StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD UKIDA PARKING PO POLUOTOKU, ALI GRAĐANIMA NIJE OSIGURAO ALTERNATIVU

Gradonačelnik Dukić: Stanovnici Poluotoka dobit će povlaštena parking mjesta, a na Ravnicama gradimo veliku montažnu garažu! Hoće li ovako izgledati?

3. listopada 2019. - 00:02
20190504_121030

Sa gradskih bedema nedavno je ukinuto 117 parkirališnih mjesta i ta činjenica stvara problem mnogim Zadranima, kako onima koji žive na Poluotoku, tako i onima koji dolaze svakodnevno u staru gradsku jezgru.

Parkirališta su „nestajala“ i na drugim lokacijama – po dva mjesta za opskrbu, po dva za taksi vozila, za električne automobile... Ukinuta su i na cijeloj strani ulice uz Tehničku školu gdje su najprije bili turistički autobusi, a sada su motocikli, zabranjeno je parkiranje na jednoj strani Ulice Narodnog lista, te konačno na čitavom Muraju gdje je potpuno ukinut promet, tako da je Liburnska obala ostala jedina prometnica kojom se može obići Poluotok što je dovelo do stalnih zastoja u prometu na dionici prije mosta. Navodno bi trebalo trajno biti „izbrisano“ i parkiralište koje vozači koriste kod crkve Sv. Marije, na oba nivoa.

Je li Grad Zadar svjestan ovih problema i što čini na njihovu otklanjanju - pitali smo zadarskog gradonačelnika Branka Dukića. Također nas je zanimalo hoće li Grad Zadar prema najavama izgraditi javnu garažu na Ravnicama? Postoje li konkretni planovi i rokovi za to, kako bi izgledala, na kojoj lokaciji, za koliko automobila, koliko bi projekt koštao? Evo što je gradonačelnik odgovorio:

- Grad Zadar svjestan je navedenih problema prometa u mirovanju na Poluotoku. Probleme s nedostatnim parkirališnim kapacitetima u centru smo imali i do sada, a revitalizacija i stavljanje u funkciju bedema situaciju čini još težom. Svjesni smo također kako je uz brojne druge faktore od rasta turizma i posljedično cijena nekretnina upravo kvalitetno riješen parking za stanare Poluotoka jedan od načina da damo svoj doprinos očuvanju života u staroj gradskoj jezgri. Poluotok zbog svojih prostornih karakteristika, povijesnog i kulturnog značaja, te svakodnevnog funkcioniranja dugoročno nema mogućnosti apsorpcije rastuće količine prometa i broja vozila koja svakodneno gravitiraju poluotoku. Aktivno radimo na rješenjima i to u više faza.

Nakon cijele sezone što je bio u radovima, parking na Branimirovoj obali ispred zgrade Ljepotice vraća u funkciju, čime će se doprijeti olakšanju trenutnog pritiska na parking u mirovanju na Poluotoku.

Kao što ste i sami spomenuli, cilj je do sljedećeg ljeta urediti parking na Ravnicama, o čemu smo imali više sastanaka s Ministarstvom državne imovine, dogovorili model i uskoro očekujemo ugovor nakon kojeg možemo početi s radovima.

Osim nužne gradnje novih kapaciteta analiziramo i promjenu modela postojećih parkirališta na području grada kojima bi smo stanarima Poluotoka omogućili mjesta koja bi mogli koristiti isključivo oni. U tom smjeru trenutno analiziramo vlasničku strukturu nad odabranim lokacijama i ukoliko ona ne bude prepreka, krećemo s dopunom Odluke koja uređuje promet u mirovanju.

Strateško i dugoročno rješenje koje bi zadovoljilo potrebe ne samo stanara nego i posjetitelja Poluotoka je velika garaža na Ravnicama. Aktivirali smo taj projekt upravo s gradnjom garaže kao prvom fazom. Riješili smo odnose s državom koji su zbog starih dugova bili blokirani godinama, dogovorili zajednički model suradnje Grada i Republike Hrvatske kao jedinih vlasnika zemljišta. Promjene u Ministarstvu državne imovine su utjecale na kraći zastoj, no uskoro očekujemo ugovor i za taj projekt.

 

Paralelno s tim zajedno s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Zadru, pokrenuli smo izradu konzervatorske podloge Grada Zadra s Ravnicama kao prioritetom koji će se odraditi u prvoj fazi. Ta dva dokumenta i etapna razrada projekta kojom neće biti ugrožena njegova cjelovitost su preduvjet bilo kakvim aktivnostima i vjerujem kako ćemo s tim dijelom biti gotovi do kraja ove godine. Svjesni smo da promjene u srcu našega grada mijenjaju navike naših građana, međutim one su nužne ako želimo unaprijediti Poluotok i učiniti ga prostorom kvalitetnih javnih prostora i sadržaja. Gledamo i planiramo taj prostor i potrebne aktivnosti cjelovito istovremeno vodeći brige o smanjenju pritiska prometa na sigurnost i zdravlje ljudi koji tu žive, ali i na svakodnevne potrebe, što parking za stanare Poluotoka sigurno je.

Je li točno da bi se osim gradnje montažne garaže na prostoru nekadašnjeg „Đila“ koja bi na katu mogla primiti više od stotinu automobila, prostor na Ravnicama (gdje je sada pauk služba) trebao urediti i sanirati do početka sezone? Hoće li to biti moguće s obzirom da se radi o državnom zemljištu?

- Točno je da se razmatra ta mogućnost, no njena realizacija je ovisna o prethodno riješenim odnosima sa Ministarstvom imovine, konzervatorskim uvjetima te cijeni izgradnje za ovakav tip garaže. Uskoro ćemo imati sve parametre potrebne za donošenje odluke o toj temi. Neovisno o tom konkretnom projektu nužno je poduzeti prve korake već do sljedeće sezone sa reorganizacijom postojećeg parkinga na Ravnicama.

Boji li se Gradska uprava da se s ovim (i drugim) problemima Poluotok pretvara u svojevrsni geto iz kojega se građani iseljavaju zbog nemogućnosti normalnog života?

- Kao što je poznato, brojni su čimbenici koji utječu na odluke određenog broja stanovnika o preseljenju – od samih visokih cijena nekretnina do turističkog „zova“ i iznajmljivanja stambenih jedinica. Međutim, itekako smo svjesni svakodnevnih potreba stanara na koje gradska uprava može i mora utjecati. Jedna od tih potreba je i parking. Tražimo model koji će omogućiti stanarima na Poluotoku privilegiran položaj kroz rješenje kojim bi dio parkirališnog prostora bio dostupan samo njima, a da se potrebe posjetitelja Poluotoka rješavaju kroz povećanje kapaciteta u kontaktnim zonama.

Međutim, važno je naglasiti da su sve navedene intervencije na Poluotoku kojima se smanjio broj parkirnih mjesta, od uređenja bedema u šetnicu koji su trenutno u tijeku, pa do efikasnije organizacije dostavnih vozila na poluotoka, dio trajnih nastojanja Grada Zadra da se prostor Poluotoka bolje organizira, te novim investicijama Poluotok učini dugoročno kvalitetnijim, sa većom vrijednošću javnih površina koje će biti u funkciji građanima i turistima...

Svjesni problema koji promet na Poluotoku nosi, prije svega ponajviše stanovnicima Poluotoka, radimo sve navedene napore kako bi već do sljedeće sezone prometovanje Poluotokom bilo jednostavnije. Parking je samo jedan, dakako važan segment ukupne kvalitete života i funkcioniranja Poluotoka, ali u razmatranju njegove funkcije, važno je uzeti i sve druge faktore u obzir, poput kvalitete javnih površina, baštinske i okolišne vrijednosti Poluotoka, te sigurnosti građana koji svakodnevno posjećuju Poluotok – zaključio je gradonačelnik Dukić.

 

Nova parkirna mjesta za stanovnike Poluotoka

- Komunalni odjel nastojat će stanarima Poluotoka osigurati lokacije unutar samog Poluotoka na kojima bi oni imali "ekskluzivu" odnosno mogućnost bržeg pronalaska parkirnog mjesta. U tom smjeru trenutno analiziramo vlasničku strukturu nad odabranim lokacijama i ukoliko ona ne bude prepreka krećemo s dopunom Odluke koja uređuje promet u mirovanju. Za sve možebitno imovinsko-pravne prepreke podršku će nam dati pravni tim Upravno odjela za gospodarenje gradskom imovinom, potvrdio je Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

19. travanj 2024 20:45