StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA PRESUDA

Gradonačelnik Tomislav Bulić daje otkaze, sud ih poništava zbog nezakonitosti, a građani plaćaju pet "gradskih pravnika"! I sudske troškove...

Piše Predrag Opačić
11. siječnja 2021. - 22:28

U gradskoj upravi zaposleno je pet pravnika, ali građani Benkovca za neke od brojnih radnih sporova za savjetničke usluge dodatno plaćaju jedno odvjetničko društvo iz – Osijeka! A onda se ispostavi da ni osječki odvjetnici ne mogu dobiti sudske sporove koje je svojim odlukama zakuhao aktualni gradonačelnik Tomislav Bulić dijeleći otkaze po nekim svojim kriterijima koje suci karakteriziraju kao nezakonite!

Posljednja takva presuda stigla je pred kraj godine iz Splita gdje je sutkinja Upravnog suda Miranda Gulišija Jurišić poništila rješenje gradonačelnika Bulića kojim je nekadašnji dogradonačelnik Frane Tokić i zaposlenik gradske uprave „stavljen na raspolaganje”, što je samo sintagma za „otkazni rok”. Tokić je danas opozicijski lider u Gradskom vijeću, a na raspolaganje je stavljen zbog „nepostojanja odgovarajućeg slobodnog radnog mjesta za kojeg zadovoljava stručne i druge uvjete”.

Najmanji je problem u tome što će samo za sudske troškove gradska blagajna ostati kraća za 5.000 kuna: sutkinja Gulišija Jurišić u svojoj odluci kaže da „predmet” poništava i ”vraća na ponovni postupak i odlučivanje” i to zato što u gradskoj upravi nisu umjeli na zakonit način donijeti odluku nakon što se Tokić žalio na Bulićevo rješenje o „stavljanju na raspolaganje”. To rješenje je, tvrdi sutkinja Upravnog suda, „opterećeno nedostatkom koji utječe na njegovu zakonitost”.

I, što sada? Znači li ovo da je od 21. prosinca kada je doneseno sudsko rješenje, Frane Tokić „vraćen na posao” kojeg u benkovačkoj gradskoj upravi za njega nema?!

-Da, vratit ću se na posao. Vidjet ćemo što će se onda događati, kaže Tokić ne želeći detaljnije obrazlagati svoje viđenje situacije u kojoj se našao ni poteze koje namjerava povući.

Dakako, Tokić je uvjeren da se radi o Bulićevoj političkoj čistki u kojoj je bez posla ostala i njegova supruga Antonija, sada već bivša ravnateljica Centra za pomoć i njegu „Sveti Ante“ u Benkovcu.

Ali, na svom je Facebook profilu ipak bio nešto opširniji, ostavljajući svakome da zaključi je li se kod njegovog udaljavanja iz gradske uprave radilo o „politički motiviranom otkazu ili o opravdanoj reorganizaciji gradske uprave”.

-Krajem rujna 2020. godine Tomislav Bulić preko izvršitelja (Vuksan, Dabo Zrilić, Kulaš, Bešlić) smišlja i daje otkaz za dvoje kolega i meni osobno da bi se zaposlilo na desetke podobnih ljudi kojima je obećano radno mjesto, pa gradska uprava postaje tijesna koliko je tih obećanja bilo. Bez vrednovanja svakog službenika, one koji nisu na njegovoj valnoj duljini ili, kako on kaže, "nisu mu klikli", šalje kući, a one koji ostaju drži u strahu od otkaza. Svojim lošim odlukama vodstvo Benkovca Gradu nanosi štetu, a stanovnike drži kao taoce svojih suludih i nepromišljenih odluka, piše Tokić ironizirajući da ga je bilo sram načina na koji pravnici zaposleni u gradskoj upravi na sudu zastupaju Grad Benkovac.

-Posramio sam se jer tako i na taj način, vrlo vjerojatno, zastupaju Grad i pred drugim ustanovama i institucijama. Naravno, sudske troškove i odštetu platit će građani! Nositelje vlasti u Gradu to nije briga, jer ne plaćaju iz svog džepa, zaključuje Frane Tokić.

U međuvremenu, između otkaza koje je Bulić podijelio, pa do presude kojom je u slučaju Frane Tokića njegovo rješenje poništeno, održani su unutarstranački izbori u HDZ-u: Tomislav Bulić je izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, jer je dobio preko 90 posto glasova (238), a njegov protukandidat Stanko Čirjak ostao je na minimumu od 16.

22. travanj 2024 17:02