StoryEditorOCM
4 kantunaSOCIJALNA SKRB

Gradonačelnik Dukić vijećnicima uputio još jedno pismo, ovaj put "udara" po Marku Vučetiću...

Piše Zadarski.hr
3. srpnja 2024. - 15:49

Gradonačelnik Branko Dukić gradskim vijećnicima je uputio peto pismo koje prenosimo u cijelosti. 

Poštovani/a

nakon još jednog Vašeg skidanja s dnevnog reda prijedloga Odluke o donošenju proračuna za 2024. godinu, a u izostanku Vaše reakcije na moje ranije dopise u kojima Vas upoznajem konkretnim i potpunim informacijama koje se odnose na posljedice blokade proračuna i Vaše odluke o nedonošenju ključnog akta Gradskog vijeća, u ovoj prigodi obraćam Vam se kako bih Vas upoznao s ograničenjima Gradske uprave u financiranju ustanova i udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva.

Pritom Vas podsjećam kako Vaše opetovano odbijanje izglasavanja Proračuna onemogućava raspodjelu sredstava proračunskim korisnicima u punom obimu, ali i blokira provedbu proračunskih programa poput nabavke radnih materijala učenicima zadarskih osnovnih škola. Posebno upozoravam na potpuno netočne nedavne izjave predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića koji tvrdi kako je moguće kroz nužno financiranje provesti postupak nabave učeničkih radnih materijala. Ili svjesno laže, ili je potpuni neznalica.

Vaša posljednja odluka o skidanju prijedloga proračuna s dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog vijeća pokazuje Vaš nedostatak odgovornosti ili elementarno neznanje, potpunu nebrigu za javni interes na koji se pozivate u obrazloženju svoje odluke o blokadi proračuna.

Konkretno, Grad Zadar, iako nije osnivač, kontinuirano sufinancira aktivnosti ustanova i institucija na području zdravstva i socijalne skrbi, baš kao i rad ukupno 18 udruga s područja socijalne skrbi uz 7 udruga umirovljenika, 14 udruga s područja zdravstva i prevencije ovisnosti i još 15 braniteljskih udruga. Sve te udruge civilnog društva provode programe koji izravno pridonose zaštiti i/ili boljim uvjetima života više tisuća građana Zadra, doprinose razvoju socijalnih usluga, višoj kvaliteti življenja, sadržajnijem provođenju slobodnog vremena, potiče socijalnu uključenost. Izostanak ovogodišnjeg Proračuna onemogućuje redovito sufinanciranje rada i provođenje planiranih programskih aktivnosti svih navedenih udruga.

Imam obvezu i potrebu upoznati Vas s konkretnim podacima vezanim uz posljedice Vaše odluke o blokadi ovogodišnjeg Proračuna Grada Zadra kojom ste uvjetovali nemogućnost redovitog i cjelovitog financiranja sustava zdravstva i socijalne skrbi kao i braniteljskih udruga za koji je u zadnjem prijedlogu ovogodišnjeg Proračuna planiran ukupni iznos veći od 5 milijuna eura, a kroz obvezu nužnog financiranja, sukladno izvršenju iz 2022. godine doseže 3,8 milijuna eura, ili za četvrtinu manje. Naglašavam kako su upravo ova programska područja prioritet u „slaganju“ kvartalnih nužnih rashoda u odnosu na sva ostala područja financiranja.

Preraspodjelom sredstava unutar različitih programskih aktivnosti u prva dva tromjesečja ove godine očuvano je financiranje makar nužnih aktivnosti svih proračunskih korisnika s područja zdravstva i socijalne skrbi. Isto je osigurano i za sljedeće tromjesečje, ali već sada Vas upozoravam kako u zadnjem kvartalu preostala raspoloživa proračunska sredstva neće biti dostatna.

Navest ću Vam tek nekoliko primjera: zbog porasta plaća u Domu Svetog Frane u zadnjem kvartalu potrebno je osigurati dodatna sredstva za službu Halo pomoći i Pomoći i njege u kući. Nadalje, u zadnjem kvartalu, s obzirom na rast cijena, izvjesno je kako će nedostajati i sredstava za troškove stanovanja socijalno ugroženim sugrađanima. Konačno, zbog rasta troškova, potrebe za stručnim kadrom i obveza iz Kolektivnog ugovora prema zaposlenicima, u zadnjem tromjesečju ove godine nužno je povećati iznos za skoro 400 tisuća eura za djelatnosti DV Latica s obzirom da je u drugom i za treće tromjesečje za nesmetan rad te ustanove bilo potrebno izdvojiti više od 70 posto ukupno raspoloživih sredstava.

Kako je neizostavno osigurati sredstva za ove namjene, a s obzirom na neizglasani proračun i onemogućeno sklapanje ugovora, postaje upitna donacija Općoj bolnici Zadar, dio planiranih sredstava za umirovljeničke božićnice, te sredstva za sufinanciranje skloništa za pse, prijevoz liječnika na udaljene otoke i školske preventivne programe koji uključuju učenje socijalnih vještina.

Dužan sam demantirati nedavnu izjavu predsjednika Gradskog vijeća o financiranju Caritasa Zadarske nadbiskupije, a koja može biti tek posljedica elementarnog neznanja ili, pak, namjernog obmanjivanja zadarske javnosti. Naime, Grad Zadar dužan je sukladno članku 289., stavak 6., Zakona o socijalnoj skrbi, osigurati sredstva za uslugu prehrane u pučkim kuhinjama, kao i pružanje usluge smještaja u prihvatilišta ili prenoćišta za beskućnike na način propisan ovim Zakonom.

Ovaj Vas put ne pozivam da komunicirate s predstavnicima ovog dijela korisnika gradskog proračuna. Pozivam Vas da razgovarate sa svojim kolegicama i kolegama vijećnicima i još jednom preispitate ispravnost Vaše odluke o proračunskoj blokadi. Usprkos uvjeravanju Vašeg predsjednika Marka Vučetića kako proračun sada, u srpnju, ne bi imao nikakvog smisla, vjerujem kako Vi itekako pronalazite smisao u žurnom početku gradnje četiri nova dječja vrtića i nove škole, nabavci učeničkih materijala, dovršetku novog groblja, gradnji otvorenog plivališta na ŠC Višnjik, uređenju Veslačkog doma, baš kao i u isplati sredstava udrugama iz socijalne skrbi, kulture, športskim klubovima. Ne zaboravite kako već osigurana sredstva iz nacionalnih i EU fondova za brojne projekte (među njima su i novi vrtići) imaju svoje rokove za realizaciju ili se moraju vratiti. Odluka i odgovornost je isključivo na Vama.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK

Branko Dukić

03. srpanj 2024 15:49