StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Gradonačelnik Dukić odlučio napraviti voštane figure likova sa slike ‘Mediterraneo‘! Sve će koštati između 500 i 700 tisuća eura! Opozicija u šoku!

Piše Ivica Nevešćanin
1. travnja 2023. - 14:20

Nakon što je oporba poludjela na odluku gradonačelnika Branka Dukića da Grad Zadar kupi sliku ”Mediterraneo” mladog zadarskog umjetnika Maria Javorana za 50 tisuća eura, na pomolu je novi skandal koji bi mogao do kraj razbjesniti većinu u Gradskom vijeću. Naime, gradonačelnik Dukić je odlučio da će Grad Zadar financirati izradu odljeva likova s Javoranove slike u prirodnoj veličini, po uzoru na poznati muzej voštanih figura Madam Tussauds u Londonu! Prenošenje svih 12 likova s Javoranovog crteža u 3D voštani model potrajat će minimalno četiri godine, a Grad Zadar za to planira izdvojiti između 500 i 700 tisuća eura!

- Gradonačelnik je odluku donio u petak, a u ponedjeljak će biti objavljena u Glasniku Grada Zadra. Nakon što smo s većinom političkih aktera u Gradskom vijeću postigli dogovor oko novog proračuna, vjerujem da ćemo tako dobiti i podršku za ovu umjetničku investiciju jer je riječ o nečemu po čemu će Zadar biti prepoznat u cijelom svijetu. Nakon izložbi u New Yorku i Barceloni postalo nam je jasno da ne smijemo stati samo na crtežu i da Javoranova slika pretvorena u skulpturu može biti naša nova prepoznatljivost, nešto kao Morske orgulje ili Sv. Donat, razlog zbog kojeg će turisti dolaziti u Zadar – kazao nam je Ante Ćurković, pročelnik ureda zadarskog gradonačelnika. 

image

Šime Pefa i Rex

Mišel Kalajžić/

Prvo će se raditi voštana figura Šime Šopića, gradonačelnikovog prijatelja poznatog po nadimku Pefa, a nakon njega će se ”izlijevati” Venci Jurin, Davor Hofman i ostali autentični zadarski likovi. Izrada voštanih figura povjerena je mladom Javoranu uz mentorstvo akademskog slikara Igora Gluića, a kada cijela kompozicija bude zgotovljena, svoje će trajno mjesto dobiti u Providurovoj palači, u sobi koja će nositi naziv "Mediteran kakav je nekada bio”.

- Ovo samo dokazuje da moje usporedbe mladog Javorana s mladim Mozartom, Leonardom, Novalisom, Rimbaudeom, Lautreamontom, Chestertonom i Kamovom nisu bile nimalo pretjerane. Naprotiv, Grad Zadar sada ima priliku nadoknaditi propust nakon kupnje slike i konačno prirediti svečanost uz veliku konferenciju za tisak te otvoriti šampanjac, a ne šutke strepiti hoće li tko od opozicije primijetiti taj beznačajan rashod za ovakvu ingenioznu ideju – kazao je Gluić kod kojeg je Javoran prošao slikarsku pripremu prije upisa na likovnu akademiju.

- Želim se obratiti našem Gradonačelniku, ovako: Da ste dali 100.000 eura za nekog crnog ili bijelog centra za godinu/dvije igre na Višnjiku, nitko ništa ne bi rekao, jer: "Mi smo Zadrani, Zadar je naš!" A mnoge žulja jer ste za jednu sliku koji će igrati 100/200 godina za naš Grad, dali upola manje... Branko Dukiću, Gradonačelniče, napravili ste nešto što niti jedan Vaš prethodnik, uključujući i one iz Jugoslavije, nije. Dali ste novac za jedan samozatajan, gotovo religiozan rad kome se i dio svijeta koji vjeruje u restauraciju pogubljene likovne umjetnosti, poklonio. Dali ste nadu mnogim mladim ljudima svoga Grada da vjeruju kako se može uspjeti – poručio je ushićeni Gluić uz poruku zadarskoj opoziciji da čestita gradonačelniku jer „HDZ ionako svaki mjesec puca sebi u nogu pa se imate za što hvatati; ali ovaj hrabri čin Gradonačelnika neka bude akt pomirenja, ma koliko on trajao”.

image

Igor Gluić

Vladimir Ivanov/Cropix/Cropix
 

No u zadarskoj opoziciji ne dijele Gluićevo mišljenje, naprotiv, smatraju ovo konačnim dokazom potpune Dukićeve političke dezorijentiranosti, zbog čega najavljuju prosvjed na idućoj sjednici Gradskog vijeća. 

- Bilo ni najbolje da Dukić u Providurovoj palači, u posebnoj prostoriji, napravi repliku cijelog kafića ”Toni” u kojem su gradonačelnik i njegovi prijatelji sa slike rado viđeni gosti, i gdje bi kao konobari bili prikazani Gluić i Javoran. Ovakvo ruganje građanima još nije zabilježeno u Hrvatskoj, a bojim se ni na Mediteranu koji ovakav kakav nam ga serviraju hadezeovci i njihove vodonoše, sigurno nikad nije bio – komentirao je Ante Rubeša, gradski vijećnik iz Akcije mladih.

Daniel Radeta iz SDP-a nije mogao vjerovati našim riječima kada smo mu rekli zašto ga zovemo te je zatražio da ga ponovno nazovemo za deset minuta.

- Mislio sam da je vaš poziv bio zafrkancija jer je danas 1. april. Ali nakon što sam provjerio, iskreno ne znam što bih vam rekao. Nakon razbacivanja novca poreznih obveznika za jedan crtež sumnjive umjetničke i kolekcionarske vrijednosti, sada imamo novu megalomaniju koja stvarno zaslužuje muzejski postav kao opomena za sve buduće generacije kako se ne smije rasipati javni novac. Ako je Dukiću i Gluiću to u redu, neka Javoranove radove kupuju svojim, a ne našim novcem. Mislim da je krajnje vrijeme da Dukić podnese ostavku i jednom zauvijek oslobodi nas svog lošeg ukusa, ne samo u politici – dodao je.

image

Ante Rubeša
 

Luka Gerlanc/Cropix

Mario Javoran u subotu nije bio dostupan za komentar. Na naše pozive nije se javljao, a na SMS poruku je odgovorio da se nalazi u Barceloni gdje ima veliku izložbu svojih radova. 

Gradonačelnik Dukić, kojeg smo zatekli na putu u Zagreb, kratko je poručio opoziciji da napadaju njega, a mladog Javorana neka ostave na miru.

Iz gradske uprave su nam dodatno pojasnili zašto je Javoranu povjerena izrada voštanih figura. Naime, prilikom pripreme za sliku "Mediterraneo" uzimao je gipsane odljeve likova koje je kasnije minuciozno prenio na papir. Sačuvani otisci bit će od velike pomoći kod transponiranja crteža u novi medij, a zbog toga će se nešto i uštedjeti kod izrade voštanih skulptura. 

U svakom slučaju Zadar će za četiri godine dobiti jedinstvenu kompoziciju mediteranskih likova u Providurovoj palači, a za sada izvjesno ima samo novi skandal, o kojem će se još itekako govoriti...  

image

Gradonačelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix
27. travanj 2024 17:07