StoryEditorOCM
4 kantuna"BREAKING NEWS"

Gradonačelnik Dukić je zatražio postavljanje ograde na bedemima! 1472 dana prekasno. Nakon 2012., sve "objekte" postavljene u Ledani treba ukloniti!

Piše Ivica Nevešćanin
30. srpnja 2022. - 10:46

Gradonačelnik Branko Dukić pokrenuo je proceduru za postavljanje zaštitne ograde na svim kritičnim mjestima u Perivoju kraljice Jelene Madijevke na bedemu Grimani i Parku Vladimira Nazora na utvrdi Forte. 

Ovaj ”breaking news” potvrdila nam je glasnogovornica Ministarstva kulture i medija Renata Margaretić Urlić odgovarajući na pitanja koja smo postavili Igoru Miletiću, pročelniku Konzervatorskog odjela u Zadru, povodom pogibije mladog Irca u padu s bedema i kontroverznog rada kafića i noćnog bara Ledana

Gradonačelnik je zahtjev prema zadarskim konzervatorima podnio 19. srpnja, dvanaest dana nakon tragičnog događaja. Četiri godine i dvanaest dana prekasno, rekli bi, jer je na gotovo istom mjestu, u padu s nezaštićenog dijela bedema, u ljeto 2018. pao i smrtno stradao 20-godišnji mladić iz Nizozemske, a odgovorni i gradske vlasti od tada do danas nisu baš ništa poduzeli da se slična nesreća ne ponovi.

image
Luka Gerlanc/

- Slijedom vaših pitanja obavještavamo vas da je Konzervatorski odjel u Zadru Ministarstva kulture i medija, 19. srpnja 2022. zaprimio zahtjev gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića za postavljanje ograde na svim kritičnim mjestima u Perivoju kraljice Jelene na bastionu Ponton (bedem Grimani) koji je dio zaštićenog područja upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine i Parku Vladimira Nazora na utvrdi Forte. Posebne uvjete za postavljanje ograde naš je Odjel izdao 26. srpnja 2022. godine – stoji u odgovoru iz Ministarstva kulture i medija.

Dakle, u roku od sedam dana, konzervatori su izdali posebne uvjete sa sva kritična mjesta na području dva gradska perivoja.

Podsjetimo, gradski oci su nakon pogibije mladića 2018. u nekoliko navrata isticali kako će postaviti zaštitu na kritični dijelovima bedema i kako su tražili uvjete od konzervatora, jer se radi o spomeniku pod zaštitom UNESCO-a, što se pokazalo kao obična laž koja je trebala umiri javnost i skrenuti pažnju od odgovornih ljudi u gradskoj upravi. Naime, nakon pogibije 20-godišnjaka 7. srpnja, iz Konzervatorskog su ureda rekli kako im se ni prije ni poslije pogibije mladog Nizozemca nikad nitko nije službeno obratio sa zahtjevom za izdavanjem posebnih uvjeta za postavljanje zaštitne ograde u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.  

Konzervatorski uvjeti određuju vrstu i oblik ograde, a sve troškove vezane za postavljanje ograde snosit će vlasnik bedema, odnosno Grad Zadar.

image

Igor Miletić, pročelnik zadarskih konzervatora
 

Jure Miskovic/Cropix

- Navedenim posebnim uvjetima određena je vrsta, odnosno oblik ograde, te je zatražena izrada dokumentacije na temelju koje će se ograda i postaviti. Nakon izrade dokumentacije, Konzervatorski odjel u Zadru će izdati odobrenje za radove. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (od članka 18. na dalje) o kulturnom dobru dužan je skrbiti vlasnik i snositi sve troškove vezane za očuvanje i održavanje, odnosno provedbu mjera tehničke zaštite – navodi se odgovoru iz Ministarstva.

Pročelnika Miletića pitali smo i je li njegov ured dao suglasnost za objekte i sadržaje (plesni podij, montažni pult, šankovi, poljski WC, plastični tapeti...) koje koristi Ledana na javnoj površini Perivoja.

- Pregledom arhivske dokumentacije zadarskog Konzervatorskog odjela, utvrđeno je da su tijekom 2012. godine, na zahtjev tvrtke Riva Liburna d.o.o., u dva navrata izdani posebni uvjeti. Ponajprije, u siječnju 2012. su izdani uvjeti za sanaciju pristupnih rampi, uređenje zelenila i postavljanje dvije drvene platforme na pozicije već postojećih betonskih platoa na kojima su se nalazile ranije građevine. U studenom iste godine dani su uvjeti za postavljanje privremene nadstrešnice iznad drvene platforme u istočnom dijelu perivoja. Sva ostala oprema koja se danas tamo nalazi postavljena je bez odobrenja ovog Odjela, a njeno uklanjanje u nadležnosti je gradskog Komunalnog odjela – stoji u odgovoru.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Dakle, nakon 2012. sve što je postavljeno u Ledani, kao povijesnom parku, a od 2017. i spomeniku na listi UNESCO-a, nema suglasnost konzervatora! To je gotovo 95 posto objekata i sadržaja koji su najstariji gradski perivoj pretvorili u noćni klub i što bi gradske komunalne službe trebale ukloniti. Što prije, to bolje!

Činjenica da su zadnjih devet godina vlasnici Ledane, tvrtka Riva Liburna, u Perivoju radili što su god htjeli, mimo konzervatorskih uvjeta, govori koliko su učinkoviti komunalni redari na javnim površinama i područjima pod posebnom zaštitom. Odnosno, koliko su za Ledanu vrijedila posebna, privilegirana pravila ponašanja u javnom prostoru, potpuno suprotna sa zakonom i pravilima, koja gotovo deset godina nitko nije propitivao: od Nasada i gradske uprave, do konzervatora i inspekcijskih službi.   

Zanimalo nas je još je li djelatnost noćnog kluba sa svim spomenutim sadržajima i objektima u skladu sa zaštićenim područjem pod UNESCO-a te ima li pročelnik Miletić, kao odgovorna osoba stručne službe, primjedbe na takvo korištenje dijela Perivoja i mletačkih bedema?

- Prema našim saznanjima, evaluatori koji su procjenjivali kriterije za upis zadarskog obrambenog sustava na Popis zaštićene svjetske baštine UNESCO-a nisu imali primjedbe na sadržaj i objekte na bastionu Ponton – odgovorili su nam.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na pitanje je li postojala, ili postoji, namjera konzervatora da pokrenu, zatraže ili predlože zaštitu Perivoja kraljice Jelene Madijevke kao spomenika parkovne arhitekture, dobili smo odgovor da „s obzirom na to da je riječ o prvom gradskom perivoju, oblikovanom 1829. godine u vrijeme dok je grad još funkcionirao kao utvrda, Perivoj kraljice Jelene Madijevke sa svim svojim vegetacijskim i kulturno-povijesnim vrijednostima, već se nalazi u zoni zaštite kulturno povijesne cjeline Grada Zadra i dodatno uvrštenjem zadarskih bedema na Popis UNESCO-ove svjetske baštine”. 

Ponovimo, dvanaest dana nakon pogibije mladog Irca gradonačelnik Dukić je zatražio od zadarskih konzervator uvjete za postavljanjem zaštitne ograde na svim kritičnim mjestima u Perivoju kraljice Jelene Madijevke i Perivoju Vladimira Nazora. Konzervatori su uvjete izdali u roku sedam dana i sada predstoji izrada i postavljanje ograde koju će financirati Grad Zadar.

Konzervatori su Ledani 2012. izdali uvjete za parterno uređenje dijela Perivoja i postavljanje privremenih drvenih platformi i nadstrešnica na betonskim podlogama gdje su nekada u prošlosti bili podignuti paviljoni, no sve drugo što je Ledana tamo godinama kasnije postavila, ugradila i nakrcala, nema njihovu suglasnost i komunalne službe trebaju ukloniti.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nadalje, sadržaj i objekti na bastionu Ponton nisu bili prepreka za uvrštenje bedema na UNESCO-vu listu, a Ministarstvo kulture nije nikad razmišljalo da Perivoj kraljice Jelene zaštiti kao spomenik parkovne arhitekture jer se ionako nalazi u zoni zaštite kulturno povijesne cjeline Grada Zadra, a dodatnu zaštitu uživa uvrštenjem zadarskih bedema na popis svjetske baštine UNESCO-a. 

Grad Zadar je napokon napravio prvi konkretan korak prema zaštiti života i sprječavanju tragedija na području dva gradska perivoja.

Za to mu je, eto, trebalo, minimalno, 1472 dana. I izgubljen jedan mladi ljudski život.

Je li to bilo teško?

20. travanj 2024 10:05