StoryEditorOCM
4 kantunaOBEĆAO STANOVE

Građevinar iz Zadra optužen zbog projekta izgradnje dviju zgrada u Poličniku: "Dabogda krepao sutra ako sam ikoga prevario"

Piše B. S.
4. rujna 2024. - 22:20

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnica protiv 47-godišnjeg građevinara iz Zadra, tereći ga za prevaru povezanu s projektom izgradnje dviju zgrada u Poličniku. Prema optužnici, od veljače 2021. do prosinca 2022. godine, optuženi je lažno predstavio žrtvi da će na njezinoj čestici zemlje izgraditi stambenu zgradu, a zauzvrat će joj pripasti jedan stan.

Iako je sklopio Ugovor o zajedničkom ulaganju s namjerom da obavi potrebne radove, optuženi nije imao ni sredstva ni poslovne kapacitete za realizaciju obećanog projekta. Unatoč tome, od žrtve je u više navrata tijekom 2022. godine primio ukupno 8.228,81 eura za pripremne radove, od kojih su u stvarnosti izvedeni samo osnovni radovi u vrijednosti od 312 eura.

Optuženi je iskoristio povjerenje žrtve i dobio specijalne punomoći za prodaju stanova te je, bez njezinog znanja, sklopio Ugovor o kupoprodaji zemljišta. Kupci su prema njegovim uputama uplatili ukupno 30 tisuća eura, pri čemu je najveći dio tog novca završio na računu njegove izvanbračne supruge, dok je ostatak zadržao za sebe.

Prema optužnici, žrtva je oštećena za 56.496,81 eura, a optuženi se nepravedno okoristio za ukupno 38.228,81 eura. U svojoj obrani, tvrdio je da su se pojavili problemi s pristupnim putem i da je uložio značajna sredstva u materijal i usluge, uključujući 50.000 kuna za usluge HEP-a.

U svojoj obrani iznio je tvrdnje da su troškovi za geometra, arhitekta i putovanja iznosili između 60.000 i 70.000 eura, te da je dodatno platio 50.000 kuna za usluge HEP-a. Naveo je da Državno odvjetništvo treba prestati s "glupostima", te je naglasio da je on taj koji je zapravo oštećen. Tvrdio je da njegov materijal i ulaganje od 50 tisuća eura nitko nije uzeo u obzir, te da mu je navodno dužan iznos od 100 tisuća eura. U svojoj obrani, optuženi je energično negirao da je ikoga prevario, dodajući da je dobio posebne uvjete za gradnju. Svoje izjave je završio riječima "dabogda on krepao sutra" ako je ikoga prevario.

Međutim, obrana optuženog je procijenjena kao kontradiktorna s optužbama koje ga terete za prevaru i protupravno stjecanje imovinske koristi, te se nastavlja sudski postupak kako bi se utvrdila odgovornost.

14. rujan 2024 17:20