, „kako paše ovima koji su izgradili nove kuće, ali oni su jako podigli svoje terene.“

- Ne možeš razumjeti takvo ponašanje u uređenoj državi u 21. stoljeću – kaže očajni Gundić, upozoravajući i da je ispod ceste sustav bunkera, na dubini i do devet metara, te da svakom trenutku može doći do propadanja.

On je asfaltiranje, koje je započelo u subotu, prijavio svim nadležnim službama, odazvao se gradski komunalni redar i rekao da se to „ne bi smjelo raditi.“

To potvrđuje i gradski pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela, koji navodi da je „5.lipnja u 9 sati komunalni redar evidentirao asfaltiranje čestica u privatnom vlasništvu koje se sukladno Zakonu o cestama smatraju cestom.“

- Komunalni redari su istoga dana prijavu proslijedili građevinskoj inspekciji – naveo je Dujela, no problem je puno gori od čekanja građevinskog inspektora kako bi asfaltiranje prestalo. Kako smo naveli, ono se nastavilo i u ponedjeljak.

Radi se o tome da Grad Zadar i komunalni redar uopće ne mogu postupati u ovom slučaju, jer navedena cesta – nije evidentirana. Ona spada u nerazvrstane ceste, ali „Povjerenstvo za evidenciju komunalne infrastrukture još uvijek nije evidentiralo predmetnu prometnicu.“ To u prijevodu znači da komunalni redar ne može intervenirati, osim usmene preporuke da se ne bi smjelo asfaltirati, nego će to moći tek nakon što Povjerenstvo ovu cestu evidentira kao nerazvrstanu i potom je upiše u zemljišne knjige kao vlasništvo Grada Zadra. Tek tada može se postupati, iako je jasno da se u praksi, upravo zbog „neupisane ceste“, može asfaltirati bez straha. Točnije, na teren bi trebala doći građevinska inspekcija, ona jedina može radove zaustaviti, no do sada se, unatoč prijavama Ivice Gundića, nije odazvao nitko.  

- Naši komunalni redari su istoga dana prijavu proslijedili građevinskoj inspekciji. Jedini lijek je trenutno temeljem zakona o gradnji da ih zaustavi građevinska, jer pretpostavljam da nemaju građevinsku dozvolu iako su vlasnici terena – ustvrdio je i pročelnik Dujela.

19. travanj 2024 06:24