StoryEditorOCM
4 kantunaEVO KOME I KOLIKO

Gradonačelnik Dukić donio tri nove odluke o povećanju plaća proračunskim korisnicima, ali i direktorima

Piše Iva Ivanac
25. svibnja 2023. - 18:03

Gradonačelnik Branko Dukić donio je tri nove odluke koje se tiču povećanja plaća proračunskim korisnicima. 

Prva gradonačelnikova odluka tiče se povećanja osnovice za proračunske korisnike i to u visini od 12 posto za radnike u gradskim ustanovama (Znanstvena i Gradska knjižnica, HNK Zadar, Zadarski sport, Koncertni ured) i radnike u gradskoj upravi. Radnicima ŠC Višnjik se osnovica povećava deset posto, a vatrogasnoj zajednici za 20 posto i to u dva koraka, osnovica plaće će im se povećati za 12 posto, a koeficijent za osam posto s tim da će vatrogascima plaće još rasti zbog uvođenja novog pravilnika na razini RH. U svim komunalnim društvima (Nasadi, Čistoća i Liburnija) traju razgovori vezani uz kolektivni ugovor, a Vodovod je pred potpisom kolektivnog ugovora. 

Gradonačelnik je donio odluku o povećanju maksimalne bruto plaće za direktore trgovačkih društava koja je dosada iznosila 14.750,00 kuna, a sada se povisuje na 18.000,00 odnosno 2.390 eura te za ravnatelje gradskih ustanova i gradskih vrtića koja po novom iznosi 2.240 eura.

- I ovu smo odluku pravovremeno najavili i nije istina da smo je odgađali iz političkih razloga odnosno izbjegavanja nezadovoljstva dijela vijećnika. Jednostavno, trebalo je pričekati donošenje proračuna. Više sam puta rekao, ova odluka nije političko nego egzistencijalno pitanje, kako za same radnike, tako i za održavanje dosegnutih standarda komunalnog održavanja, kulture i sporta u gradu. Nama u gradskoj javnoj upravi proteklih par godina je realnost odlazak kadrova. Gradske tvrtke i ustanove odavno plaćama nisu konkurentne onima na realnom tržištu rada. Plaća diplomiranog pravnika, ekonomista i ostalih strukovnih područja visoke i više stručne spreme u zadarskoj javnoj upravi na razini je srednje stručne spreme u realnom sektoru. Deplasirano je zato govoriti o uhljebljivanju u javnim službama jer mi imamo natječaje za određena radna mjesta koja su neprekidno otvorena. U takvim uvjetima došli su inflacija i poskupljenja, a posebno s dinamikom potreba za djelatnicima u realnom sektoru taj problem sve više dolazi do izražaja, kazao je gradonačelnik dodajući kako su pojedina trgovačka društva već u prošloj godini ili početkom ove godine podigla plaće svojim zaposlenicima ovisno o mogućnostima, te kako sada razgovaraju i ispituju sve opcije za novo povećanje do kraja godine.

- U posljednjih nekoliko mjeseci vodili smo razgovore i kolektivno pregovaranje sa predstavnicima sindikatima svih trgovačkih društava. Na tim sastancima glavni fokus su plaće i ostala materijalna prava i uvjeti rada zaposlenika naših trgovačkih društava. I dalje traju pregovori sa predstavnicima sindikata komunalnih društava Liburnije, Nasada, Čistoće. Vodovod je pred potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Vjerujem da ćemo kroz mjesec dana imati zaključke svih tih sastanaka i da ćemo uspjeti osigurati dodatna sredstva za daljnji rast plaća. Ta povećanja uvjetuju i razgovore o plaćama direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova. Maksimalni iznos bruto plaće direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova nije se mijenjao i povećavao već dugi niz godina, a s ovim povećanjem djelatnicima njihova bi plaća bila u drugom platnom razredu, zaključio je gradonačelnik Dukić. 

26. travanj 2024 10:47