StoryEditorOCM
4 kantunaPRORAČUNSKE MUKE

Gradonačelnik opet piše gradskim vijećnicima, ovaj put na temu financiranja osnovnih škola. Optužuje ih nemilo, posebno Enija Meštrovića

Piše Zadarski.hr
31. svibnja 2024. - 15:08

Gradonačelnik Branko Dukić nastavlja sa slanjem pisama gradskim vijećnicima o problemima koje gradska uprava i gradske tvrtke i ustanove imaju zbog blokiranog proračuna. Nakon pisama na temu dječjih vrtića i gradskog groblja, sada piše o problemu financiranja osnovnih škola na području grada Zadra.

identično pismo gradonačelnik je poslao svim gradskim vijećnicima, razlikuje se samo pismo upućeno Eniju Meštroviću kao potpredsjedniku Gradskog vijeća koje sadrži posaban uvod i završetak. Te dijelove psima donosimo u kurzivu:

Poštovani potpredsjedniče Gradskog vijeća,

za razliku od dopisa svim ostalim vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Zadra, Vama potpredsjedniče Vijeća šaljem i dodatni uvod. 

Naime, zaprimio sam Vaš mail kojim ste odgovorili na moj posljednji dopis na temu izgradnje novog gradskog groblja. U njemu ste još jednom potvrdili svu svoju neodgovornost i nebrigu koja je nedostojna zadarskog gradskog vijećnika. 

Dakle, kao što sam Vam obrazložio u prethodnim dopisima, a zbog nemogućnosti normalne i civilizirane neposredne komunikacije, na ovaj način, pisanim putem, želim Vas upozoriti o svim štetnim posljedicama Vašeg političkog djelovanja koje se iskazuje kroz odluku o blokadi Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu. Podsjetili ste me na Vaše uvjete i zamolili da Vam više ne šaljem dopise. Ja Vas, na žalost, ne mogu niti podsjećati na potrebe proračunskih korisnika jer Vi o njima ne znate baš ništa, ali Vas kao gradonačelnik moram informirati o problematici čije rješenje stoji u Vašim rukama, pa čak i ako Vi to, kako kažete, ne želite znati.  Da znate, ja bi rado udovoljio Vašoj molbi i prestao slati dopise jer biste Vi onda znali i kolika je Vaša vijećnička odgovornost.

Do tada, ja za Vas imam nove informacije koje Vas moraju interesirati. 

Ovog tjedna održao sam sastanak s ravnateljima osnovnih škola čiji je osnivač Grad Zadar te Vas ovom prigodom želim detaljno upoznati s temom financiranja nužnih školskih rashoda, ali i pobliže upoznati s problematikom aktualnog stanja u gradskim osnovnim školama koje je uvjetovano ograničavajućim financijskim sredstvima kao posljedicom nedonošenja Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu.

Odlukom o financiranju nužnih rashoda za prvo polugodište 2024. godine, za redovno funkcioniranje osnovnih škola Grada Zadra (materijalni i financijski rashodi te rashodi za tekuća, investicijska i kapitalna ulaganja), na raspolaganju je sveukupno 771.791,00 EUR-a. Navedeni iznos ujedno čini polovicu sredstava koju je svojom Odlukom Gradu Zadru dodijelila Vlada RH (ukupno 1.543.584,00 EUR-a).

S ovim sredstvima, vjerujem kako Vam nije potrebno isticati, ograničeno je financiranje osnovnih škola i njihovo redovno funkcioniranje. Međutim, posebno je zabrinjavajući podatak kako je od iznosa osiguranog u Odluci o nužnom financiranju ostalo za ove namjene manje od 94.220,08 eura do 30.06.2024. godine, odnosno završetka ove nastavne godine.  Stoga je jasno kako preostala sredstava neće biti dostatna za pokrivanje svih troškova naših škola do kraja 2024. godine.

Važno je napomenuti kako sada, na polovici proračunske godine, a ni do kraja godine ukoliko se ne usvoji Proračun, nema investicijskih i kapitalnih ulaganja  u školski prostor i opremu. Naime, sredstva koja su nam sada na raspolaganju bez usvajanja proračuna dakle, neće biti dostatna ni za pokrivanje troškova materijalnih i financijskih rashoda škola, poput troškova energije, komunalnih usluga, prijevoza učenika.

Podsjećam i kako Grad Zadar svake godine neizostavno osigurava dodatna, vlastita proračunska sredstva kako se standard osnovnih škola ne bi ugrozio jer decentralizirana sredstva nisu dostatna za pokriće potrebnih troškova škola.

Uvjetovano inflatornim porastom cijena, iskazane potrebe osnovnih škola Grada Zadra za 2024. godinu daleko su nadmašile decentralizirana sredstva jer su za pokriće planiranih potreba škola Proračunom Grada Zadra za 2024. godinu bila predviđena proračunska sredstva Grada u iznosu od gotovo milijun eura. No, kako Proračun nije usvojen, škole se financiraju samo sredstvima iz izvora državnog proračuna koja nisu dostatna. Dakle, ove godine škole ostaju bez ikakvih ulaganja u školske objekte ili opremu. Konkretno kazano, škole neće moći kupiti ni jednu jedinu sjedalicu ili klupu.

U nastavku Vam dostavljam tablični prikaz financijskih rashoda Grada Zadra za osnovnoškolsko obrazovanje, a posebno ističem iznos iz 2022. godine koja je referentna za kalkulaciju ovogodišnjih kvartalnih odluka o nužnim rashodima. Već tu možete uočiti kako su ovako ograničena sredstva znatno manja od realnih školskih potreba.

image

Tablica potreba isnovnih škola u Zadru

Grad Zadar/

U nastavku Vam prenosim samo neke konkretne primjere planiranih ulaganja u gradske osnovne škole koje su na sastanku iznijeli ravnatelji, a koji se bez proračuna Grada Zadra neće ostvariti:

1. OŠ Voštarnica – izrada idejnog rješenja proširenja i dogradnje školske zgrade kao preduvjet za financiranje gradnje nacionalnim sredstvima;

2. OŠ Šimuna Kožičića Benje – izvođenje nužnih hidroizolacijskih radova na krovu školske zgrade, zamjena dotrajale željezne stolarije učionica i ureda, proširenje bočnog ulaza u školu za potrebe dostave namirnica, zamjena dotrajalih glavnih ulaznih vrata;

3. OŠ Krune Krstića – izgradnja spoja školske zgrade na javni kanalizacijski sustav, izmjena vanjske rasvjete, izrada projektne dokumentacije nadogradnje školskog objekta;

4. OŠ Stanovi – prenamjena bivšeg domarevog stana u potrebnu učionicu; 

5. OŠ Smiljevac - rekonstrukcija podova u hodnicima i učionicama, rekonstrukcija školskog igrališta i dvorišta.

6. OŠ Petra Preradovića – klimatizacija učionica,  uređenje fasade PŠ Kožino;

7. OŠ Šime Budinića – rekonstrukcija sanitarija, promjena podnih obloga u učionicama, nabava sportske opreme;

8. OŠ Bartula Kašića – obnova rasvjete dvorane i vanjske rasvjete, klimatizacija učionica, sanacija PŠ Bokanjac i spajanje na javni kanalizacijski sustav;

9. OŠ Zadarski otoci – sanacija vanjske stolarije.

Važno je napomenuti da pored gore spomenutih većih zahvata, iznos predviđen za škole, osigurava redovnu zamjenu školskog inventara, nabavku digitalne i elektroničke opreme, redovno održavanje sustava grijanja itd. 

Konačno, očekujem od Vas kao gradskog vijećnika čija je obveza donositi odluke o gradskom Proračunu, a time i financiranju osnovnoškolskog obrazovanja, da se i osobno uvjerite u ovu problematiku u neposrednom razgovoru s ravnateljima i Vijećima roditelja. Molim Vas da im obrazložite Vaše prioritete za (ne)donošenje ovogodišnjeg Proračuna i ponudite im rješenje ili ih uvjerite kako su problemi s nedostatkom sredstava za financiranje rashoda zadarskih osnovnih škola marginalne u odnosu na meni i dalje neshvatljive uvjete kojima blokirate školski sustav Grada Zadra. Također, upozorite ih usput kako Grad Zadar bez Vašeg donošenja proračuna ove godine ne može osigurati potrebna sredstva za financiranje besplatnih radnih bilježnica učenicima zadarskih osnovnih škola. Sve su to rezultati Vaše porazne odluke. 

S obzirom na navedene činjenice, sa sve manje osobnog poštovanja,

Branko Dukić

18. lipanj 2024 08:28