StoryEditorOCM
4 kantunaDO IDUĆEG USKRSA

Gradska uprava dovršila idejni projekt parternog uređenja rive - nacrtane nove pješačke i biciklističke staze, zelene površine, klupe i javne špine

Piše Mišel Kalajžić
6. travnja 2022. - 17:54
Zadar, 140322 U tijeku su 68 milijuna kuna vrijedni radovi sanacije i rekonstrukcije zadarske rive, tj. Obale Petra Kresimra IV.. Radovi su najvecim dijelom od 57 milijuna kuna sufinacirani sredstvima EU.Luka Gerlanc/Cropix

Nakon završetka obnove obalnog zida rive, u planu je i njeno parterno uređenje, ne samo hortikulturno već i infrastrukturno koje će definirati budući izgled i namjenu Zadranima omiljene šetnice na Obali kralja Tomislava. Tim se projektom prvi počeo baviti Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, ali kad su procjene pokazale da se radi o prilično velikoj investiciji koja nadilazi uobičajene komunalne intervencije, čitava je stvar „prebačena” Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo kao glavnom koordinatoru posla koji će uključiti više investitora i sudionika.

image

Ovako je bilo do sada

Jure Miskovic/Cropix

- Ideja je da obnovimo i revitaliziramo postojeće zelene površine, ali i da uredimo pješačke i biciklističke staze na potezu od 950 metara u kojoj se dužini riva uređuje. Namjeravamo napraviti i priključke za struju za razne manifestacije kad se budu događale tako da je u to uključen HEP, te na nekoliko mjesta postaviti i javne špine za osvježenje u ljetnim mjesecima. U čitavoj dužini razvest će se potpuno novo navodnjavanje zelenih površina. Stazice i puteljci bi dobili i nove rubnjake s tim da bi riva zadržala svoj dosadašnji izgled parka, što znači da bi i dalje imala šljunčani pojas, zelene površine i staze za pješake i bicikliste, sve to usklađeno s konzervatorskim uvjetima. Društvo arhitekata također nam je bilo od pomoći, s njima smo raspravili izgled mobilijara poput klupa, koševa za otpad i sl. Projekt koji potpisuje arhitektonski biro Rene, već je došao u završnu fazu, a prethodno smo sve usuglasili s konzervatorima, pa se nadam da ćemo sve to zaključiti kroz idućih desetak dana, nakon čega bi krenuli u traženje sredstava iz EU fondova, ali i od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s obzirom da će jedan dio staza biti uređen za bicikliste. Imamo i nešto vlastitih sredstava predviđenih u proračunu za ovu godinu – kaže gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

image

Radovi na rekonstrukciji zadarske rive, Obale Petra Kresimira IV. Radovi su vrijedni gotovo 68 milijuna kuna, a najvecim dijelom ce se financirati iz kohezijskih fondova EU. Planirani zavrsetak radova je kraj 2023. godine.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Predviđa se da će cjelokupna investicija partnernog uređenja rive stajati oko 4 milijuna kuna jer se radi o velikoj površini koja zauzima kilometar u dužini i 50 metara u širini. Zelene oaze ostat će uglavnom prepoznatljive prema dosadašnjem izgledu, sve ostalo će se dobiti novi, uređeniji i ljepši izgled. Što se tiče štekata koji su zadnjih godina nes(p)retno nabujali na dijelu zelenih površina, projekt će ih ipak morati uklopiti u novo stanje jer za korištenje vlasnici ugostiteljskih objekata imaju važeće ugovore s Upravnim odjelom za gospodarenje gradskom imovinom, ali se prema naputcima konzervatora daljnje širenje štekata ne bi dozvolilo, čak bi se i neki štekati pokušali uobličiti da prate arhitektonske forme zelenih površina.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Plan nam je zgotoviti taj projekt idućih dana i onda krenuti tražiti novac. Bio bih vrlo zadovoljan kad bi kroz ljeto raspisali natječaj i na jesen započeli s radovima. To bi bio idealan scenarij koji bi pratio završetak radova na obalnom zidu. Konačan cilj je da za Uskrs dogodine dočekamo u cijelosti uređenu rivu, odnosno da turiste u predsezoni dočekamo s potpuno novom rivom, od Foše do Pozdrava Suncu – zaključuje Kasap.

25. travanj 2024 09:37