StoryEditorOCM
4 kantunaPREDŠKOLSKI ODGOJ

Gradonačelnik Dukić: Gradimo vrtiće za svako zadarsko dijete, na Višnjiku, Smiljevcu, Crvenim kućama i Diklu

Piše Promo/Grad Zadar
29. ožujka 2021. - 21:23
Gradonačelnik Branko Dukić u obilasku dječjeg vrtića na Višnjiku u društvu direktora ŠC Višnjik Denisa KarlovićaGrad Zadar

Grad Zadar uskoro će raspisati natječaj za uređenje novog vrtića na Višnjiku, radnoga naziva PO Višnjik 3. Riječ je o prostorima na prvom katu zgrade, iznad postojećeg vrtića Višnjik 1, u obuhvatu ŠC Višnjik. Uređenjem ovog novog vrtića otvorit će se šest novih odgojno-obrazovnih skupina. Tim povodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, obišao je zgradu u kojoj će se vrtić nalaziti:

- U sljedećem četverogodišnjem razdoblju nastavljamo proširivati kapacitete predškolskoga odgoja. Cilj nam je da svako dijete u Zadru ima svoje mjesto u vrtiću odnosno da više ne bude lista čekanja za upis. Osim uređenja ovog prostora, a nakon što DV „Latica“ iseli u Centar Mocire, u planu nam je i rekonstrukcija i proširenje PO „Pčelica“ te povećanje broja odgojno-obrazovnih skupina sa sadašnjih četiri na osam. Uređenjem ova dva predškolska objekta otvorit će se ukupno 250 novih mjesta čime ćemo osigurati mjesto u vrtiću za svako zadarsko dijete, najavio je prilikom obilaska gradonačelnik Dukić te dodao kako će svim sportskim udrugama, koje se trenutno nalaze u prostorima budućeg vrtića na Višnjiku, biti ponuđeni bolji prostori.

image
Idejno rješenje novog vrtića Pčelica na Višnjiku
Grad Zadar

Usvajanjem urbanističkih planova uređenja područja Smiljevaca i Crvenih kuća od strane Gradskog vijeća Grada Zadra, stvoreni su temeljni preduvjeti da se može ići u izradu projektne dokumentacije za nove dječje vrtiće i u tim dijelovima grada dok je za vrtić u Diklu već napravljeno idejno rješenje nakon kojeg slijedi izrada ostale projekte dokumentacije te dobivanje građevinske dozvole. Gradonačelnik Dukić naglasio je kako su planiranje i izgradnja novih vrtića nastavak ulaganja u našu djecu, obitelji i podizanje standarda u ovome segmentu te podsjetio:

- Kad stvaramo nova naselja odmah ih planiramo tako da imaju sve što obitelji treba. Grad Zadar kontinuirano provodi populacijske mjere, a posebno one koje se odnose na unapređenja obiteljskog i poslovnog života roditelja s malom djecom. Od početka 2017. godine umanjili smo participaciju za smještaj djece u dječje vrtiće za 10-satni cjelodnevni program te ona iznosi 600 kuna, za drugo dijete 300 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno. Za poludnevni (5-satni) program participacija iznosi 300 kuna. Dodatno, roditelji četvero i više djece u potpunosti su oslobođeni plaćanja participacije, a UO za socijalnu skrb i zdravstvo, sukladno određenim socijalnim kriterijima (dječji doplatak, samohranost roditelja i sl.) dodatno umanjuje iznos participacije. U proračunu se za ovu namjenu svake godine osigura oko milijun kuna.

image
Grafikon rasta proračuna UO za odgoj i školsatvo za predškolstvo
Grad Zadar

Gradonačelnik Dukić također je obišao i novootvoren tzv. sportski vrtić na Višnjiku, PO Višnjik 2, gdje je u tijeku uređenje okoliša, asfaltiranje javnih površina i postavljanje zelenila. Ovaj vrtić je poput drugih zadarskih vrtića uključen u projekt „Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“. Projektom je omogućen smjenski rad i produljeni boravak, verificirani su novi odgojno-obrazovni programi, educirani postojeći zaposlenici te zaposleni novi djelatnici. Također, vrtići su obogaćeni i vrijednom opremom za provedbu navedenih programa. Ukupno sedam partnerskih vrtića opremljeno je s jednim i/ili više didaktičkih setova, namještaja i potrošnih materijala: didaktičkim setovima za likovnu i dramsku sekciju, Orffovim instrumentarijem, opremom za višenamjensku športsku dvoranu, Montessori priborom i didaktikom, opremom za senzornu sobu, ekološkim modularnim namještajem, te informatičkom opremom koja se koristi prilikom realizacije ranog učenja engleskog jezika. Ukupna vrijednost projekta je 14.269.513,60 kuna. Bespovratna sredstva iznose 100 posto, a financiraju se iz Europskog socijalnog fonda.

- Projekt „Mreža ZaDar“, donio je potpuno novi standard u programima odgoja u našem gradu. Brojni roditelji djece vrtićke dobi nemaju standardno radno vrijeme i to im svakodnevno uzrokuje brojne probleme. Ovakvim projektima njihov život se značajno mijenja i nadam se da im je podizanje djece lakše nego je bilo prije.

image
Idejno rješenje novog vrtića na Diklu

U Proračunu Grada Zadra za 2021. za predškolski odgoj i obrazovanje osigurano gotovo 60 milijuna kuna (bez kapitalne gradnje). Od tog iznosa oko 19 milijuna kuna izdvaja se za sufinanciranje vrtića drugih osnivača čime se osigurava jednaka cijena usluge za sve roditelje, a odgojiteljima zakonski propisan iznos plaće. U tih 19 milijuna ulaze i sredstva za mobilni stručni tim (dva pedagoga, dva psihologa i medicinska sestra) čime je zajamčena i dodatna kvaliteta provedbe programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U Zadru se već dugi niz godina u predškolski odgoj ulaže kontinuirano, planski i s jasnom vizijom, a samo je u ovom mandatu proračun za tu namjenu povećan za gotovo 21 milijun kuna (5,5 milijuna kuna više za vrtiće drugih osnivača), o čemu gradonačelnik Dukić ističe:

- Nije rješenje samo izgraditi novi objekt, stalno smanjujemo troškove roditeljima, prilagođavamo se njihovim poslovnim obavezama i podižemo standard. Vrtići su nekad doživljavani kao čuvališta, a danas želimo sve viši standard predškolskog odgoja i obrazovanja s različitim programima. Djeca imaju pravo na sretnije i uspješnije odrastanje, a naša je obaveza da im zajedno s roditeljima to osiguramo u njihovom Zadru. Ništa ne ide preko noći, a da smo godinama na dobrom putu najbolje pokazuje porast broja prvašića po kojem je Zadar među najuspješnijima, ja bih rekao najsretnijima u Hrvatskoj.

Digitalizacija upisa u DV Sunce i DV Radost

 

Gradonačelnik Grada Zadra potpisao je u veljači ugovor o sudjelovanju u odabranim aktivnostima u sklopu projekta „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ koji se odnosi na DV „Radost“ i DV „Sunce“, nakon čega je Grad Zadar pokrenuo proces digitalizacije upisa u zadarske dječje vrtiće. Projektom će se omogućiti upis djece u vrtiće elektroničkim putem, odnosno pokretanje jedinstvenog on-line zahtjeva i njegova potpuna obrada putem sustava e-Građani.

- Vjerujem kako ćemo ovim projektom roditeljima pojednostaviti proces upisa djece u naše vrtiće u dijelu prikupljanja potrebne dokumentacije za prijavu s obzirom da će sustav te podatke sam povlačiti iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela. To je još jedan korak u smjeru digitalizacije javne uprave i razvoja e-usluga, najavio je gradonačelnik Dukić.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020., u ukupnoj vrijednosti od 40.002.019 kuna, a provodi ga Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNet.

image
Vrtić za svako zadarsko dijete
Grad Zadar
25. travanj 2024 04:13