StoryEditorOCM
4 kantunaNIKAD NIJE DOSTA

Gradonačelnik Dukić odbio Ledani produžiti radno vrijeme do 3 ujutro! Novi zahtjev podnijeli su 7 dana nakon tragedije. HDZ je kriv za smrt Poluotoka!

Piše Ivica Nevešćanin
23. srpnja 2022. - 20:49

Gradonačelnik Branko Dukić odbio je produžiti radno vrijeme Ledani do tri sata ujutro u razdoblju od 18. srpnja do 3. kolovoza ove godine. Zahtjev Rive Liburna gradska je uprava zaprimila četiri dana ranije, samo tjedan dana nakon tragične pobije 20-godišnjeg Irca u padu s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke.

- Dana 14. srpnja 2022. godine zaprimili smo Zahtjev za održavanje manifestacija na otvorenom za period od 18. srpnja 2022. do 3. kolovoza 2022. godine po kojem Zahtjevu nije postupano, odnosno nije izdano odobrenje, obzirom na nastale okolnosti i tijek postupka mjerodavnih institucija koje su u tijeku – navodi se u odgovoru kojeg smo dobili iz gradskog ureda za odnose s javnošću. To i druga pitanja postavili smo Ivici Katiću, gradskom pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka. Od njega smo tražili podatke o radnom vremenu Ledane od 2012. do danas, odnosno kako je Ledana smjela raditi.

Naime, sa svojom dvostrukom registracijom, kao kafić i noćni bar, Ledana po zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ima i dvostruko radno vrijeme. Kao kafić može raditi do 24 sata, a kao noćni klub od 21 do 06 sati, ali samo u zatvorenom prostoru. Ledana je svih ovih godina ipak radila do 3 sata iza ponoći, što znači da je, koristeći odluke gradske uprave o radnom vremenu te izravne odluke gradonačelnika koji može dozvoliti dodatno produženje rada za dva sata kafićima, de facto radila kao noćni klub na otvorenome.

image

Gradski pročelnik Ivica Katić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Evo što smo pitali pročelnika Katića:

- Od otvaranja 2012. do danas, do kada je Ledana smjela raditi (radno vrijeme)?

- Po kojem je radnom vremenu radila Ledana: po zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (kafići do 24 sata, noćni barovi od 21 do 06) ili po odlukama gradske uprave i gradonačelnika?

- Tko nadzire radno vrijeme kafića i noćnog bara: turistička inspekcija ili komunalni redari koji rade do 23 sata?

- Koliko je puta i kada Ledana u 2022. godini tražila produljenje radnog vremena od gradonačelnika i je li im to bilo odobreno? Kada je to tražila zadnji put?

- Nakon incidenta od 7. srpnja u kojem je poginuo mladić iz Irske, koje je bilo radno vrijeme Ledane?

Dobili smo sljedeći odgovor:

„Radno vrijeme ugostiteljskih objekata propisano je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, a koje odredbe Zakona su prenesene i u Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti grada Zadra. Propisano je da ”barovi“ koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima mogu raditi od 21 do 06 sati i to samo u zatvorenim prostorima.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata regulirano je gore navedenim Zakonom i Odlukom, a po prekoračenju radnog vremena postupaju policija i državni inspektorat.

Društvo Riva Liburna je Gradu Zadru podnosilo zahtjeve za održavanje manifestacija na otvorenom. Predmetni zahtjevi zatraženi su i odobreni sukladno odredbama Odluke Gradskog vijeća Grada Zadra o lokacijama i uvjetima za održavanje javnih skupova i manifestacija na području Grada Zadra kod kojih pri održavanju postoji mogućnost prekoračenja dopuštene razine buke. Istom Odlukom određeno je da je Perivoj kraljice Jelene Madijevke jedna od ukupno jedanaest lokacija na kojima je dopušteno organizirati manifestacije. Također, tom Odlukom definirano je kako prekoračenje buke ne smije trajati duže od šest sati i ne iza 3.00 sata.

Ukupno je tijekom 2022. godine od strane različitih gospodarskih subjekata prema ovoj odluci pristiglo 109 zahtjeva, a odobreno 97. Tijekom 2022. godine društvo Riva Liburna podnijelo je 7 zahtjeva za održavanje glazbeno zabavnih manifestacija (kod kojih postoji mogućnost prekoračenja dopuštene razine buke) od kojih je za njih 5 odobreno trajanje prekoračenja buke do 2 sata, po jednom zahtjevu do 3 sata, a po jednom zahtjevu nije izdan zaključak o odobrenju manifestacija.

Zaključkom o odobravanju održavanja manifestacija na otvorenom od 30. lipnja 2022. godine društvu Riva Liburna odobreno je održavanje istih za razdoblje od 1. srpnja. 2022. do 17. srpnja. 2022. godine i to od 21 do 03 sata. Do kada je ugostiteljski objekt radio nemamo konkretna saznanja.”

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ledana je dakle svih ovih godina uglavnom radila u terminu noćnog bara na otvorenome ali kao kafić, što su joj omogućili posebni uvjeti Grada Zadra i odluke gradonačelnika, a na temelju Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Gradsko vijeće je 2013. donijelo Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti grada Zadra kojom se ugostiteljskim objektima u kategoriji ”Barovi”, gdje se nalazi i caffe bar, određeno tzv. zimsko radno vrijeme (od 1. listopada do 1. svibnja) od 6 do 1 sat iza ponoći, te ljetno radno vrijeme (1. lipnja do 30. rujna) od 6 do 1.30 sati iza ponoći. Po zahtjevu ugostitelja gradonačelnik to radno vrijeme može produljiti za najviše dva sata. Zanimljivo je da se u kategoriji ”Barovi” u spomenutoj odluci nigdje kao vrsta objekata na koje se odnosi odluka produljenju radnog vremena, te organizaciji javnih skupova i manifestacija ne navodi noćni bar.

Prije toga, u prosincu 2010., Gradsko je vijeće donijelo Odluku o lokacijama i uvjetima za održavanje javnih skupova i manifestacija na području Grada Zadra kod kojih, pri održavanju, postoji mogućnost prekoračenja dopuštene razine buke. Kombinirajući te dvije odluke Ledana je (ali i brojni drugi ugostiteljski objekti u povijesnoj jezgri) su dobivali i još uvijek dobivaju uvjete da kao kafići rade na otvorenome u terminu noćnog kluba. 

Kao noćni bar, ponovimo, Ledana ne smije raditi ne otvorenome, ali  odlukom Gradskog vijeća smije kao kafić, do 1 sat zimi odnosno do 1.30 ljeti. Pogotovo ne smije raditi ako nema izdane minimalne uvjete za zakupljenu površinu, a Ledana je uredno koristila veću površinu u Perivoju nego što je smjela i za kafić i za noćni klub.

Druga zanimljivost iz odgovora gradske uprave vezana je zahtjeve koje je Riva Liburna podnosila za organizaciju manifestacija, kao element preko kojeg se od gradonačelnika tražilo produljenje radnog vremena za još dva sata od dozvoljenog. Iako se u odgovorima iz gradske uprave to izrijekom ne navodi, Katić nam je u telefonskom razgovoru rekao da je Riva Liburna zahtjeve za koncertima tražila kao noćni klub. Iz toga proizlazi da su dozvole za koncerte – Severine, Gibonnija, Grdovića i drugih – odobravane noćnom klubu Ledana, a koncerti su održavani na otvorenome, na prostoru ”terase” kafića, bez minimalnih uvjeta.

image
Luka Gerlanc/
 

Tako je Ledana, kombinirajući svoju dvostruku registraciju i privilegiranu lokaciju Perivoja, lako dobivala uvjete za radno vrijeme i manifestacije koje su se održavala u nezakonitom uvjetima, na prostoru većem od dozvoljenome, prekoračujući buku veće od dozvoljene, ali sve ”pokriveno” slovom zakona.

S distance od 12 godina, odluka o lokacijama za održavanje javnih skupova i manifestacija na području grada, koju je 2010. potpisao tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega, kao i odluka da se kafićima omogući rad od tri ujutro i organizacija zabavnih sadržaja i koncerata, u kombinaciji s nekim drugim odlukama i neodlukama gradske uprave (parking, gradski poslovni prostori...), unatoč najboljim namjerama, pokazuje se kao početak kraja života na Poluotoku kakav je nekada bio, kao startni pištolj za nekontrolirano bujanje komunalnog nereda i rastjerivanje stanovništva iz gradske jezgre. 

Činjenica da je Grad Zadar tijekom 2022. zaprimio 109 zahtijeva za organizacijom javnih manifestacija, od kojih je 97 odobrio (skoro 90 posto), govori koliko pritisak zarade i turistifikacija Poluotoka - većina tih zahtijeva se zasigurno odnosi na povijesnu jezgru - utječe na pad kvalitete života na najvrednijem području Zadra. I koliko su odluke Gradskog vijeća i gradonačelnika na to izravno utjecale.

Zato nije pretjerano zaključiti da zadarski HDZ, vodeći se profiterskom logikom ”upravljanja” povijesnom jezgrom, snosi najveću odgovornost što Poluotok postaje turistička kulisa ispražnjena od života i sadržaja za njegove građane.

25. travanj 2024 20:58