StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKTI VIŠNJIKA

Gradi se polivalentna dvorana, u tribini bazenskog kompleksa bit će dvorane za stolni tenis i boks, a stiže i toranj za skokove s - 25 metara visine

Piše Zadarski.hr
14. prosinca 2023. - 20:25

Do kraja ove godine ŠC Višnjik će biti papirnato pripremljen za novi višemilijunski investicijski ciklus u kojemu Višnjik računa na financijsku pomoć kroz europske fondove i pomoć grada i države, nego i na vlastita sredstva.

Među tri projekta koji se pripremaju, nalazi se i Dijagnostički centar za koji bi Višnjik trebao urediti prostor na drugom katu zgrade u kojoj sada radi dječji vrtić.

-Svaki moderan sportski centar jednostavno bi morao imati takav Dijagnostički centar s modernim aparatima i opremom. U taj projekt idemo u suradnji sa Sveučilištem u Zadru kojemu će na taj način biti omogućena znanstvena istraživanja. Sveučilište će upravljati Dijagnostičkim centrom i u njihovoj je obvezi nabavka opreme, dok bi Višnjik trebao urediti prostor, što je trenutno procijenjeno na 200.000 eura koji će se namaknuti kroz ITU program, kaže direktor Višnjika Denis Karlović.

Koliko je poznato, Sveučilište u Zadru već je odlučilo da će voditelj Dijagnostičkog centra biti Dinko Jadrešić.

Višnjik već ima građevinsku dozvolu za izgradnju polivalentne sportske dvorane prvenstveno namijenjene rukometnim i malonogometnim klubovima. Dvorana bi trebala niknuti uz već postojeće svlačionice i to s tribinama s 300 sjedećih mjesta.

Taj je projekt kandidiran za sredstva Ministarstva turizma i sporta, a očekuje se potpora nekoliko različitih sportskih saveza (nogomet, rukomet, karate, odbojka...) jer će dvorana moći ugostiti i neke od njihovih aktivnosti. Procijenjeno je da bi izgradnja dvorane mogla koštati oko 1,4 milijuna eura, a za ovaj projekt se od Ministarstva može dobiti najviše 400.000 eura, dok će se ostatak sredstava tražiti od Hrvatskog olimpijskog odbora i kroz EU fondove.

-Olakšavajuća nam je okolnost što se radi o projektu u kojeg se, kako je pokazala već provedena studija, investicija vraća kroz pet godina čak i kada bi bio izgrađen bez ikakve financijske potpore, navodi direktor Karlović.

S ovakvim dvoranama je malo problematično razdoblje od 12 do 15 sati kada opada interes za iznajmljivanje dvorane, ali bi i ta „terminska rupa” bila popunjena korištenjem dvorane od strane Sveučilišta, te zadarskih osnovnih i srednjih škola, pa na Višnjiku računaju da bi svi termini od 7 do 23 sata mogli biti popunjeni.

Objekt koji već ima pravomoćnu građevinsku dozvolu je i otvoreni olimpijski bazen i on je spreman za raspisivanje javnog natječaja za izgradnju. Grad Zadar je osigurao pet milijuna eura kroz ITU program za cijeli bazenski kompleks koji obuhvaća još i skakaonicu i bazen za skokove u vodu. Pritom će toranj za skokove u vodu imati tehničku mogućnost za održavanje egzibicijskih skokova s visine od čak 25 metara, zbog čega će bazen za skokove u vodu imati dubinu od šest metara.

Projektom su predviđene i tribine s 2.500 sjedećih mjesta, a izdavanje građevinske dozvole očekuje se do kraja ove godine.

-Ispod 90-metarskih tribina bazenskog kompleksa predviđena je izgradnja jedne dvorane za stolni tenis i jedne za boks. Za ovaj projekt smo dobili potporu Hrvatskog vaterpolo saveza, a već su obavljeni i razgovori s predstavnicima Vlade, jer u realizaciji tog velikog projekta očekujemo i najavljenu financijsku pomoć države, zaključuje direktor Denis Karlović.

30. travanj 2024 10:43