StoryEditorOCM
4 kantunaAD HOC RAZGOVOR

Gradonačelnik Dukić: Hoću li imati većinu za novi proračun, vidjet ćemo. Samo je jedna nepoznanica. Da, dignut ću plaće zaposlenicima i direktorima!

Piše Ivica Nevešćanin
30. ožujka 2023. - 20:37

Pregovori oko novog proračuna Grada Zadra za 2023. godinu su završeni. Gradonačelnik Branko Dukić u srijedu je objavio da je oko amandmana postignut dogovor i s Nezavisnom listom Enija Meštrovića, a još prošle godine usvojeni su amandmani SDP-a i Damir Biloglava (Domovinski pokret). Jedini koji su (za sada) ostali izvan pregovora, i amandmana, Akcija je mladih koja je pregovore protestno prekinula zbog zapošljavanja bivšeg direktora KK Zadar Željka Žilavca na mjesto ravnatelja javne ustanove Zadarski sport.

O sljedećim koracima gradske uprave i posljedicama privremenog financiranja (tehničkog proračuna) za Grad, razgovarali smo s gradonačelnikom Dukićem.

Nakon četiri mjeseca povuci-potegni i političkog nadmudrivanja, ima li Zadar gradski proračun? Je li kriza iza nas? Jeste li sigurni da imate proračun ili se sve još može okrenuti na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća?

- Prema sadašnjim pokazateljima, nakon završetka razgovara s političkim akterima, imamo definiran prijedlog proračuna za 2023. godinu. On predstavlja postignuti politički dogovor u kojem smo uvažili različite prijedloge za koje smo osigurali financijski okvir. Dakle, imamo zajedničko rješenje koje uključuje brojne prijedloge većine političkih opcija.

Dobro, ali jeste li sigurni da imate većinu u vijeću koja će dignuti ruke za taj proračun?

- Sigurni nismo, jer imamo jednu nepoznanicu, a ona se zove Akcija mladih koja je trebala, ali nije, sudjelovati u razgovorima. Očekujem da će oni na sjednici predložiti niz amandmana. Tri dana prije sjednice moraju ih dostaviti kako bi ih znali razvrstati. Neki će sigurno biti prihvatljivi, neki će sigurno biti zakoniti, ali nama neprihvatljivi, a neki će sigurno biti i neprihvatljivi i nezakoniti. Teško je sad to reći...

Imate li podršku SDP-a i nezavisne liste Enija Meštrovića da neće, kao zadnji put, dići ruku i za amandmane Akcije mladih koji su, da tako kažemo, srušili proračun?

- Imamo, ali to ne možemo znati sa sigurnošću dok ne dođemo na sjednicu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Znači postoji mogućnost da se ponovi prošlogodišnji scenarij?

- Mogućnost postoji, ali vjerojatnost je manja. Na meni je da predlagatelje upozorim na sve problematične ili nezakonite amandmane, jer njihovim prihvaćanjem ćemo se opet dovesti na početak. Oni ne smiju proći.

Zakon vam da je mogućnost preraspodjele pet posto proračuna, neki špekuliraju da bi tako neke dogovorene, a neželjene amandmane, mogli lako ‘preskočiti‘?

- Sve što je dogovoreno je sastavni dio proračuna i vjerujem da će sve to biti i izvršeno onako kako smo se dogovorili bez ikakvih preraspodjela. No ako dođemo u poziciju da neki amandmani, primjerice Akcije mladih, ugrožavaju neke pozicije, ti se amandmani najvjerojatnije neće moći izvršiti. Ali, Akcija mladih koji put iznenadi sve, pa će možda i mene i sebe. Nadam se da će donijeti uravnotežene amandmane koje ćemo moći provesti.

Akcija mladih dakle može očekivati da ćete i njihove amandmane usvojiti, neće biti ‘kažnjeni‘ zato što nisu htjeli sudjelovati u pregovorima zbog Žilavca?

- Usvojit ćemo ih ako budu zakoniti, financijski uravnoteženi, provedivi, ali zadnji put su predložili amandmane koji su manje više svi bili neprovedivi. Bilo bi dobro, da ne kažem idealno, da su bili uključeni u razgovor oko proračuna i da smo racionalno razgovarati o njima te da su uvršteni u zajednički proračun. Mi sad ne znamo koji će to biti amandmani ni koliko će ih biti, ali smo spremni o njima razgovarati, ali nijedan nezakoniti amandman ne smijemo prihvatiti.

Hoće li amandmani Akcije mladih prethodno proći povjerenstvo za ocjenu pravne valjanosti, kao što je to predložio Bruno Milin?

- Sad ne, jer takvo povjerenstvo nije formirano, ali u budućnosti bi takvo nešto bilo korisno. Kad ih dobijemo, mi ćemo upozorit sve vijećnike koji bi to amandmani vrlo vjerojatno mogli biti nezakoniti.

image

Daniel Radeta
 

Luka Gerlanc/Cropix

Koliko iznosi dogovoreni proračun?

- Radimo na tome. Znat ćemo točno kroz desetak dana. U okviru prethodnog prijedloga. Oko 105 milijuna eura.

Hoće li usvojeni amandmani utjecati na projekte ili planove koje ste vi kao gradonačelnik htjeli realizirati u ovoj godini? Jeste li žrtvovali neke svoje ciljeve za većinu ruku u Gradskom vijeću?

- Strateški ciljevi ostaju isti, kao i u prvom mandatu, i vjerujem da ću ih do kraja ovog mandata sve izvršiti. Hoće li neki manji projekti ili zamisli biti oštećeni, naravno da hoće, ali to ne znači da će usvojeni amandmani nisu dobri, iako u njima uvijek ima dosta populizma, a manje strateških planiranja. Mi želimo manje populizma i veće sudjelovanje u strateškom promišljanju.

Koliko su teški amandmani koje ste uglavili u proračun?

- Svi prijedlozi ukupno iznose između 3,5 i 4 milijuna eura. Prijedlozi SDP-a su oko 2 milijuna, a nezavisne liste oko 1,5 milijuna eura. Teško je to precizno reći jer su neki amandmani vezani za programe koji se realiziraju kroz više godina.

Usvajanjem novog proračuna prestaje privremeno financiranje. Mišljenje struke je da ste se našli u presedanskoj situaciji, a kao gradonačelnik ste stekli jedinstveno političko iskustvo. Je li grad izgubio razvojni korak tijekom tehničkog proračuna, hoće li biti ikakve dugoročne štete?

- Pronašli smo način da ne zaustavljamo ni jedan projekt. Neke smo nažalost odgodili i to pokazuje da je ovakvo financiranje dugoročno neodrživo. Još uvijek stojimo dobro po pitanju investicija, infrastrukturnih projekata, zaposlenosti... Ali politička nestabilnost ubrzo bi nam mogla početi stizati na naplatu. Nadam se da neće doći do toga.

image

Enio Meštrović

Luka Gerlanc/Cropix

Tehnički proračun dakle nije ugrozio strateške projekte?

- Nije, jer smo i ovakvim financiranjem uspjeli osigurati stabilnost, da se svi započeti projekti i investicije normalno nastave odvijati. Bilo je dosta velikih problema na početku, kad smo se našli u ovoj situaciji i kada sam upozorio sve korisnike da će biti kašnjenja plaće. Sve drugo smo nekako uspjeli premostiti. Evo, baš danas sam potpisao tehnički proračun za naredna tri mjeseca, dakle plaće, pokrenuti projekti... Borimo se da sve zadržimo.

Što je stavljeno na čekanje zbog tehničkog proračuna?

- Čekaju nas ugovori za dva vrtića, škole, uređenje rive, nekih zelenih gradskih područja... To sve kasni, ali nadam se da ćemo stići na vlak jer vjerujem da smo na dobrom putu. Veliki dio političkih pregovora je iza nas i vjerujem da ćemo na nakon Uskrsa izglasati zakoniti proračun koji će nam dati mogućnosti za normalan rad.

Iz današnjeg iskustva, kad pogledate unatrag, biste li nešto drugo napravili prije četiri mjeseca?

- Ne.

Niste napravili nijedan krivi korak?

- Mislim da ne.

Neki stručnjaci smatraju kako ste mogli izbjeći ovu situaciju s privremenim financiranju da niste donijeli odluku o obustavi proračuna. Trebalo je, kažu, samo pričekati odluku Ministarstva financija i potom ukloniti nezakonitosti...

- Svoje odluke nisam donosio zbog kaprica i samostalno, nego strogo u skladu sa zakonom. Da smo tako postupili u novom proračunu ne bi bilo i nekih dobrih prijedloga koje smo sada uvrstili. Razgovarali smo s mnogim stranama, ljudima sličnih iskustava, što napraviti i kako djelovati. Odabrali smo najispravniji put, a to je raditi sve po zakonu. Da smo bilo što napravili mimo zakona, imali bi više problema i ozbiljnije posljedice. Ovako smo imali najmanje moguću štetu za grad, jer su svi procesi u gradu nastavljeni i život teče normalno. Žao mi je samo da od početka godine nismo mogli podići plaću svim korisnicima gradskog proračuna.

To ćete sad napraviti?

- Hoću, za deset posto, čim se usvoji proračun.

image

Adela Frank s amandmanima Nezavisne liste Enija Mestrovica
 

Luka Gerlanc/Cropix

Znači da će proći i povećanje plaća za direktore gradskih tvrtki?

- Moramo povećati plaće jer vidimo što se događa na tržištu rada. Direktora je malo i oni imaju svoju odgovornost da stvore bolje uvjete i za rad i za grad. Meni bi bilo draže da direktor ima plaću od 10 tisuća eura, a radnik pet. Ali sad imamo situaciju da direktor ima 1200-1300 eura, a radnik može imati od 500 do 700 eura. Moramo težiti većim standardima. Ne populizmu. Plaće zaposlenika gradskih javnih službi nisu političko nego egzistencijalno pitanje. I za njih i za grad.

Kažete da tehnički proračun funkcionira, da nemate problema, zašto je onda bilo potrebno sijanje straha kako neće biti plaća za korisnike gradskog proračuna, da ćemo živjeti u mraku...

- Sve to i još puno više posljedica dogodilo bi nam se da nismo žurno pristupili izradi Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, jer onakav proračun vodio je tome. Do donošenja te Odluke najavio sam moguće kašnjenje plaća i probleme sa plaćanjima i zamolio sve skupa za razumijevanje.

Od mene je većina u vijeću tražila da prihvatim nezakonit proračun. Da sam ga prihvatio mi bi nakon dva mjeseca bili u mraku. Koje bi se tada tužbe dogodile zbog, primjerice, prometnih nesreća, za Grad? To nismo mogli prihvatiti. Svako ima svoju odgovornost, a ja sam legalist i to se mora poštovati, bez iznimke. Ja sam samo upozorio što bi nam se moglo dogoditi da smo usvojili nezakoniti proračun, nisam nikoga zastrašivao.

Koji ćete projekti uspjeti realizirati iz novog proračuna do kraja godine?

- Prije svega dječje vrtiće. Dobili smo novac iz EU za dva vrtića, uskoro će ići natječaj za školske zgrade na Crvenim kućama, za proširenje Šimuna Kožičića Benje, nova zgrada u Kožinu i proširenje Bartula Kašića. Sredstva za te projekte dobit ćemo iz NPOO-a. Već smo trebali sa Strabagom potpisati ugovor za izgradnju ulice Jakova Cezana, a tu je i park Kažimira Zankija, uređenje zelenog pojasa na rivi, stanogradnja za mlade obitelji u Crnom... Važno je da investicijski ciklus neće biti zaustavljen, da se problemi iz ove neće prelijevati na iduću proračunsku godinu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Milijun eura za KK Zadar je pristojno! Vraća li se politika u nadzorni odbor kluba?

Govori se o povećanju broja članova NO KK Zadar na mofuće devet članova? Hoće li Grad opet imati svog predstavnika?

- Mislim da su u KK Zadru na dobrom putu pronalaska rješenja. Nedavno su članovi NO održali sastanka s predstavnicima političkih stranaka na kojem su iznijeli određene projekcije za budućnost. Vjerujem da će biti još takvih sastanaka. Moj stav je uvijek bio podrška za KK Zadar, ali Gradsko vijeće na koncu odlučuje hoće li biti podrške i u kojem smjeru će ona ići.

Što se tiče povećanja broja članova NO, mislim da to u ovom trenutku nije presudno, niti je prioritet. Osim ako se ne radi o ljudima koji doprinose i ulažu u klub, dapače, njima bih uvijek dao mjesto u NO. Ali prije toga trebaju izabrati novog direktora.

Hoće li se Grad Zadar vratiti u nadzor kluba? Licemjerno je reći da ne želite politiku u KK Zadar, a Grad Zadar daje klubu nemili novac poreznih obveznika. Dok je tako, Grad bi morao imati i svog čovjeka u NO?

- Grad je kao vlasnik uvijek prisutan u klubu, i kroz skupštinu kluba u krajnjoj liniji. Ali, u pravu ste, o tome treba razmisliti. Uvijek sam nastojao pomoći klubu i nastojimo naći konsenzus da se klub dovede u mirnije vode, a to ne ide bez novaca.

Koliko je novaca za klub predviđeno u proračunu?

- Okvirno oko milijun eura, mislim da je to prihvatljivo. Razgovarat ćemo o tome još sa strankama u Gradskom vijeću, ali mislim da je milijun eura sasvim pristojan novac. Ako to ne žele, neka naš prijedlog skinu, i kažu koliko žele, ali po tom pitanju moraju svi biti suglasni.

19. travanj 2024 14:05